Maaltijden

Pulled jackfruit ala cola kip (vegan)

Ik moest even terugzoeken maar ruim 2 jaar geleden maakte ik voor het eerst cola kip. Ik had er een keer over gehoord en toen dacht ik, lijkt me wel lekker. Nou het bleek de bom! Ik vond het lastig dit recept een naam te geven maar ‘pulled jackfruit ala cola kip (vegan)’ leek mij de beste omschrijving. Laat je niet afschrikken door de cola. Dit maakt de saus vooral lekker en zoetig, van de cola zelf proef je niets terug. Ik eet nog steeds vlees maar echt stukken minder. Voor thuis koop ik heb bijna niet meer maar buiten de deur bestel ik het wel graag. 

Pulled jackfruit close up

Intussen heb ik her en der lekker bereidde ‘pulled jackfruit’ kunnen proberen. De een maakt het bbq style aan en de ander doet het meer als stoofpot proeven. Vorige week liep ik dus door de toko te struinen en bedacht ik wat als ik mijn cola kip recept erop loslaat. Nou dat heb ik gedaan, met succes! Mijn voorkeur gaat wel nog steeds uit naar de variant met kip. Ik mis die structuur een beetje en natuurlijk heeft het ook wel invloed op de smaak. Dit neemt niet weg dat het top is als vervanging. Daarbij denk ik dat het heerlijk verrassend is als je dit een vega of vegan gast voorschotelt.  

RECEPT
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Kooktijd: 1 uur
Totale tijd: 1,5 uur

Wat heb je nodig? (3 a 4 porties)
• 2 blikken jackfruit (ongeveer 500 gram nettogewicht, dus na het afgieten)
• 1 blikje cola (330 ml)
• 250 ml water 
• 1 mini blikje tomatenpuree (70 gram)
• 3 sjalotten 
• 2 tenen knoflook 
• 3 el ketjap manis
• 2 el sojasaus 
• 2 tl paprikapoeder 
• 1 tl kerriepoeder 
• 1/2 tl Cayennepeper (eventueel meer)
• 1 tl speculaaskruiden (optioneel)
• zonnebloemolie 
• peper/zout (optioneel)

Benodigdheden:
• Hapjes- of stoofpan 
• 2 vorken 
• pollepel 

Pulled jackfruit hori

Zo maak je het!
1. Zet de hapjes- of braadpan op laag vuur en verwarm deze alvast. 

2. Snijd in de tussentijd de sjalotten en knoflook fijn. 

3. Doe een flinke scheut zonnebloemolie in de pan en bak hierin de sjalotten en knoflook aan.

4. Voeg na 2 minuten ook de tomatenpuree en specerijen toe en bak dit eventjes mee. 

5. Giet de jackfruit af en doe ook dit in de pan. Bak een minuutje mee. 

6. Voeg dan de rest van alle ingrediënten toe en breng het geheel aan de kook. 

7. Zet het vuur dan laag en doe de deksel op de pan. Laat dit ongeveer een uurtje pruttelen. Roer af en toe door en voeg nog wat extra water toe wanneer dat nodig is.

8. Pluk met 2 vorken de jackfruit nog wat meer uit elkaar. 

9. Ik eet het zelf met dikke eiernoodles (niet vegan) en geroerbakte paksoi. Hieronder zie je nog 2 recepten waar je het bijvoorbeeld mee kunt eten. 

Pulled jackfruit verti

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.