Blog

Bakvragen #1

Het zal je niet ontgaan zijn, Instagram heeft een nieuwe functie. Je kunt op een makkelijkere manier een vraag stellen aan je volgers. Of juist je volgers oproepen vragen over een bepaald onderwerp in te sturen. Vervolgens kun je deze vragen weer met antwoord in je stories zetten en kan iedereen meelezen. Ik vind dat leuk om te zien bij collega bloggers. Ik gooide er zelf ook een vragenrondje tegenaan en dat werden er al snel teveel om allemaal te beantwoorden. De tweede keer hing ik er een thema aan met het idee daar blog met antwoorden aan te hangen. En die ben je nu aan het lezen! Bakvragen #1

Maak je ook slagroom mascarpone crème of werk je enkel met botercrème? Zo ja, hoe maak jij dit?

Als ik een taart hoog moet opbouwen (wat ik vaak doe) gebruik ik eigenlijk altijd een botercrème. Dit geeft gewoon meer stevigheid en dat is dan ook de grootse reden dat ik daarvoor kies. Je kunt wel hoog opbouwen met slagroom maar dan heb je echt een lichte cakebasis als biscuit nodig. Ik gebruik ook regelmatig een slagroom-mochou of slagroom-mascarpone mengsel. Vaak om een 1-laagse taart bovenop mee af te werken. Dit doe ik eigenlijk altijd uit mijn hoofd. Bijvoorbeeld 200 ml slagroom op 100 gram monchou. De monchou eerst losroeren met wat suiker (naar smaak) en vanille. De slagroom stijf kloppen en hier een paar schepjes van door de monchou spatelen. Dit mengsel doe je dan in zijn geheel terug bij de overgebleven slagroom en dit meng je tot een luchtig glad mengsel. 

Hoe zorg ik ervoor dat ik met dit warme weer wel kan bakken. En dat de slagroom op botercrème niet van de taart afsmelt?

Dat is een goede! Ik vermijd het liever met deze hitte maar soms kun je niet anders. Dit had ik vorige week nog. De enige tip die ik kan geven, werk snel en zorg dat alles gekoeld is en blijft. Dus werk desnoods in fases. Wanneer je bijvoorbeeld een taart moet opbouwen kan het handig zijn om eerst de basis cakes een beetje te laten bevriezen. Zo trekt de kou uit de cake in je crème of slagroom en heb je wat langer de tijd voor het fout gaat. 

Kun je lemon meringue die zonder meringue invriezen? Ik ben volgende week jarig en wil het alvast voorbereiden.

Zelfs met meringue! Mits je een kookschuim zoals deze gebruikt. Het ligt ook een beetje aan welke bodem je gebruikt. Ik heb namelijk mijn lemon meringue cheesecake weleens ingevroren en die was een paar weken later nog steeds heerlijk, inclusief het schuim! Dus ik denk dat het een beetje aan het recept ligt maar wat mij betreft kan het prima. Vers blijft nou eenmaal altijd het lekkerst.

Wat wil je nog eens proberen te maken?

Een echt perfecte aardbeien slof! Met een krokante/chewy bodem, laagje spijs erin, gele room, aardbeien en verse slagroom. Vind het altijd veel teveel handelingen als ik eraan wil beginnen dus doe ik het steeds niet. Want ik vind die van €7,50 uit de supermarkt ook heel lekker haha!

Rauwe eieren in baksels, een go of een no go?

Ik ben daar zelf niet zo moeilijk in, wat mij betreft een go. Als je het doet gebruik dan verse eieren. Als je het toch liever niet hebt zou ik een pak eigeel en eiwit kopen. Dit is gepasteuriseerd en volledig veilig. Het nadeel is dat het vaak in liter pakken bij de groothandel wordt verkocht en dat veel meer is dan je eigenlijk nodig hebt. Kleinere flesjes eiwit kun je wel bij de Appie kopen. 

Geef je binnenkort ook workshops?

Oeh! Dit lijkt mij nog steeds erg tof maar voorlopig zit het er niet in. Ik heb mij er weleens in verdiept maar het regelen van een locatie etc is niet echt mijn ding. Daarbij wil je er ook nog iets aan verdienen en ik heb nog niet de ideale formule bedacht haha! Omdat mijn prioriteiten nu even ergens anders liggen denk ik dat het niet snel zal gebeuren.

Hoe verplaats je een grote, aan de buitenkant afgesmeerde taart zonder hem te beschadigen?

Dit is iets wat ik vaak zonder nadenken doe. Als er mensen bij zijn wanneer ik dat doe staan ze altijd met spanning en open mond te kijken. Ik moet zeggen dat het makkelijker gaat wanneer je dit heel vaak doet. Ik heb het al heel vaak gedaan en het is nog nooit echt mis gegaan! Hoe ik het altijd doe? Komt ie: leg de eerste plak cake altijd op een passend karton, het liefst ietsje kleiner in diameter dan de cake. Dit leg ik op een plat bord of plateau en werk vervolgens de hele taart af. Deze gaat voor een paar uur de koelkast is. De taart wordt goed stevig (zeker als je botercrème hebt gebruikt) en dan pak ik een platte spatel. Deze schuif ik onder het kartonnetje. Doe dit voorzichtig, soms is de spatel toch te dik en als je dan uitschiet ligt je hele taart aan flarden. Als dat het geval is zet ik eerst een aardappelschilmesje tussen het karton en het bord en schuif dan de spatel eronder/ertussen. Doormiddel van die spatel haal ik de taart omhoog en steek ik mijn hand eronder. Dan laat ik de spatel voor wat het is en doe mijn anders hand er ook bij. Vingers spreiden voor meer stabiliteit en dan zet ik hem over in de doos. De spatel kan je ook weer helpen om je laatste hand onder de taart vandaan te krijgen. Lang verhaal maar hoop dat je het snapt! 

Wat is een recept/baksel wat je graag wilt maken maar waar je tegenop kijkt?

Macarons en een perfecte 3(of meer)-laagse bruidstaart die perfect recht staat. Macarons mislukken het snelst van ongeveer alle baksels volgens mij. Ooit weleens geprobeerd! Ze smaakte prima maar ze zagen er niet al te best uit. Zo’n taart kan ik natuurlijk weleens oefenen maar dat is zo’n mega werk dat ik daar ook niet aan begin. Het maken van de taart zal het probleem niet zijn maar meer de opbouw skills.

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen en er ook nog iets aan gehad hebt. Er komt minstens nog een deel 2 van deze rubriek ‘bakvragen’. Daarin heb ik nog plek voor een aantal vragen. Dus heb jij er eentje? Stel ‘m hieronder of mail naar eefje@eefsfood.nl

Liefs,
Eef

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.