Bakrecepten

Cijfertaart met chocolade, koffie en karamel

20 December, mijn verjaardag! Ik ben vandaag 28 jaar geworden en dat laat ik niet zomaar voorbij gaan. Ik vertel je hoe ik deze toffe cijfertaart met chocolade, koffie en karamel heb gemaakt. Dit stond al een tijdje op mijn lijstje en eindelijk is het ervan gekomen!

Om te beginnen zijn dit niet de meest handige bakvorm om aan te schaffen. Zo vaak kun je ze niet gepast gebruiken. Je dochter, nicht of broertje blijft niet voor eeuwig 8 of 22. Voor mijn mede Leidenaren heb ik DE tip! Bij Kitchen Art kun je deze vormen huren. Is dat niet handig?! Kom je niet uit Leiden? Misschien is er bij jou in de buurt ook een kookwinkel die dit doet! Het is wellicht de moeite waard om het uit te zoeken. 

Cijfertaart close up

Deze taart kun je helemaal maken zoals je het zelf wilt. Er zijn oneindige mogelijkheden! Ik vertel maar gelijk dat ik (ja alweer) biscuitmix heb gebruikt. Nadat ik de test heb gedaan en daar positief verrast over was wissel ik het af. Als ik per se goed bakresultaat nodig heb kies ik vaak voor een mix. Dit betekent niet dat het zelf maken niet goed genoeg is. Maar toch vind ik dat altijd slapper en iets minder volume hebben. Vandaar mijn keuze voor de mix.
RECEPT
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Baktijd: 35 minuten
Wachttijd: 2 uur
Totale tijd: 3 uur

Wat heb je nodig? (26-28 personen)
Biscuit & Vulling:
• chocolade biscuitmix (ik gebruikte Funcakes). Op de verpakking staat mooi hoeveel je nodig hebt voor welke maat bakvorm. Ik heb gekozen om 2x mix te maken voor een 24cm vorm. Dit bleek een mooie hoeveelheid. Het hangt natuurlijk van de grootte van de vormen af.
• 1250 ml slagroom 
• 2 zakjes oploskoffie (16 gram)
• 100 gram kristalsuiker (of meer naar smaak)
Topping/vulling:
• macarons (deze kocht ik bij AH uit de koeling)
• chocolade/hazelnoot parels met glanzende kleur (deze kocht ik bij Hema)
• karamel fudge blokjes 
• chocolade bloemen/krullen 
• vanille meringues (kocht ik bij Hema)
• koek wafels 
• sprinkels 
• eetbaar goudpoeder 

Benodigdheden:
• cijfer bakvormen. Die van mij waren beide 42 cm hoog en zo’n 35 cm breed, dat is best groot dus.
• 2 velletjes bakpapier 
• kaarsjes 
• mini uitstekers 
• spuitzak + glad spuitmondje
• kwastje 
• lang kartelmes

Cijfertaart schuine foto

Zo maak je het!
1. Vet de vormen goed in en knip 2 vellen bakpapier op maat zodat de onderkant sowieso los komt na het bakken. Bak de biscuits volgens de verpakking! Wil je dit liever zelf maken? Gebruik dan 1,5 keer dit recept per cijfer. Vervang een klein deel van het zelfrijzende bakmeel door cacao of laat deze gewoon naturel.  

2. Wanneer de cijfers zijn afgekoeld snijd je de bovenkant recht af en 1x horizontaal doormidden. 

3. Klop de slagroom stijf samen met de suiker en oploskoffie. Vind je het niet zoet genoeg? Voeg dan nog wat suiker toe. Vanille zou ook nog een lekkere toevoeging zijn.

4. Doe het slagroom mengsel in een spuitzak en voorzie 1 laag van allemaal dopjes vulling. Ik sneed nog wat blokjes fudge klein en verkruimelde wat meringues om de vulling mee te verrijken.

5. Leg dan de tweede laag biscuit erop en druk lichtjes aan. Herhaal het dopjes spuiten ook op de bovenkant. Het mooiste resultaat krijg je al je de spuitmond op 1 hoogte houdt tijdens het opspuiten. Als je de spuitmond meebeweegt krijg je meer van die puntjes, zelf vind ik dit niet zo mooi. 

6. Snijd de fudge blokjes in plakjes en steek hier vervolgens een leuk figuurtje uit. Ik deed dit met een rondje en bloemetje. 

7. Met een kwastje heb ik de witte kaarsjes een beetje gepimpt door er goud poeder overheen te strijken. 

8. De chocolade parels, koek wafels, macarons en meringues kun je er zo opleggen.

9. Ik maakte met de chocolade kruller van Boska ook nog wat chocolade bloemen om erop te leggen. Met nog wat sprinkels her en der maakte ik de taart echt af. Bewaren in de koelkast en deze is afgedekt nog 3 tot 4 dagen heerlijk te eten.

Cijfertaart met kaarsjes

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Stroopwafel roomtaart met chocolade en karamel
Kleurrijke verjaardagstaart met slagroom en sprinkels 

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.