• Recepten
    • Bakrecepten
      • Taart recepten
      • Koekjes recepten
      • Cake
      • No bake recepten
      • Originele zoete recepten
      • Brood recepten
      • IJs recepten
      • Zoete vegan recepten
    • Kookrecepten & meer
      • Ontbijt/Lunch
      • Maaltijden
      • Desserts
      • Salades
      • (Borrel)snacks
      • Smeersels, dips & sausjes
      • Drankjes
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Eetdagboeken
    • Eef buiten de deur
      • Op pad met Eef
      • Horeca tips
    • Originele zoete recepten
    • Favoriete keukentools
  • Over mij
    • Even voorstellen
    • Zakelijk
    • In de media
  • Eefsfoodmail
0
Eefsfood
  • Recepten
    • Bakrecepten
      • Taart recepten
      • Koekjes recepten
      • Cake
      • No bake recepten
      • Originele zoete recepten
      • Brood recepten
      • IJs recepten
      • Zoete vegan recepten
    • Kookrecepten & meer
      • Ontbijt/Lunch
      • Maaltijden
      • Desserts
      • Salades
      • (Borrel)snacks
      • Smeersels, dips & sausjes
      • Drankjes
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Eetdagboeken
    • Eef buiten de deur
      • Op pad met Eef
      • Horeca tips
    • Originele zoete recepten
    • Favoriete keukentools
  • Over mij
    • Even voorstellen
    • Zakelijk
    • In de media
  • Eefsfoodmail
Logo
0
Logo
Blog

Bakvragen #1

Eefje
Geen reacties
25 juli 2018
Bakvragen #1

Het zal je niet ontgaan zijn, Instagram heeft een nieuwe functie. Je kunt op een makkelijkere manier een vraag stellen aan je volgers. Of juist je volgers oproepen vragen over een bepaald onderwerp in te sturen. Vervolgens kun je deze vragen weer met antwoord in je stories zetten en kan iedereen meelezen. Ik vind dat leuk om te zien bij collega bloggers. Ik gooide er zelf ook een vragenrondje tegenaan en dat werden er al snel teveel om allemaal te beantwoorden. De tweede keer hing ik er een thema aan met het idee daar blog met antwoorden aan te hangen. En die ben je nu aan het lezen! Bakvragen #1

Maak je ook slagroom mascarpone crème of werk je enkel met botercrème? Zo ja, hoe maak jij dit?

Als ik een taart hoog moet opbouwen (wat ik vaak doe) gebruik ik eigenlijk altijd een botercrème. Dit geeft gewoon meer stevigheid en dat is dan ook de grootse reden dat ik daarvoor kies. Je kunt wel hoog opbouwen met slagroom maar dan heb je echt een lichte cakebasis als biscuit nodig. Ik gebruik ook regelmatig een slagroom-mochou of slagroom-mascarpone mengsel. Vaak om een 1-laagse taart bovenop mee af te werken. Dit doe ik eigenlijk altijd uit mijn hoofd. Bijvoorbeeld 200 ml slagroom op 100 gram monchou. De monchou eerst losroeren met wat suiker (naar smaak) en vanille. De slagroom stijf kloppen en hier een paar schepjes van door de monchou spatelen. Dit mengsel doe je dan in zijn geheel terug bij de overgebleven slagroom en dit meng je tot een luchtig glad mengsel. 

Hoe zorg ik ervoor dat ik met dit warme weer wel kan bakken. En dat de slagroom op botercrème niet van de taart afsmelt?

Dat is een goede! Ik vermijd het liever met deze hitte maar soms kun je niet anders. Dit had ik vorige week nog. De enige tip die ik kan geven, werk snel en zorg dat alles gekoeld is en blijft. Dus werk desnoods in fases. Wanneer je bijvoorbeeld een taart moet opbouwen kan het handig zijn om eerst de basis cakes een beetje te laten bevriezen. Zo trekt de kou uit de cake in je crème of slagroom en heb je wat langer de tijd voor het fout gaat. 

Kun je lemon meringue die zonder meringue invriezen? Ik ben volgende week jarig en wil het alvast voorbereiden.

Zelfs met meringue! Mits je een kookschuim zoals deze gebruikt. Het ligt ook een beetje aan welke bodem je gebruikt. Ik heb namelijk mijn lemon meringue cheesecake weleens ingevroren en die was een paar weken later nog steeds heerlijk, inclusief het schuim! Dus ik denk dat het een beetje aan het recept ligt maar wat mij betreft kan het prima. Vers blijft nou eenmaal altijd het lekkerst.

Wat wil je nog eens proberen te maken?

Een echt perfecte aardbeien slof! Met een krokante/chewy bodem, laagje spijs erin, gele room, aardbeien en verse slagroom. Vind het altijd veel teveel handelingen als ik eraan wil beginnen dus doe ik het steeds niet. Want ik vind die van €7,50 uit de supermarkt ook heel lekker haha!

Rauwe eieren in baksels, een go of een no go?

Ik ben daar zelf niet zo moeilijk in, wat mij betreft een go. Als je het doet gebruik dan verse eieren. Als je het toch liever niet hebt zou ik een pak eigeel en eiwit kopen. Dit is gepasteuriseerd en volledig veilig. Het nadeel is dat het vaak in liter pakken bij de groothandel wordt verkocht en dat veel meer is dan je eigenlijk nodig hebt. Kleinere flesjes eiwit kun je wel bij de Appie kopen. 

Geef je binnenkort ook workshops?

Oeh! Dit lijkt mij nog steeds erg tof maar voorlopig zit het er niet in. Ik heb mij er weleens in verdiept maar het regelen van een locatie etc is niet echt mijn ding. Daarbij wil je er ook nog iets aan verdienen en ik heb nog niet de ideale formule bedacht haha! Omdat mijn prioriteiten nu even ergens anders liggen denk ik dat het niet snel zal gebeuren.

Hoe verplaats je een grote, aan de buitenkant afgesmeerde taart zonder hem te beschadigen?

Dit is iets wat ik vaak zonder nadenken doe. Als er mensen bij zijn wanneer ik dat doe staan ze altijd met spanning en open mond te kijken. Ik moet zeggen dat het makkelijker gaat wanneer je dit heel vaak doet. Ik heb het al heel vaak gedaan en het is nog nooit echt mis gegaan! Hoe ik het altijd doe? Komt ie: leg de eerste plak cake altijd op een passend karton, het liefst ietsje kleiner in diameter dan de cake. Dit leg ik op een plat bord of plateau en werk vervolgens de hele taart af. Deze gaat voor een paar uur de koelkast is. De taart wordt goed stevig (zeker als je botercrème hebt gebruikt) en dan pak ik een platte spatel. Deze schuif ik onder het kartonnetje. Doe dit voorzichtig, soms is de spatel toch te dik en als je dan uitschiet ligt je hele taart aan flarden. Als dat het geval is zet ik eerst een aardappelschilmesje tussen het karton en het bord en schuif dan de spatel eronder/ertussen. Doormiddel van die spatel haal ik de taart omhoog en steek ik mijn hand eronder. Dan laat ik de spatel voor wat het is en doe mijn anders hand er ook bij. Vingers spreiden voor meer stabiliteit en dan zet ik hem over in de doos. De spatel kan je ook weer helpen om je laatste hand onder de taart vandaan te krijgen. Lang verhaal maar hoop dat je het snapt! 

Wat is een recept/baksel wat je graag wilt maken maar waar je tegenop kijkt?

Macarons en een perfecte 3(of meer)-laagse bruidstaart die perfect recht staat. Macarons mislukken het snelst van ongeveer alle baksels volgens mij. Ooit weleens geprobeerd! Ze smaakte prima maar ze zagen er niet al te best uit. Zo’n taart kan ik natuurlijk weleens oefenen maar dat is zo’n mega werk dat ik daar ook niet aan begin. Het maken van de taart zal het probleem niet zijn maar meer de opbouw skills.

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen en er ook nog iets aan gehad hebt. Er komt minstens nog een deel 2 van deze rubriek ‘bakvragen’. Daarin heb ik nog plek voor een aantal vragen. Dus heb jij er eentje? Stel ‘m hieronder of mail naar eefje@eefsfood.nl

Liefs,
Eef

Bakvragen
Delen:
geschreven door

Eefje

Hoi ik ben Eefje! Op eefsfood.nl deel ik mijn plezier in koken en bakken graag met jullie. Voornamelijk recepten maar af en toe ook een hotspot, video of persoonlijk stuk. Heb je vragen, opmerkingen of wil je iets anders met mij delen? Stuur gerust een mailtje naar eefje@eefsfood.nl
geef een reactie
Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vorig bericht

Ga voedselverspilling tegen en eet bij Instock

volgend bericht

Banaan-koffie pannenkoeken met Nutella

Over mij
Eefje met camera

Eefje

Hoi! Ik ben Eefje, 30 jaar en woon in Leiden. Welkom en leuk dat je een kijkje neemt op mijn website.


Girl in a jacket
Dit vind je misschien ook leuk
Win een Ash en Eefs favorites goodiebag!
Blog

Win een Ash en Eefs favorites goodiebag! [GESLOTEN]

2 min leestijd
7 oktober 2018
Taart winnen
Blog

WIN EEN EEFSFOOD TAART!

2 min leestijd
1 februari 2017
Win het hartige bakboek van Rutger, gesigneerd en al!
Blog

Gesloten – Win het hartige bakboek van Rutger, gesigneerd en al!

2 min leestijd
30 september 2017
Wanneer je je best doet, maar het niet wil lukken..
Blog Persoonlijk

Wanneer je je best doet, maar het niet wil lukken..

5 min leestijd
24 oktober 2017
Eef test #2 - Vegan tonijn
Eef test

Eef test #2 – Vegan tonijn

4 min leestijd
24 mei 2021
Wat is RestaurantKaart en hoe werkt het? + Toffe winactie!
Blog

Wat is RestaurantKaart en hoe werkt het? + Toffe winactie!

4 min leestijd
22 november 2017

eefsfood

📍Leiden
👩🏻‍🍳Bakt vooral zoet, eet het liefst hartig
💌Zakelijk > eef@highrollersagency.com (geen DM)
🎂Je bak- en decoreerskills upgraden? @eefsfoodclub

Eefje | EEFSFOOD.NL
CHOCO INSPO🍫 ⠀⠀⠀ Joehoeee, ik heb wat leu CHOCO INSPO🍫
⠀⠀⠀
Joehoeee, ik heb wat leuks gemaakt vandaag🎉 In de categorie; eetbare kado’tjes (voor jezelf en/of om weg te geven)👌🏻 Iedereen kent denk ik wel de chocoladeblokken op een stokje om warme chocolade  mee te maken? Die kun je natuurlijk ook zelf maken!
⠀⠀⠀
Ik gebruikte onder andere:
➡️Pure- ,witte- en melkchocolade
➡️Crispy karamel chocolade parels
➡️(Mini) marshmallows
➡️Verschillende sprinkles
➡️IJsstokjes
➡️IJsblokjes vorm
➡️Goud parelmoer poeder
➡️Gouden eetbare glitters
⠀⠀⠀
Zorg voor ongeveer 40 gram chocolade per blokje! Lekker roeren door de hete (plantaardig)melk en dan is het heerlijk om de zacht geworden marshmallow van het stokje af te eten😋
⠀⠀⠀
Zet minimaal 1,5 uur in de koelkast, langer kan zeker geen kwaad. Maak ze af door in een folie zakje te zetten en dicht te knopen met een gezellig lintje. Knoop er eventueel een leuk kaartje aan❤️ Daarna buiten de koeling bewaren. Lijkt het je leuk om te maken? Sla dan vooral de video op✅
⠀⠀⠀
#eefsfood #warmechocolademelk #sprinkles #chocoinspo #marshmallows #goudglitter #makingofreel #feestdagen #hotcacao
“HIER KAN IK UUUUUREN NAAR KIJKEN!😍” ⠀⠀ “HIER KAN IK UUUUUREN NAAR KIJKEN!😍”
⠀⠀⠀
Dit krijg ik altijd veel te horen als ik soortgelijke beelden deel in mijn stories. Jullie willen meer, dus jullie krijgen meer🎉 18 hele seconden, maar hoera voor opnieuw, opnieuw & opnieuw🎥
⠀⠀⠀
Help jij mee de video te supporten? Een like en reactie helpt daarbij, maar oplsaan ook✅ Zo kunnen er nog meer mensen genieten van 18 seconden ‘Zen TV’📺
⠀⠀⠀
Dank alvast! Liefs, Eefje❤️
⠀⠀⠀
#eefsfood #zentv #opspuiten #decoreren #chilltv
BOTERKOEK MET STUKJES SPECULAAS GEVULD MET PISTACH BOTERKOEK MET STUKJES SPECULAAS GEVULD MET PISTACHESPIJS🤤
⠀⠀
adv - Na lange tijd stonden we weer eens samen in een keuken🎉 We hadden jullie gevraagd om ingrediënten in te sturen en daarna op je favoriet te stemmen. Hier kwam speculaas en pistache uit. Daar weten wij wel raad mee!
⠀⠀
We hebben gebruik gemaakt van de Square Cake Tin 18 x 18 van Tala. De vorm is niet eens ingevet en de boterkoek kwam er PERFECT uit! Dit komt door de dubbele non-stick laag. Alle Tala bakvormen zijn BPA-, PFAS- en PFOA-vrij en je hebt ook nog eens 10 jaar garantie. Wat wil je nog meer?
⠀⠀
Dit heb je nodig:
300 gram patentbloem
250 gram roomboter
100 gram kristalsuiker
80 gram witte basterdsuiker
70 gram speculaasjes, in stukjes
Rasp van een halve (bio) citroen
Snufje zout
Vulling:
180 gram rauwe pistachenoten
120 gram kristalsuiker
40 gram eiwit
2 el citroensap
Snuf zout
Topping:
1/2 geklutst ei
20 gram rauwe pistachenoten fijngehakt
⠀⠀
Meng de koude boter samen met de suikers, citroenrasp en het zout. Wanneer dit door elkaar zit voeg je de bloem toe. Meng ook dit op lage stand door elkaar. Als het deeg begint te vormen doe je de speculaas stukjes erbij.
⠀⠀
Verdeel het deeg in tweeën en maak alvast 1 plak op maat om later bovenop te leggen. De tweede kan in de vorm blijven zitten.
⠀⠀
Maak de spijs door alles hiervoor door elkaar te malen. De noten zijn vooraf geroosterd voor meer smaak (8-10 minuten op 180 graden). Maak verder af zoals je in de video ziet.
⠀⠀
Bak eerst 20 minuten op 180 graden, dan 10 minuten op 200 en daarna nog 5-10 minuten op 180. Gezien deze vorm een losse bodem heeft ontsnapt er tijdens het bakken een klein beetje boter. Leg er een stukje aluminiumfolie onder, zodat het niet op de bodem van je oven terecht komt. Ook maken? Sla het recept vooral op✅
⠀⠀
In samenwerking met @talacooking.nl 👩🏻‍🍳
⠀⠀
Liefs van ons! #talacooking #bakvorm #boterkoek #speculaas #pistachespijs #bakrecept #makingofreel
DIT IS ECHT EEN KNALLER😍 ⠀⠀⠀ Gevuld specu DIT IS ECHT EEN KNALLER😍
⠀⠀⠀
Gevuld speculaas, daarop een dikke laag kaneelmousse met een frisse appeltjes topping🍏 Hemelse combinatie, wat wil je nog meer?!
⠀⠀⠀
Ik zag dat ie alweer een paar keer is gemaakt en dat vind ik te gek🙌🏻 Je vind het recept makkelijk door te zoeken op ‘kaneelmousse Eefsfood’🔎
⠀⠀⠀
WIE WIL ER EEN PUNTJE??👇🏻 Sla je ‘m op?✅
⠀⠀⠀
#eefsfood #gevuldspeculaas #kaneelmousse #amandelspijs #sinttaart #bakrecept #appeltopping
FOODIE KADOTIPS VOOR DE FEESTDAGEN🎁 ⠀⠀⠀ Y FOODIE KADOTIPS VOOR DE FEESTDAGEN🎁
⠀⠀⠀
Yes, ik heb een leuk lijstje gemaakt en deze is nú te vinden op eefsfood.nl✨ (link in bio). Je vind er meer dan 12 tips!
⠀⠀⠀
Ik weet zeker dat het helpt bij het vinden van een goed kado of je te laten inspireren voor je eigen verlanglijstje📝
⠀⠀⠀
Extra tip; geef aandacht aan het inpakken, dat vind ik zelf het allerleukst🤩
⠀⠀⠀
Heb jij zelf nog een aanvulling op de lijst? Deel dit vooral hieronder, daar hebben we allemaal iets aan👇🏻
⠀⠀⠀
Sla de Reel vooral op als je ‘m leuk vindt✅ Is weer heel iets anders dan ik normaal doe.
⠀⠀⠀
Liefs, Eefje❤️
⠀⠀⠀
#eefsfood #kadotips #foodie #inpakken #feestdagen #kerstkado #foodietips #kado #cadeau
CRIPSY & STICKY OESTERZWAM WRAPS🔥 ⠀⠀⠀ Dit CRIPSY & STICKY OESTERZWAM WRAPS🔥
⠀⠀⠀
Dit is echt goddelijk én hartstikke vega (makkelijk vegan te maken)🌱 Ik ga hier vannacht van dromen, zó goed!🥰 Ook maken? Dit heb je nodig👇🏻
⠀⠀⠀
Voor 3 stuks:
➡️3 kleine wraps
➡️150 gram oesterzwammen, in reepjes
➡️2 snack komkommers, in reepjes
➡️3 plukjes taugé, ongeveer 50 gram
➡️1/4 rode ui, in halve ringen
➡️1,5 el (vegan) mayonaise
➡️1,5 el sriracha
➡️Kleine el hoisin
➡️Schepje (geroosterde) sesamzaadjes
➡️Grof gehakte peterselie
➡️Zonnebloemolie om in te bakken
➡️1 el maizena
➡️1/2 tl knoflookpoeder
➡️1/2 tl paprikapoeder
➡️1/2 tl five spices poeder
⠀⠀⠀
Scheur de oesterzwammen in reepjes en hussel hier de maizena en specerijen doorheen.
⠀⠀⠀
Verhit een dikke laag olie in een koekenpan en snijd ondertussen de ui en komkommer.
⠀⠀⠀
Bak de oesterzwammen bruin en krokant en een paar minuten. Laat uitlekken op wat keukenpapier en meng dan met de hoisin en sesamzaadjes.
⠀⠀⠀
Bouw de wraps op, maak af met mayo, sriracha & peterselie. Aanvallen maar😍
⠀⠀⠀
Echt; ga dit maken en sla ‘m op voor later✅ Bedank me later😋
⠀⠀⠀
#eefsfood #makingofreel #wraps #oesterzwammen #tauge #komkommer #rodeui #sticky #crispy #sriracha
Laad meer... Volg op Instagram
Privacybeleid. Copyright © Eefsfood
Met ♡ ontworpen door Studio Citypaper
Logo
  • Algemene voorwaarden
  • Cookiestatement
Logo
  • Recepten
    • Bakrecepten
      • Taart recepten
      • Koekjes recepten
      • Cake
      • No bake recepten
      • Originele zoete recepten
      • Brood recepten
      • IJs recepten
      • Zoete vegan recepten
    • Kookrecepten & meer
      • Ontbijt/Lunch
      • Maaltijden
      • Desserts
      • Salades
      • (Borrel)snacks
      • Smeersels, dips & sausjes
      • Drankjes
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Eetdagboeken
    • Eef buiten de deur
      • Op pad met Eef
      • Horeca tips
    • Originele zoete recepten
    • Favoriete keukentools
  • Over mij
    • Even voorstellen
    • Zakelijk
    • In de media
  • Eefsfoodmail
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
0

Eefsfoodclub

Heb je geen idee wat je met al die spuitmondjes aanmoet? Hoe krijg je nou zo’n strak gesneden shortbread? Is je stapeltaart het steeds nét niet? Schiet je botercrème regelmatig in de schift? Mis je inspiratie om lekkere smaken te combineren? Zou je het leuker vinden om je decoratie zelf te maken? Wat zou het dan fijn zijn om stap voor stap uitgelegd te krijgen hoe dit allemaal beter kan!