Kruidige carrotcake met gember frosting en amandelschaafsel

In januari 2017 zette ik mijn eerste carrotcake recept online op eefsfood.nl. Dit is nog steeds mijn lievelings! Maar het werd tijd voor een nieuwe leuke variatie vond ik. En dat is dit recept geworden! Er zijn veel overeenkomsten maar ze zijn zeker niet hetzelfde. De cake is ontzettend smeuïg en het is moeilijk om te stoppen met eten. Dus je bent gewaarschuwd! Hier is het recept voor kruidige carrotcake met gember frosting en amandelschaafsel:

Close up carrotcake gember

RECEPT
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 65 minuten
Wachttijd: minimaal 2 uur om af te koelen 
Totale tijd: 3,5 uur

Wat heb je nodig? (10-12 porties)
Beslag:
• 325 gram geraspte wortel 
• 225 gram zelfrijzend bakmeel 
• 200 gram bruine basterdsuiker 
• 175 ml zonnebloemolie 
• 3 middelgrote eieren 
• 2,5 tl speculaaskruiden 
• 1,5 tl kaneel  
• 2,5 mespuntjes nootmuskaat 
• 2 mespuntjes Cayennepeper
• snuf zout
• 2 mespuntjes baking soda
Topping:
• 200 gram roomkaas\zuivelspread
• 25 gram roomboter 
• 40 gram poedersuiker 
• 15 gram geraspte verse gember (of anders naar smaak)
• 3 el geroosterd amandelschaafsel
• 1 tl vanillepasta 

Benodigdheden:
• cakevorm van 24 cm 
• rasp
• spatel/garde  
• bakpapier 
• handmixer 
• mengkom 

Gember carrot heel

Zo maak je het!
1. Je kunt voor dit recept gebruik maken van een handmixer, standmixer maar heb je dit beide niet kan het ook met een spatel en/of garde. Verwarm eerst de oven voor op 165 graden convectie stand en bekleed de cake vorm met een velletje bakpapier. Dit gaat het beste als je het bakpapiertje eerst tot een prop verfrommeld.

2. Doe de eieren, zonnebloemolie, bruine basterdsuiker samen met een snuf zout in de kom van de standmixer. Laat dit op een lage stand door elkaar mengen. 

3. In de tussentijd rasp je de wortels (je kunt ook kant en klaar geraspte wortels kopen). Weeg het zelfrijzend bakmeel af en meng dit met de baking soda en specerijen.
 
4. Voeg de wortel en het meel/specerij mengsel toe aan het suiker/ei/olie mengsel en meng dit ook op lage stand door elkaar. Giet het beslag in de vorm en schuif dit voor 65 minuten de oven in. Doe het deurtje tussendoor niet open. Check altijd of de cake volledig tot in het midden gaar is voordat je besluit ‘m eruit te halen. Een satéprikker kan hier goed bij helpen.

5. Laat de cake volledig afkoelen. Dit kan zomaar 3 uur duren! Ik los cakes meestal gelijk na het bakken uit de vorm. Zet het  na een uurtje aanrecht nog een uurtje in de vriezer. Zo gaat het iets sneller. 

6. Zorg dat de boter zacht is en klop deze romig en los samen met de poedersuiker, vanille en gember. Roer dan de roomkaas los en meng dit met het botermengsel tot een heerlijke frosting.

7. Smeer een dikke laag op de afgekoelde cake en maak af met amandelschaafsel en wortel slierten. Smullen!!

Carrot gember bovenaf

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Vegan no bake carrotcake
Chai rijsttaart met walnoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *