Daar ben ik weer met een cheesecake recept! Inmiddels heb ik er al best wel wat op mijn site staan maar toch mag deze absoluut niet ontbreken. Als ik iets heb geleerd afgelopen jaren is het wel dat je cheesecake op zoveel verschillende manieren kunt bakken. Deze testtaart (ja echt uit mijn hoofd) pakte uit als één van de meest lekkere die ik ooit gebakken heb. Dus alsjeblieft, hier is het recept van deze cheesecake met witte chocolade en frambozen

Goede verhouding
Waar ik ‘vroeger’ altijd voor een lange baktijd ging en de structuur vaak niet helemaal was hoe ik het wilde gaat dit mij het laatste jaar een stuk beter af. In juli ’16 had ik een cheesecake masterclass waar ik nog altijd aan denk wanneer ik dit bak. Een kort verhaaltje hierover kun je hier lezen. Wat maakt deze cheesecake dan zo bijzonder? Dat is een goede vraag, zoveel speciaals zit er niet in namelijk. Ik denk dat het de verhouding is van koekbodem en vulling. En omdat er witte chocolade door de vulling zit samen met frisse verse framboosjes maar dat de perfecte smaak.

Het recept!
Cheesecake met witte chocolade en frambozen
10
punten30
minutes40
minutes8
hoursingrediënten
- Bodem:
260 gram bastognekoeken
80 gram roomboter
snufje zout
- Vulling:
400 gram kwaliteitsroomkaas, deze zijn vaak een stuk steviger*
400 gram simpele zuivelspread/roomkaas*
4 middelgrote eieren
160 gram witte chocolade, goede kwaliteitsdruppel*
110 gram fijne kristalsuiker
1 flinke tl vanillepasta
150 gram verse frambozen
rasp van een halve limoen (optioneel)
- Topping:
150 gram verse frambozen
50 gram witte chocolade
een paar pistachenoten (optioneel)
- Nog meer nodig:
Springvorm van 26 cm doorsnee
velletje bakpapier
mengkom
siliconen spatel
keukenmachine
steelpan
au bain marie pannetje/of magnetron bestendig bakje
Stappen
- Zorg dat je de roomkaas minimaal 1,5 uur van tevoren uit de koelkast haalt. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. De rand smeer je in met een heel dun laagje boter. Verwarm de oven voor op 150 graden hete lucht.
- Maal de Bastogne koeken fijn in de keukenmachine. Smelt de boter in de magnetron of steelpan en voeg dit samen met het zout toe. Maal nog eens tot het goed is gemengd. Stort het koekkruim in de bakvorm en verdeel dit gelijkmatig. Druk het dan goed aan, dit kan met je vingers of met de bolle kant van een lepel.
- Smelt eerst de witte chocolade en zet dit aan de kant om wat af te laten koelen.
- Meng in een kom alle roomkaas met de helft van de suiker en 2 eieren tot een glad geheel.
- Meng dan de rest van de suiker door de gesmolten witte chocolade. Voeg dan toe en roer tot deze is opgenomen. Doe dit ook met het andere ei. Mix vervolgens deze twee mengsels door elkaar samen met de limoenrasp en vanillepasta tot een mooi glad beslag.
- Giet het beslag op de koekbodem. Strooi er dan nog wat extra witte chocolade druppels op gevolgd door de verse frambozen. Druk dit allemaal aan zodat het onder het beslag komt te liggen. Schuif de taart voor 40, hooguit 45 minuten in de oven. Het klopt dat de binnenkant dan nog ‘blubberig’ is. Maar dit stijft later nog op.
- Wanneer de 40 minuten erop zitten kun je de oven uitzetten. Zet dan ook het deurtje op een kier en laat de taart nog minimaal een uur in de oven staan, het liefst nog langer. Haal hem er dan uit en zet ‘m nog een uurtje of twee op het aanrecht. Daarna kan hij voor minimaal 4 uur de koeling in. Ik vind cheesecake het aller lekkerst wanneer deze echt goed koud en opgesteven is dus maak hem het liefst een dag van tevoren.
- Snijd de rand dan voorzichtig los en verwijder de ring. Smelt nog wat chocolade en swirl dit over de taart. Maak af met verse frambozen en optioneel wat stukjes pistachenoten. Aansnijden en smullen maar!
Notities
- Natuurlijk kun je ook 800 gram kwaliteitsroomkaas nemen (bijvoorbeeld monchou of Philadelphia). Vaak zijn deze kuipjes wel 3 keer zo duur. Dus ik doe vaak 50\50. Scheelt toch weer een paar euro. Maar ik maak cheesecake ook weleens met uitsluitend ‘goedkope’ zuivelspread. Je kunt daarin dus kiezen wat je zelf het fijnst vindt. Het heeft vooral invloed op de dikte van je mengsel. Hoe dikker hoe fijner vind ik zelf.
- *Ik gebruik altijd chocolade van Callebaut.

Wil je het recept voor deze cheesecake met witte chocolade en frambozen opslaan voor later? Dan kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest. Klik erop en deel ‘m op je favoriete bord. Meer achter de schermen beelden? Volg mij dan op op Instagram. Zoek op @eefsfood, dan is mijn account niet te missen.

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
– Monchou cheesecake met kersen
– Red velvet cheesecake