Zoals jullie misschien wel weten ben ik dol op witlof. Eigenlijk was het de bedoeling het met pasta te eten zoals ik dat bijna altijd doe. Maar toen ik nog wat plakjes bladerdeeg in de vriezer zag liggen besloot ik er een hartige taart van de maken. Lekker als diner maar het kan bijvoorbeeld ook als hapje of voorgerecht. Het recept van deze hartige witloftaart met kaas en kerrie komt er nu aan!
RECEPT
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: 40 minuten
Wachttijd: 15 minuten
Totale tijd: 1,5 uur
Wat heb je nodig? (voor 1,5 persoon als maaltijd)
• 4 plakjes bladerdeeg
• 3 middelgrote stronken witlof
• 2 eieren
• 1 middelgrote rode ui, grof gesnipperd
• 1 flinke eetlepel creme fraiche
• 1 tl kerrie
• 1/4 tl cayennepeper
• 1 tl grove mosterd
• 1/4 bouillonblokje naar keuze, verkruimeld
• 1,5 el paneermeel
• 2 handjes geraspte belegen kaas
• optioneel extra gemalen peper
• (olijf)olie
Benodigdheden:
• (spring)vorm van 20 centimeter doorsnee
• deegroller
• koekenpan
• steelpan
Zo maak je het!
1. Snijd de witlof klein en bak dit in een koekenpan samen met wat olie en een grof gesnipperde rode ui. Doe dit langzaam op laag vuur! Er moet zoveel mogelijk vocht uit de witlof. Voeg halverwege het bakken de kerrie en cayennepeper toe. Wanneer de witlof echt bruin begint te kleuren (dus echt bakt) mag het vuur uit. Laat dit mengsel volledig afkoelen.
2. Zet de oven alvast aan op 200 graden en haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer.
3. Vet de vorm in en bestuif dit met wat extra bloem. Leg de plakjes met een overlappend stuk in een vierkant en rol dit tot 1 grote plak. Bekleed hier de vorm mee.
4. Verdeel het paneermeel op de bodem samen met 1 handje geraspte kaas. Verdeel hier het afgekoelde witlof mengsel overheen!
5. Kluts te eieren los samen met de mosterd, crème fraiche en het verkruimelde bouillonblokje. Giet dit dan op de witlof. Strooi er nog een handje kaas overheen en vouw de randjes van de taart om naar binnen. Je kunt er voor kiezen deze nog te bestrijken met ei en er sesamzaadjes op te strooien.
6. Bak de taart goudbruin en gaar in ongeveer 40 minuten. Warm het lekkerst! Eet smakelijk.
Misschien vind je deze recepten ook leuk?
– Hartige preitaart
– Vegetarische groentetaart