Maaltijden

Mosselen met venkel, prei en room

Mosselen liggend close up

Een jaar of twee geleden maakte je mij echt nog niet blij met mosselen. Heel wat uitnodigingen en persetentjes verder ben ik er langzaam toch van gaan houden. Als het soms voor je neus staat en het steeds probeert helpt dat toch heel erg om nieuwe dingen te gaan lusten. De hoogste tijd om het zelf eens klaar te maken. Het werden mosselen met venkel, prei en room.

Afgelopen week hadden we het op kantoor over dat het mosselseizoen weer is begonnen en ik even een foto moest maken voor de mossel aanbieding. Ik kocht zalf ook gelijk een kilo om het dus voor het eerst zelf klaar te maken. Mosselen zijn op veel verschillende manieren klaar te maken. Ik wilde niet alleen de klassieke groente erin doen. Vaak is dit ook wortel en daar houd ik helemaal niet van. Venkel en prei leken mij wel wat. En room, natuurlijk room! Lekker om met vers brood of rietjes te eten!

Mosselen bovenaf

Recept

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Totale tijd: 25 minuten

Wat heb je nodig? (1 persoon, flink portie)
• 1 kilo mosselen
• 1 prei, goed gewassen in halve ringen
• 1 venkel, dun gesneden 
• 2 uien, in halve ringen 
• 2 teentjes knoflook, in plakjes 
• 2 mespuntjes cayennepeper 
• peper
• flinke scheut droge witte wijn
• 80 ml slagroom
• handje cherrytomaatjes, in vieren
• halve citroen in twee partjes 
• flinke klont roomboter
• brood of friet

Benodigdheden:
• (hapjes)pan met deksel 
• zeef 
• spatel 

Zo maak je het!
1. Begin met het schoonmaken en uitzoeken van de mosselen. De schelpen die open zijn kun je weg doen, dit zullen er misschien enkele zijn. Deze mosselen zijn dood en trekken de schelpen niet meer bij elkaar. Die moet je echt niet eten. Was ze goed af. Ik heb elke mossel door mijn handen laten gaan onder de kraan. 

2. Verwarm de pan op laag vuur en smelt hier dan een klont boter in. Snijd in tussentijd (of vooraf) alle groenten. Fruit de knoflook, ui en cayennepeper aan voor ongeveer 2 minuten. Voeg dan de prei en venkel toen en laat dit ook nog een minuut of 5 meebakken. 

3. Stort dan de mosselen erbij, blus de boel af met een scheut wijn en giet daarna de slagroom erbij gevolgd door nog wat vers gedraaide peper. Voeg de tomaatjes toe en doe de deksel op de pan en zet het vuur wat hoger.

4. Schud de mosselen geregeld om totdat ze allemaal open staan. Bij mij duurde dit zo’n 10 minuten.

5. Schep de mosselen in een diep bord en serveer met vers brood en roomboter of een ander lekker sausje. En vergeet natuurlijk niet je brood te dippen in het over-heerlijke sap onderin het bord. 

6. En nu die fles wijn toch al open is, schenk vooral een glaasje in. eet smakelijk!

Mosselen verticaal

Mosselen met prei, venkel en patar

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.