Blog

Bakvragen #2

Hey! Leuk dat je er bent. Mocht je Bakvragen #1 gemist hebben? Klik dan HIER om deze alsnog te lezen. Mocht je zelf nog een vraag hebben? Laat ‘m vooral achter onderaan dit artikel en dan neem ik hem mee als er een Bakvragen #3 komt. 

Hoe maak jij je lekkerste botercrème?

Dit is het recept die ik al een tijdje op mijn blog heb staan. Hij wordt goed gevonden via Google en ik heb een hoop van dit soort reacties erop gekregen: ‘ik houd eigelijk helemaal niet zo van botercrème maar deze vond ik echt heeeeerlijk!’. Ik ben er zelf ook erg fan van en gebruik hem dan ook vaak. Ik denk niet dat het de meest perfecte crème is voor een gigantisch strakke afwerking. Maar ik vind de smaak het belangrijkst. Check het recept hier: Witte chocolade botercrème. Ik gebruik deze crème trouwens ook graag omdat hij niet echt koelkast gevoelig is. Boter kan prima een lange tijd buiten de koeling. Een variant met roomkaas erin? Dan zou het crème recept van de red velvet taart kunnen nemen. 

Bak je ook wel eens iets in de airfryer?

Ik gebruik mijn airfryer best vaak maar eigenlijk alleen voor hartige dingen. Ik weet dat je er best goed zoetigheden in kan bakken maar daar ben ik simpelweg nog niet mee begonnen. 

Hoe krijg je eiwit perfect stijf opgeklopt? Hoe lang moet je ongeveer kloppen?

Ten eerste, ik neem aan dat je het met een machine doet? Ik gebruik afgelopen jaren alleen nog maar meringue kookschuim. Dit is zo taai en stevig. Echt heerlijk en top! Mocht je echt alleen met eiwit en suiker te werk gaan zorg er dan voor dat je niet te zuinig bent met suiker. De suiker lost op en vormt als het varen een heel dun velletje om ieder luchtbelletje. Dit zorgt ervoor dat je schuim taaier en dus goed stijf wordt. Minimaal 10 minuten op de hoogste stand van een hand of standmixer lijkt mij een prima richtlijn. 

Gebruik je altijd patentbloem, of ga je ook wel eens voor Zeeuwse of anders soorten bloem?

Ik gebruik bijna altijd zelfrijzend bakmeel. Wanneer het niet hoeft te rijzen gebruik ik patentbloem. Spannender dan dit maak ik het eigenlijk nooit.

Heb je tips om deeg goed dun uit te rollen? Tussen bakpapier werkt bij mij nooit goed.

Als je het tussen bakpapier probeert? Laat je dan wel eerst het deeg goed stevig worden in de koeling? En laat je het minstens 30 minuten rusten? Gluten hebben een heel belangrijke werking in deeg, ze zorgen voor de elasticiteit. Dit heeft even rust nodig om goed hun werk te doen. Het zou dan goed moeten lukken om het dun uit te kunnen rollen tussen bakpapier. Een andere optie is de vorm misschien bekleden met de hand. Het deeg zelfs in de vorm duwen en verdelen. Is veel meer werk maar geeft misschien het gewenste resultaat? 

Hoe voorkom je klontjes in kwarktaart?

Hoe krijg je klontjes in je kwarktaart haha? Ik weet niet of je echt over kwarktaart of een cheesecake hebt? In het geval van cheesecake maak ik de vulling massa vaak in een blender. Niet te lang maar net dat het goed is gemengd en dus geen klontjes heeft. Als het gaat om een kwarktaart met misschien klontjes van gelatine? Zorg dat het temperatuurverschil niet te groot is. Laat bijvoorbeeld de kwark een beetje op temperatuur komen buiten de koeling. En schep daarvan een beetje van bij de warme opgeloste gelatine. Schep er dan nog iets bij en als dit dan niet meer heel warm aanvoelt voeg je alles bij elkaar en spatel je het goed door elkaar voordat je het in de vorm giet.

Siliconen bakvorm of liever metaal?

Ik gebruik beide maar als ik dan moet kiezen ga ik toch voor metaal. En waarom? Om dat je dit makkelijker kunt verplaatsen wanneer er al beslag inzit bijvoorbeeld. Dus ik vind metaal in het gebruik handiger!

Waar koop jij je bakvormen?

Niet een vast adresje. Ik heb vormen van Hema maar ik bestel ook weleens iets online of ik koop er eentje wanneer ik die tegenkom en graag wil hebben. 

Boter, olie, papier of bakspray met het maken van cake?

Ik kan niet precies benoemen waarom het ene beter is dan het andere. Ik ben zelf alleen niet zo’n fan van bakspray. Het werkt wel maar het laat toch een smaakje achter in je cake. Ik bak cake alttijd met boter dus smeer ik hier automatisch ook mijn vorm mee in. Ik bestuif dit ook altijd nog met een dun laagje bloem en het lossen van cake gaat bijna altijd perfect.

Ik hoop dat je het weer leuk vond om mee te lezen met deze editie van bakvragen! Ik vind het zelf een erg leuke rubriek om te maken dus blijf de vragen vooral stellen!

Liefs, 
Eef

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.