Blog

Gesponsorde content, hoe zit dat bij mij?

Hee! Leuk dat je er bent. Ik krijg niet eens heel veel vragen over dit onderwerp maar mij leek het wel fijn om er eens iets over te schrijven. En misschien roept dat wel weer nieuwe vragen bij je op. Mocht dat zo zijn, stel ze vooral! Gesponsorde content, hoe zit dat bij mij? Komt ie:

Word je hiervoor benaderd of doe je dat zelf?

Meestal word ik voor een samenwerkingen benaderd. Ik heb het weleens zelf geprobeerd maar meestal niet met uiteindelijk succes. Ik ben natuurlijk ook met heel wat andere dingen bezig waar ik inkomsten uit haal. De samenwerkingen die ik nu heb of heb gedaan vind ik mega leuk en neem ik ook zeker serieus. Maar het is niet mijn doel alleen hiervan te kunnen leven. Dan zou ik echt nog een hele lange weg te gaan hebben! 

De eerste keer?

Ik weet het nog goed. Ik was een jaar of 2 bezig met Instagram toen mijn eerste mail voor een betaalde samenwerking binnenkwam. Het was vanuit een pr-bureau waar ik later ook nog een aantal keer mee heb samengewerkt. Ik moest een foto plaatsen van mezelf met het product + wat toelichtende tekst. Ik kreeg hiervoor een extreem lang Engels contract opgestuurd. Daar kreeg ik de kriebels van! Ik ben het type ‘bang om iets verkeerds te doen’ zeker als er ook nog een contract bij komt kijken. Ik had er niet echt een 100% goed gevoel bij en dacht voornamelijk dat dit heel leerzaam ging worden. Ik had natuurlijk ook nee kunnen zeggen maar zo’n eerste keer doe je dat niet zo snel. Er moest als ik het goed zeg 2,5% van mijn volgers, likes op de foto komen. Aangezien ik toen bijna nooit mijn hoofd postte wist ik vooraf al dat dat niet ging lukken. Ik zou dan een tweede foto moeten plaatsen om alsnog dat aantal likes aan te vullen. Je raad het al, het lukte inderdaad niet en ik moest een nieuwe foto maken. Vervolgens kon ik met een betaaltermijn van 60 dagen wachten op ja wat zal het zijn? Het uurloon van een gemiddelde zzp’er. Enfin, toen vond ik het cool. Nu denk ik daar wel anders over!

Gesponsord, gekregen, uitgenodigd of een barterdeal?

Barter wattes? Ja, dat dacht ik in het begin ook.. Ik heb toen serieus opgezocht wat dit precies betekent. Een barterdeal is het krijgen van een product en ruil voor publiciteit. Dit doe ik niet zo vaak maar ik probeer het weleens bij een product dat ik anders heel graag wil kopen.

Als ik ergens word uitgenodigd om te komen eten bijvoorbeeld zal ik dat altijd vermelden door #uitgenodigd of ik schrijf (blog) of zeg (IG stories) het er gewoon bij.

Als ik betaald wordt voor het delen van iets, gebruik ik altijd #sponsored of schrijf ik bij een blog ‘dit artikel is gemaakt in samenwerking met bedrijf X‘. Toch bestaat er wel wat verwarring met het woord ‘sponsored’. Bij de één houdt het in dat ze daadwerkelijk iets gesponsord hebben gekregen als in een product en de ander (zoals ik dus) gebruikt het om aan te geven dat er ook voor betaald is. Veel collega bloggers en Instagrammers gebruiken #samenwerking. Hier wordt 9 van de 10 keer ook mee bedoelt dat ervoor betaald is. Maar wat mij betreft is dit net zo’n grijs gebied als sponsored. Als bedrijf x iets doet met blogger x lijkt mij dat sowieso al een samenwerking of er nou geld bij komt kijken of niet.

Ook krijg ik regelmatig foodpost opgestuurd. Hier wordt natuurlijk altijd van gehoopt dat je er online aandacht aan besteed. Hier gebruik ik meestal mijn Instagram stories voor. En als ik heel erg enthousiast ben verschijnt er weleens iets op mijn feed (foto Instagram).

Dan doe ik ook nog regelmatig winacties! Dit is meestal op eigen initiatief en vind ik leuk om te doen. Ook al moet ik vaak heel veel mensen teleurstellen en vind ik een winnaar kiezen eigenlijk heel stom (omdat het serieus moeilijk is)! Meestal vraag ik daarom of het desbetreffende bedrijf waarvan ik iets mag weggeven een winnaar wil uitkiezen. Ik heb de acties onlangs een gebundeld met de hashtag #eefswinactie. Zo heb ik weleens een zelfgemaakte taart naar wens weggegeven, diverse etentjes, een handige planner, een snack pakket en onlangs nog een aantal chocoladerepen waar ik meer dan 600 (!!) reacties voor ontving. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de goodiebag winactie van laatst. Van kort en bondig tot hele lange, leuke en persoonlijke reacties. 

Moraal van het verhaal. Als er niet #sponsored #gekregen of #uitgenodigd bij staat kun je er bij mij vanuit gaan dat ik het zelf heb gekocht, geregeld of wat dan ook. Ik ben verplicht dit duidelijk te maken aan jou als lezer. Dit brengt me ook weer op het punt dat ik zoveel #nospon om mij heen gebruikt zie worden. Ik heb zelf ook weleens de neiging om dit te toe te passen maar ik wil het gewoon niet. Ik vind het stom maar ik snap heel goed waarom het gedaan wordt. Maar als je daaraan begint ben je meer bezig met duidelijk maken wat je zelf gekocht hebt dan waar je wel voor betaald wordt. Gelukkig heb ik zelf (en daar ben ik echt gelukkig mee) nog nooit (misschien 1) eerder zeurende, klagende of hatende mensen op mijn dak gekregen om gesponsorde artikelen/berichten. Je website in de lucht houden is immers ook niet gratis!

Zeg je ook weleens nee?

Zeker! Ik heb al een aantal keer nee gezegd tegen een betaalde samenwerking. Dit kan komen doordat het desbetreffende product totaal niets voor mij en dus voor EEFSFOOD is. Als ik teveel mijn best moet doen om het op een natuurlijke manier te verwerken zodat het bij EEFSFOOD past valt het eigenlijk al af. Soms is dat na één mailtje al duidelijk en soms gaat er wat meer tijd overheen. Of er staat zo’n lage vergoeding tegenover dat ik ook weleens afhaak. Dit klinkt misschien hoogmoedig maar op een gegeven moment kom je op zo’n punt dat je niet meer beneden je waarde wilt en gaat werken. 

Word je vrijgelaten of moet alles heel strikt?

Dat is heel erg verschillend. Sowieso krijg je 9 van de 10 keer een briefing waarin staat wat er van je verwacht wordt. De ene keer bevat dit heel veel moetjes en regeltjes. De andere keer staat er weinig in en mag je het invullen zoals je zelf wilt. Als je net een paar dingen op rij hebt gehad waar je aan veel moet voldoen en je dan ineens helemaal wordt vrijgelaten word ik daar soms best onzeker van. Doe ik het wel goed? Is dit wat ze willen zien? Dan moet ik mezelf weleens toespreken door te zeggen dat ze mij niet voor niets hebben uitgekozen. Dit zijn vaak wel de leukste dingen om te mogen doen. Daarmee zeg ik niet dat de samenwerking met veel regels niet leuk zijn. Ze betalen je wel dus ik vind zeker dat de klant ook wat te willen heeft, zo werkt het nou eenmaal. 

Ik hoop dat alles een beetje duidelijker is geworden en als je nog vragen hebt hoor ik deze heel graag! Stel je vraag hieronder of stuur mij even een DM via Instagram. Een deel 2 van dit artikel sluit ik niet uit. Ik wil ook jou als lezer en/of volger bedanken. Zonder jou kan ik al het bovenstaande niet eens doen!

Liefs,

Eef

8 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Je winkelmandje is nog leeg.