Bakrecepten

Eenvoudige boterkoek met rozemarijn en abrikoos

Boterkoek, ik ken niemand die er niet dol op is! Super eenvoudig om te maken en dit recept is met een heerlijke twist. De blokjes abrikoos zijn een lekkere toevoeging en de rozemarijn vooral verrassend. Samen echt een goede combi! Het is alweer jaren geleden dat ik dit eens maakte en dan nu ook eindelijk een recept ervan op eefsfood.nl

Boterkoek liggen bovenaf

Prep Time15 minsCook Time25 minsTotal Time2 hrs
Dit heb je nodig voor 10 punten:
 300 g zelfrijzend bakmeel
 250 g roomboter
 100 g kristalsuiker
 80 g witte basterdsuiker
 1 zakje vanillesuiker
 flinke snuf zout
 75 g gedroogde abrikozen, in kleine blokjes
 11 groene blaadjes rozemarijn, fijngehakt
 2 tbsp melk of ei
 1 handje amandelstaafjes of schaafsel
Benodigdheden:
 Springvorm van 22 cm doorsnee
 Velletje bakpapier
 Kwastje
 Keukenfolie
 Keukenmachine met deeghaak (optinoneel)
 Deegroller
1

Zorg eerst dat de roomboter op kamertemperatuur is voordat je gaat beginnen. Draai in de machine met de deeghaak een deeg van de suiker, roomboter, zelfrijzend bakmeel en het zout.

2

Voeg dan de abrikozenblokjes en rozemarijn toe en meng dit er doorheen. De 10-12 blaadjes zorgen voor een subtiele rozemarijn smaak. Wil je meer? Dan kan dit. Ook niet ieder takje rozemarijn is even sterk dus wees wel voorzichtig zodat het niet de overhand krijgt.

3

Als je een mooie bal deeg hebt leg je deze op een stuk keukenfolie. Duw dit een beetje plat en wikkel verder in folie. Leg dit voor een uur in de koelkast.

4

Bekleed de springvorm bodem met een velletje bakpapier. Vet de randen in en stuif hier ook een beetje zelfrijzend bakmeel op. Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht.

5

Haal het deeg uit de koelkast en rol dit tot dezelfde grootte als je springvorm (zeker 1 cm qua dikte). Leg het deeg in de vorm. Trek met een vork wat streepjes op het deeg. En smeer dan een dun laagje melk/ei erop. Maak af met de amandelen.

6

Bak de boterkoek goudbruin en gaar in 25 minuten. Laat deze volledig afkoelen en snijd in 8 a 10 punten. Goed afgesloten is dit zeker 5 dagen even lekker en smeuïg te bewaren.

Ingredients

Dit heb je nodig voor 10 punten:
 300 g zelfrijzend bakmeel
 250 g roomboter
 100 g kristalsuiker
 80 g witte basterdsuiker
 1 zakje vanillesuiker
 flinke snuf zout
 75 g gedroogde abrikozen, in kleine blokjes
 11 groene blaadjes rozemarijn, fijngehakt
 2 tbsp melk of ei
 1 handje amandelstaafjes of schaafsel
Benodigdheden:
 Springvorm van 22 cm doorsnee
 Velletje bakpapier
 Kwastje
 Keukenfolie
 Keukenmachine met deeghaak (optinoneel)
 Deegroller

Directions

1

Zorg eerst dat de roomboter op kamertemperatuur is voordat je gaat beginnen. Draai in de machine met de deeghaak een deeg van de suiker, roomboter, zelfrijzend bakmeel en het zout.

2

Voeg dan de abrikozenblokjes en rozemarijn toe en meng dit er doorheen. De 10-12 blaadjes zorgen voor een subtiele rozemarijn smaak. Wil je meer? Dan kan dit. Ook niet ieder takje rozemarijn is even sterk dus wees wel voorzichtig zodat het niet de overhand krijgt.

3

Als je een mooie bal deeg hebt leg je deze op een stuk keukenfolie. Duw dit een beetje plat en wikkel verder in folie. Leg dit voor een uur in de koelkast.

4

Bekleed de springvorm bodem met een velletje bakpapier. Vet de randen in en stuif hier ook een beetje zelfrijzend bakmeel op. Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht.

5

Haal het deeg uit de koelkast en rol dit tot dezelfde grootte als je springvorm (zeker 1 cm qua dikte). Leg het deeg in de vorm. Trek met een vork wat streepjes op het deeg. En smeer dan een dun laagje melk/ei erop. Maak af met de amandelen.

6

Bak de boterkoek goudbruin en gaar in 25 minuten. Laat deze volledig afkoelen en snijd in 8 a 10 punten. Goed afgesloten is dit zeker 5 dagen even lekker en smeuïg te bewaren.

Eenvoudige boterkoek met rozemarijn en abrikoos

Puntje boterkoek verticaal

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Binnenkort meer!