Gevulde speculaas koeken

Ik deelde afgelopen weekend al een foto met gevuld speculaas op mijn Instagram. Homemade maar niet door mijzelf gemaakt. Zo lekker, het smaakte naar meer. Dus ik maakte meer! Het was al avond en ik stond op het punt om naar bed te gaan. Ineens bedacht ik me dat ik van alles in huis had om deze lekkere gevulde speculaas koeken te maken. Dat kan dan maar één ding betekenen. Ik freestylede er op los met dit als resultaat:

Gevulde speculaaskoeken bovenaf
RECEPT
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Baktijd: 20 minuten
Wachttijd: af laten koelen 
Totale tijd: 2,5 uur

Wat heb je nodig? (12 koeken)
Deeg:
• 300 gram zelfrijzend bakmeel + extra
• 130 gram koude roomboter, in blokjes + extra
• 100 gram rietsuiker 
• 50 gram bruine basterdsuiker
• 1/4 ei
• 8 el (karne)melk 
• 6 tl speculaaskruiden 
• 1/2 tl nootmuskaat 
• 1 mespuntje cayennepeper (voor wat pit)
• snufje zout 
Vulling:
• 250 gram amandelspijs
• 20 ml water 
• 2 el (karne)melk 
• 1/2 ei
• rasp van 1 citroen
Topping:
• 1/4 ei
• 1 el (karne)melk 
• 12 hele amandelen 

Benodigdheden:
• metalen muffinvorm van 12 stuks 
• deegroller 
• keuken kwastje 
• standmixer + deeghaak 
• 2 ronde stekers (1 van 10 cm en 1 van 5 cm)

Zo maak je het!
1. Maak eerst het deeg door alle ingrediënten hiervoor in de kom van de standmixer te doen en de deeghaak het werk te laten doen op een lage stand. Kneed het deeg daarna met de hand nog even door. Het is fijn als je het deeg een paar uur van tevoren maakt maar je kunt heb ook gelijk verwerken. 

2. Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Vet de vormpjes in met een dun laagje boter een bestuif deze dan met bloem.

3. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 4 mm. Bestuif met wat bloem als het teveel plakt. Steek 12 van de grote vormpjes uit en bekleed hiermee elk muffin vormpje.

4. In de tussentijd doe je ook de spijs in de kom van de machine samen met het water, de karnemelk en citroenrasp. Laat dit draaien met de deeghaak tot het goed gemengd is. Doe dit dan in een spuitzak, knip een flinke punt af en verdeel het spijs mengel gelijkmatig in de deeg bakjes.

5. Rol dan het overige deeg uit en steek hier met het kleine vormpje 12 rondjes uit. Leg deze op het spijs mengsel en duw dit lichtjes aan zodat je het bakje eigenlijk sluit.

6. Meng een kwart ei met een eetlepel karnemelk en smeer hier de koeken mee in. Maak af met een hele amandel bovenop.

7. Bak de koeken bruin en gaar in ongeveer 20 minuten. Laat ze afkoelen en bewaar ze dan in een koektrommel. Eet smakelijk!

Speculaaskoeken gevuld

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Brownie-speculaas bombe met truffel kruidnoten
Gevulde speculaas marmercake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *