Blog

Dit was mijn vakantie in Griekenland | Juni ’19

Griekenland oh Griekenland, wat was het fijn om er weer te zijn. Dit land heeft toch wel echt mijn hart gestolen. Maar waarom?  Mijn ouders hadden vroeger vrienden met een huisje daar, lees makkelijke vakantie bestemming en dat betekent weer dat ik daar als kind regelmatig geweest ben. Het is dus een uiterst goed voorbeeld van het first love syndroom. Het eiland Thasos was toen the place to be. Geen één toerist wist het toen nog te vinden. De laatste keer dat ik daar was (ruim 10 jaar geleden) werd er al flink gebouwd aan hotels en eigenlijk wil ik niet weten hoe dat mooie eiland er nu bij ligt. Goed ik dwaal af, tijd om over deze vakantie te vertellen! Dit was mijn vakantie in Griekenland | Juni ’19

Griekse kust boottocht

Het laatste bezoek aan Thasos was ook gelijk mijn laatste bezoek aan Griekenland. Ruim 10 jaar geleden dus, hoe dan?! De laatste jaren wilde ik ook nog wel wat meer van de wereld zien dus waren de bestemmingen van mijn laatste vakanties naar landen waar ik nog nooit eerder geweest was. Eerder schreef ik al over Italië, Spanje, Montenegro & Portugal

Deze vakantie kozen we voor het vaste land. Met huurauto en te gekke AirB&B huisjes natuurlijk. Eerder in Italië hebben we ondervonden dat het echt heel leuk is om binnen één vakantie nog een keertje te verhuizen. Dat hebben we bij deze vakantie dus ook gedaan. We vlogen op Athene om vervolgens een ruim 3 uur durende rit te maken naar Pylos (links onderin). Hier verbleven we 4 nachten om vervolgens naar Galaxidi te rijden waar we de tweede helft van deze vakantie verbleven. 

Vliegtuig foto Athene

Oorspronkelijk zouden we in de ochtend richting Griekenland vliegen maar begin januari kregen we te horen dat deze vlucht werd gecanceld. We kregen de keus om pas in de avond te vliegen of de avond een dag eerder. Nu is een roadtrip in het donker natuurlijk oersaai dus we kozen ervoor een dag eerder te gaan en zelf nog een extra overnachting te regelen. Via AirB&B boekten we een nacht waarbij de host ons oppikte van het vliegveld en ons de volgende dag ook naar de autoverhuur bracht. Dit was in Koropi (15-20 minuten van Athene). Mega vriendelijk en behulpzaam waren ze! Het was laat, we hadden honger en zaten nou niet in een heel bruisend dorpje waar je makkelijk iets kon halen. De vrouw (van de man die ons had opgehaald) vroeg waar we trek in hadden en bestelde dit voor ons. Geheel in thuisbezorgd style werd dit een half uur later afgeleverd bij ons huisje. Na de eerste hap van mijn pita bifteki met feta en tsatsiki was de vakantie echt begonnen. Minstens de helft van mijn Griekenland liefde komt natuurlijk door het eten, dat begrijp je wel. 

Pylos

Pylos balkon view

Het lag niet strak langs de route maar we wilde onze weg naar Pylos opleuken met een bezoekje aan Nafplio. Dit is de vroegere hoofdstad van Griekenland geweest. Echt een héél leuk dorpje met idyllische straatjes. Hier zijn we een uurtje of twee geweest om langs de haven te wandelen, onze eerste Griekse lunch te nuttigen en een ijsje te eten. Als je in de buurt bent, aan te raden voor een bezoekje. Hou ook rekening met tolwegen trouwens. Meestal ligt het rond de 2 euro per keer maar die betaalpunten waren er wel echt vaak. Ik denk dat we zo een euro of 20 kwijt waren bij elkaar. Zorg dus voor cash!

Streets of Nafplio

Toen we eenmaal Pylos inreden vond ik het gelijk al zo leuk. Het huisje vonden we heel snel. In Griekenland hebben ze het niet altijd zo strikt met straatnamen en nummers. Dat is soms meer bij de derde kuil in de weg rechts en bij die gele bloemenstruik links. Met dank aan het super goede omschrijving konden we het heel makkelijk vinden. Onze eerste crib (bovenverdieping):

Ons huis Pylos

Balkon view Pylos

Slaapkamer Pylos

De grote slaapkamer was echt mooi met een leukste en schattigste balkonnetje ooit. Zicht op zee en over een groot gedeelte van het dorpje. In 5 minuten lopen stond je beneden aan zee. Hoog plafond en veel ruimte! Sophia, de host van het huisje had koekjes voor ons gekocht bij de bakker en met een heel lief briefje in de keuken gelegd. Na een korte rondleiding door het huis begon het bedenken wat we wilde gaan doen deze dagen. Sophia heeft ook echt een top link gemaakt voor in Google Maps, met al haar tips, leuke icoontjes en echt iets waar je wat aan hebt met de kennis van een local. Het mooie zandstrand in buurt waar ze het over had trok gelijk de aandacht en daar gingen we de volgende dag dan ook gelijk heen. Het strand ligt in Romanos en heet Voidokilia beach. Hier is geen horeca te vinden dus een fles water en eigen parasol meenemen is geen overbodige luxe. Je hebt dan wel een su-per fijn zandstrand waar je gewoon aan het water kan gaan liggen zonder dat je na een uur van je handdoek wordt gespoeld. Eb en vloed doen ze hier niet aan!

Zandstrand in de buurt van Pylos

In de haven van Pylos kun je een tourtje boeken op een boot met een ‘glazen’ bodem. Jullie weten in middels hoe dol ik ben op varen. We boekten de tour voor de volgende ochtend. Geen idee wat te verwachten. Maar dat ik 2 uur in de rondte zou worden gevaren vond ik al top. We stopten op 2 mooie plekken waar van je van boord kon. Na de laatste stop krijg je een lekker koud frisje, wat fruit en is er gelegenheid om te zwemmen. Of je nou interesse hebt in wat er allemaal wordt verteld of niet. Het is een leuke en mooie tocht, ondanks dat je met een boot vol zit. Zeker de moeite waard. Het kostte 20 euro pp.

Zwemmen boottour

Rotsen vaartocht

Methoni, een dorpje vlakbij Pylos. Hier ligt aan de kust een kasteel die je kunt bezoeken (meer hierover onderaan deze blog). Hierna streken we neer op het strand waar je vanuit het dorpje zo op wandelt. Het was zaterdag en moesten voor het eerst en de enige keer in de hele vakantie een klein beetje moeite doen voor een bedje.

Ruine kasteel Methoni

In de loop van de ochtend vertrokken we uit Pylos, bijna met pijn in ons hart want het was echt leuk daar. Via Olympia zijn wij naar Galaxidi gereden. Ik vind de Olympische spelen het mooiste sportevenement dat er bestaat! Eerlijk, je kijkt maar naar een berg oude stenen maar ik vond het heel vet om op die locatie te zijn. En te realiseren hoe en wat daar vroeger allemaal gebeurde. Het huidige Olympische vuur wordt daar nog steeds ontstoken en ik kon het ook niet laten mijn eerste en gelijk laatste olympische meters te rennen. 

Olympische baan Olympia

Strand tips

Hier in Nederland zijn we dik vet verwend met mooie zandstranden. In andere landen is dit ver van vanzelfsprekend. Met je kont op de keien is nou ook niet mega comfortabel. Een ander heel groot pluspunt is dat er op veel strandjes, bedjes en parasols staan. Hier mag je gewoon gratis gebruik van maken. Er wordt wel verwacht dat je een drankje bestelt. Hier loopt een ‘strand ober’ voor rond en die komt het nog brengen ook. Meestal willen ze dat je gelijk afrekent. Ik vind dat persoonlijk alleen maar chill want dan kun je ook gewoon gaan wanneer je wil. Het is ook helemaal niet zo dat ze elk half uur weer voor je neus staan om zoveel mogelijk drankjes aan je te slijten. Je bestelt 3 drankjes a 8 euro (incl fooi) en je hebt voor uren een bedje. Tôp!

Rustig strandje Galaxidi

Waterschoenen, die kan ik je echt aanraden. Allemaal leuk en aardig die stenen maar het doet echt knettertje veel zeer aan je voeten. Daarbij sterft het hier en daar ook van de zee-egels. Op heel veel zwem strandjes zie je ze niet maar we hebben ook wat strandjes gehad waar ze echt een veelvoud te vinden waren. Door het heldere water kun je ze goed zien en ze ontwijken maar ik zou toch niet je vakantie op het spel zetten door vol op zo’n beest te gaan staan met alle gevolgen van dien. Laat je niet bang maken hierdoor. Zonder waterschoenen, een paar goede ogen, een aantal keer op je tanden bijten en een beetje oplettendheid kun je ook zonder waterschoenen genieten van de Griekse zee. 

Zee-egels Griekenland

Galaxidi

Bij aankomst in Galaxidi had ik een heel ander gevoel dan bij Pylos. Het was niet stom maar ik dacht niet gelijk joh, wat is dit tof. Dat had wat meer tijd nodig! Dit huisje vergde iets meer zoekwerk dan het vorige. Lekker Grieks maar echt weer totaal anders ook. Galaxidi is een dorpje met veel geschiedenis in de scheepvaart. Voor Griekse begrippen staan hier ook wat imponerendere huizen dan bijvoorbeeld in Pylos. Na een heerlijk avondmaal aan het water was de dag alweer om.

Grieks huisje Galaxidi

De volgende dag startten we rustig op. Een bezoekje aan de bakker en een rondje door het dorp om deze beter te verkennen dan we de avond daarvoor hadden gedaan. In de middag besloten we in de auto te stappen richting Delphi om hier de tempel van Apollo te bekijken. Wederom een berg oude stenen maar ook echt weer heel gaaf om te zien! Super mooie omgeving in de bergen. 

Bakkerij Galaxidi

Op de terugweg stopten we in Itea. Het dorpje verderop. Hier hebben we even iets kleins gegeten en gedronken aan het strand voordat we op zoek gingen naar een plek om te dineren. We konden uit alle bedjes kiezen, zo rustig was het. Dit dorpje heeft een lange kustlijn waar je lekker langs kan struinen met je ijsje. 

Strandje Itea

De volgende dag stonden we op tijd op voor weer een cultureel uitstapje. In de ochtend iets doen en ’s middags naar het strand beviel perfect. Het klooster wat we hebben bezocht was echt prachtig! Weer in een hele mooie omgeving. Er was zowat niemand! Absoluut een aanrader om heen te gaan. 

Culturele bezienswaardigheden

 • Kasteel ruïne Methoni. Je betaalt 2 euro toegang waarbij je een foldertje krijgt met meer informatie over de geschiedenis hiervan. Ondanks de bloedhitte vond ik het echt vet om te zien, er zijn mooie uitzichtpunten. Neem water mee, want dat is daar binnen nergens meer te koop (harde les). We hebben niet alles tot het uiterste gezien. Mocht je dat wel willen doen denk ik dat je hiervoor een uur of 2 moet uittrekken. 
  Kasteel Methoni
 • Olympia. De plek waar het allemaal begon! Voor 12 euro koop je een kaartje. Hiermee mag je naar het museum wat gaat over de oorsprong van het bouwen en de locatie zelf, het museum dat vooral gaat over de olympische spelen zelf en natuurlijk de grond waar het allemaal plaatsvond.
  View Olympisch dorp
 • Tempel van Apollo. Zoveel geschiedenis! Ook hier koop je een kaartje (ik geloof dat het 8 euro pp was). Hiermee kun je het archeologisch museum in en je kunt de vrije wandelroute door de tempel doen. Wij deden het allebei en waren er denk ik twee uurtjes mee kwijt. Wil je elke bord met info lezen? Dan zou ik er 6 uur voor uittrekken, maar als je geen dyslexie hebt misschien 5 haha!
  Tempel Apollo Delphi
 • Hosios Loukas klooster. Dit was zo mooi! Gave locatie. Dit ligt niet middenin het dorp maar dit is eigenlijk waarvoor je komt. Een mooie route door de bergen en dan ineens ben je er. Denk eraan dat je schouders bedekt moeten en het liefst iets tot over je knieën aanhebt. We betaalden een paar euro p.p. om toegang te krijgen. Ik heb zelf echt helemaal niets met het geloof of iets dergelijks maar ik vind dit zulke fascinerende en imponerende plekken. Als je in de buurt bent zou ik zeker een bezoekje brengen. 
  Het licht gaan aan Loukas

Eet en drink tips!

Eet minstens één keer per dag Griekse salade! Alles met kaas, spinazie, courgette etc is lekker. Vooral Saganaki (links op de foto). Het is een gebakken kaas, beetje halloumi achtig. Vrij zout, tikkie taai maar zo lekker. Moussaka ook proberen, smullen! Calamaris zou ik ook niet overslaan. En ik ben zo dol op friet in Griekenland, je weet nooit helemaal hoe je het krijgt. Maar zorg dat je de tsatsiki niet vergeet erbij te bestellen. Natuurlijk heb ik meer dan dit gegeten maar er is ook nog zoveel wat niet heb geprobeerd. Volgens mij kun je amper een foute keus maken met een Griekse kaart. Ga niet uit van een riante dessertkaart, dit hebben ze eigenlijk nergens. Je krijg 9 van de 10 keer iets zoets van het huis. Dit kan een lokale klassieker zijn, soms is het wat fruit of bijvoorbeeld een klein magnum achtig ijsje. Wij zijn elke dag uit eten geweest en betaalde met zijn 3en gemiddeld 40 euro per keer incl drankjes. 

Tafel vol Grieks eten

Frappe, na mijn eerste werd ik al getipt dat ik ook eens een freddo espresso of cappuccino moest proberen.

Eef aan de frappe

Die freddo cappuccino’s bevielen wel dus daar heb ik het de rest van de vakantie maar op gehouden. Als je met suiker neemt zit dat opgelost in het drankje. Ik vind het lekkerder om het op je schuim te strooien en lekker crispy mee te slurpen in je rietje. Dat melkschuim is echt zo dik dat het bijna milkshake structuur heeft. 

Frappe Loukas

Dit was echt de hipste, leukste en rustigste strandtent die we hebben gezien deze vakantie. Natuurlijk staat er Grieks eten op de kaart maar dan in een hip jasje. Deze pita met varkensvlees, groente en yoghurtdressing was echt goddelijk. De playlist was ook verrassend! Er kwamen namelijk steeds nummers van Nederlandse artiesten voorbij. Dit strand was ongeveer een kwartiertje rijden van Pylos. Gialova beach bij restaurant Natura, daar moet je zijn.

Hip Grieks eten

Zo dichtbij de zee ga je nergens anders ooit dineren. In Pylos hebben we dit twee avonden bij 50/50 gedaan. Het eten was heerlijk (duhuhh) en de bediening was ook leuk. En voor Griekse begrippen waren deze stoelen super comfortabel! Love dit!

Sunset tafeltje Pylos

Dit wil ik ook nog kwijt

Wat mij blijft achtervolgen in Griekenland (vroeger en nu weer) is dat het meer dan eens gebeurt dat je dikke vette honger hebt tussen de middag en ALLES dicht is. Wanneer je dan denkt even iets te scoren bij de bakker eindig je met een zak chips van het tankstation op de achterbank. Lang verhaal kort, het kan geen kwaad als je altijd iets te eten achter de hand hebt. 

Eerst was ik helemaal niet van plan om te gaan schrijven over deze vakantie. Maar omdat er zoveel interesse en vragen waren van jullie vond ik het toch heel leuk om wel te doen. Dit artikel begon heel gestructureerd, het einde daarentegen is misschien wat meer hak op de tak. eigenlijk was deze hele vakantie één groot feest en heb ik de leukste hoogtepunten uitgelicht. Maar terwijl ik dit typ schiet mij nog meer te binnen. Die laat ik even voor wat ze zijn! Mocht je nog specifiek vragen hebben over iets? Stuur een DM via Instagram of een mailtje naar eefje@eefsfood.nl

En dan de vraag die ik het meest gekregen heb geloof ik.. Eef met wie ben je op vakantie?? Nou daar komt hier hoor: met mijn moeder en haar vriend. Klinkt wellicht saai maar dat is het alles behalve. Echt super leuk om met hen op vakantie te gaan en ik ben blij dat ik nog steeds aan mag haken. 

Liefs, Eef

Nafplio foto oude deur
Favoriete vakantie foto <3

4 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.