In januari 2017 zette ik mijn eerste carrotcake recept online op eefsfood.nl. Dit is nog steeds mijn lievelings! Maar het werd tijd voor een nieuwe leuke variatie vond ik. En dat is dit recept geworden! Er zijn veel overeenkomsten maar ze zijn zeker niet hetzelfde. De cake is ontzettend smeuïg en het is moeilijk om te stoppen met eten. Dus je bent gewaarschuwd! Hier is het recept voor kruidige carrotcake met gember frosting en amandelschaafsel.
Het recept
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 65 minuten
Wachttijd: minimaal 2 uur om af te koelen
Totale tijd: 3,5 uur
Wat heb je nodig? (10-12 porties)
Beslag:
• 300 gram geraspte wortel, ik nam een zakje julienne gesneden uit de supermarkt. Wanneer je zelf raspt zal het beslag wat natter zijn en wordt je cake mogelijk nóg smeuïger.
• 225 gram zelfrijzend bakmeel
• 200 gram bruine basterdsuiker
• 175 ml zonnebloemolie
• 3 middelgrote eieren
• 2,5 tl speculaaskruiden
• 1,5 tl kaneel
• 2,5 mespuntjes nootmuskaat
• 2 mespuntjes Cayennepeper
• snuf zout
• 2 mespuntjes baking soda
• 1 tl citroensap of azijn
Topping:
• 200 gram A-merk roomkaas
• 35 gram roomboter
• 40 gram poedersuiker
• 15 gram geraspte verse gember (of anders naar smaak)
• 3 el geroosterd amandelschaafsel
• 1 tl vanillepasta
Benodigdheden:
• cakevorm van 22 – 24 cm
• (microplane) rasp
• spatel/garde
• bakpapier
• handmixer
• mengkom

Zo maak je het!
1. Je kunt voor dit recept gebruik maken van een hand- of standmixer, maar eigenlijk gaat het het fijnst met een garde en spatel. Verwarm eerst de oven voor op 165 graden convectie stand (boven en onderwarmte) en bekleed de cake vorm met een velletje bakpapier. Dit gaat het beste als je het bakpapiertje eerst tot een prop verfrommeld, dan is het wat flexibeler.
2. Doe de eieren, zonnebloemolie, bruine basterdsuiker samen met een snuf zout en de azijn in een mengkom. Meng dit door elkaar met een garde tot je een glimmend gladde massa hebt.
3. In de tussentijd rasp je de wortels (je kunt ook kant en klaar geraspte wortels gebruiken). Weeg het zelfrijzend bakmeel af en meng dit met de baking soda en specerijen.
4. Voeg de droge ingrediënten toe aan het mengsel. Spatel tot je een mooi beslag hebt. Voeg dan de wortel toe. Het lijkt alsof er in verhouding veel teveel wortel inzit. Maar geloof me, dit komt goed! Schep het beslag in de vorm en schuif dit voor 65 minuten de oven in. Doe het deurtje tussendoor niet open. Check altijd of de cake volledig tot in het midden gaar is voordat je besluit ‘m eruit te halen. Een satéprikker kan hier goed bij helpen.
5. Laat de cake volledig afkoelen. Dit kan zomaar 3 uur duren! Ik los cakes meestal gelijk na het bakken uit de vorm. Zet het na een uurtje aanrecht nog een uurtje in de vriezer. Zo gaat het iets sneller, als je weinig geduld hebt.
6. Zorg dat de boter zacht en op kamertemperatuur is en klop deze romig en los samen met de poedersuiker, vanille en gember. Roer dan de roomkaas los en meng dit met het botermengsel tot een heerlijke frosting.
7. Smeer een dikke laag op de afgekoelde cake en maak af met geroosterd amandelschaafsel en wortel slierten. Smullen!!
Misschien vind je deze recepten ook leuk?
– Vegan no bake carrotcake
– Chai rijsttaart met walnoten
Opslaan?
Wil je het recept voor deze kruidige carrotcake met gember frosting en amandelschaafsel opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!