Begin april was het dan zover! Mijn eerste persreisje mèt overnachting. Door VVV Zeeland werd ik uitgenodigd om, je raad het al, naar Zeeland te komen voor een mooie seafood tour van 1,5 dag. Hoe het was, wat we hebben gezien, geleerd en gegeten ga ik je nu vertellen en vooral laten zien!
Het was een zonnige vrijdagochtend toen ik de auto instapte richting Yerseke. De haven, zee, boten, zon en leuke mensen. Dat is precies een combinatie waar ik hartstikke blij van word. Eenmaal aangekomen, na een heerlijke roadtrip, duurde het geen 2 minuten of ik stond al met een Zeeuwse Bolus in mijn hand. De ‘nooit meer naar huis’ vibe had ik gelijk te pakken, tôp! Na ook nog een kopje koffie en een voorstelrondje kregen wij een uitleg over mosselen. We stonden namelijk op de enige echte mosselveiling des lands (Dregweg 2, Yerseke).
Mosselveiling
Veilingmeester Nico liet ons zien hoe er een steekproef wordt uitgevoerd. Eerst worden de mosselen gewogen met alle ‘troep’ er nog bij. Dan worden ze met de hand losgemaakt, terug in het mandje gedaan en opnieuw goed afgespoeld. Dan gaan ze in een sorteermachine waar vooral naar de grootte van de mosselen wordt gekeken. Uiteindelijk komen ze weer bij elkaar en zal er altijd een mix van grotere en kleine bij elkaar in een pak zitten. Vervolgens wordt er een lading gekookt voor de laatste test. Op deze manier houden ze de standaard/kwaliteit in de gaten. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat het echt helemaal niets in smaak uitmaakt of de mossel meer wit of oranje is. Hier bestaat nog weleens discussie over.
Oesterbaron
Na dit leuke intro liepen we een stukje door de haven om plaats te nemen op de Oesterbaron. Met deze boot ga je op excursie naar de oesterbedden midden in de Oosterschelde. Zelf een excursie boeken of meer lezen hierover? Dat kan hier!
Heel eerlijk, ik had geen idee hoe oesters gekweekt worden maar dat werd snel duidelijk. Aan het woord oesterbed is niets gelogen, dat is precies hoe het eruit ziet. Kijk maar:
De oesterboer liet ons de baby oester van dichtbij zien. Zelf had ik daar nog nooit eerder bij stilgestaan, dat een oester ook klein begint. Logisch, duhh!
Tijdens de tocht werden we verwend met een heerlijk kreeftensoepje en vers belegde broodjes. De wijn liet ik nog even staan want er moest nog gereden worden. Op de terugweg kwam daar dan het (gevreesde) oestermoment. Als je mij de afgelopen 2 jaar fanatiek gevolgd hebt weet je waarschijnlijk dat oesters niet mijn ding zijn. Tot deze dag had ik het 3 keer geprobeerd en die 3 keer waren geen succes. Weet je wat het is? Zo vaak krijg je niet met oesters te maken maar ik wil gewoon net zo enthousiast zijn als 90% van mijn mede food collega’s wanneer er een schaal oesters tevoorschijn komt. Ik dwarrel dus ergens tussen het blijven proberen en het opgeven. Het blijft toch wel een dingetje hoor.
Op de vraag of ik zelf een keer een oester open wilde maken was het antwoord natuurlijk ja. Dat valt nog niet mee en is echt een techniek die je kunt leren. Mijn super gefocuste hoofd zegt genoeg denk ik? De sfeer en de kriebels om hem toch op de tegen waren inmiddels aanwezig. Er stond een schaaltje vinaigrette mèt rode ui. Van de rode ui deed ik een extra portie. Hoe meer afleiding hoe beter. Ik schoof de oester naar binnen en dacht voor het eerst; hmmm, dit is niet vies. Laat ik het erop houden dat de stijgende lijn is ingezet en het misschien ooit nog ‘goedkomt’. Kijk mij even blij zijn:
Taste culinair
Na deze heerlijke vaartocht stapten we in onze auto voor een super kort ritje naar Krijn Verwijs. Hèt bedrijf van Yerseke. Waar vroeger de oesters de grootste handel waren zijn dat nu de mosselen. Naast het water waar alle oesters stonden gestald stonden tafels vol met schatten uit de zee. Vongole, kokkels, mosselen, oesters, scheermessen en vooral opvallend, de Oosterschelde kreeft.
Alles was aanwezig voor een fantastische eet ervaring. De locatie, rechtsreeks aan de Oosterschelde had daar natuurlijk ook een groot aandeel in:
De mannen van Taste Culinair hadden alles perfect voorbereid en we moesten zelf ook nog even aan het werk. Zo stonden er onder andere gegratineerde oesters van de Big Green Egg op het menu. Wij konden onze geleerde skills op 1 oester dus gelijk extra oefenen. Hier ging een mengsel van boter, kaas en kruiden op. Je snapt, dit had niets meer met een oester te maken (qua smaak) en het was goddelijke lekker! Daarna gingen we over op grover geschud, de Oosterschelde kreeft. Deze werd gehalveerd en gegrild op de Remundi bbq. Zo vaak heb ik nog geen kreeft gegeten maar it was by far de lekkerste! Wat een fantastische grill smaak zat eraan zeg. Kijk nou wat een plaatje?
Nog een ander hoogtepunt waren deze Vongole gewokt in een hoi sin saus met wat groenten. Hier heb ik echt bijna mijn vingers bij opgegeten, zo lekker.
Hotel Katoen
Na uren lang bizar lekker eten op een bijzondere plek, fijne mensen en echt een topsfeer gingen we richting auto. Bo (zij schrijft onder andere voor Francesca kookt) reed met mij mee. Wij overnachtten ergens anders dan de rest. Namelijk hotel Katoen, middenin het centrum van Goes. Ik was al extra exited want dit werd mijn eerste nachtje alleen in een tof hotel. En wat daar nou zo heel bijzonder aan is? Dat weet ik ook niet haha. Het superluxe gevoel dat je erbij krijgt is het ‘m denk ik. Bij binnenkomst was er al gelijk sfeer. Dit kwam vooral door de gezellig afgeladen hotelbar/restaurant. Wij kregen onze sleutel om de spullen op de kamer te zetten. Mooi, strak, super schoon, modern en vooral een heer-lijk bed! Ik vond het al gelijk jammer dat het maar voor 1 kort nachtje was.
Daarna schoven wij ook nog aan in de bar om te genieten van een heerlijk dessert en een wijntje!
Helemaal rozig van de zon besloten we naar bed te gaan. Om 9 uur stond het ontbijt voor ons klaar. Een klein (ruime keus) en fijn buffet stond er op ons te wachten. Berichten dat ik maar niet dacht zonder bolussen thuis te kunnen komen had ik inmiddels ook ontvangen. Na het ontbijt liepen Bo en ik dus het centrum van Goes nog even in om die te scoren. De avond daarvoor hadden we al tips van aan het barpersoneel gevraagd en zij stuurden ons naar ‘In De Bakkerij’. Dit bleek een prima keuze, no words needed:
Seafarm
Op naar Kamperland. Hier werden we verwacht bij Seafarm voor een rondleiding door de tarbot kwekerij. Wat een wereld gaat er dan open. Ze zijn hier op en top gespecialiseerd in het kweken van deze vis. Er is zo’n 30 jaar onderzoek aan vooraf gegaan voor de manier hoe ze hier nu duurzaam te werk gaan. Watertemperatuur, licht en voer hebben zo ontzettend veel invloed. Ze hebben hier klanten van over de hele wereld. De hoofdkweker vertelt over het feit dat er wordt getwijfeld over hoe vers de vis daadwerkelijk is als het bijvoorbeeld naar Dubai word verstuurd.
Dat blijft natuurlijk moeilijk bewijzen. Hiervoor is echt een (vind ik) bizarre techniek voor ontwikkeld. Er wordt zodanig met de temperatuur van het water gespeeld dat hij de vissen is een soort winterslaap kan brengen. Ze worden dus levend/slapend vervoert inclusief een heel plan hoe je de tarbotten weer op een goede manier wakker kunt laten worden en ze vervolgens zelf kunt verwerken aan de andere kant van de wereld. Onder andere door deze techniek zijn de bij Seafarm echt een hele grote. Een rondleiding kun je boeken via de Seafarm site en alles wordt je vol enthousiasme uitgelegd.
Aansluitend kun je bij Seafarm in het restaurant terecht. We kregen eerst nog een oester aangeboden want je komt het restaurant niet in zonder dat je eerst langs de oesterbar loopt. Deze oester sloeg ik wijs af want ik genoot nog even na van mijn soort van positieve ervaring de vorige dag. Er werd verteld dat je eigenlijk helemaal niet op een oester moet bijten maar dat je hem eigenlijk met je tong tegen je gehemelte moet pletten. De smaakervaring zal dan heel anders zijn. Ik heb het niet geprobeerd maar aan de reacties van de rest van de groep kan ik vertellen dat dit hartstikke waar is!
Hierna schoven we aan voor de grootste schaal fruits de mer die ik ooit gezien heb! Seafood saturday was wel op z’n plaats. Nog steeds is dit niet 100% mijn eten maar per keer dat ik het proef vind ik het lekkerder en lekkerder worden. We genoten, kletsten na en kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat dit echt een te gekke 1,5 dag was. Zeeland, ik kom snel terug!
We zijn nu bijna 2 maanden verder en ik geniet serieus nog na! Sonja, ontzettend bedankt voor de perfecte organisatie, ik heb echt enorm genoten en dit smaakt absoluut naar meer Zeeland! Ook veel dank aan VVVZeeland voor het mogelijk maken van dit fijne tripje!
Liefs,
Eef