Blog

Honing is ook suiker en van brood word je niet dik! #ilovecarbs

Er bestaat nogal wat verwarring over het wel of niet eten van koolhydraten. Iedereen kent tegenwoordig wel iemand die koolhydraatarm eet. En dat is niet gek! Er wordt toch wel veel beweerd dat het schrappen hiervan zorgt dat je veel sneller en makkelijker afvalt. Misschien is dit in het begin wel zo maar is dit op langere termijn wel gezond voor je lijf?

Nu kan ik uit eigen ervaring vertellen dat ik daar zonder verder onderzoek ook een tijdje in geloofd heb. Een jaar of 5,5 geleden ben ik ook mijn koolhydraten gaan schrappen voor een maand of 3. Mijn insteek was om af te vallen. Brood, pasta, fruit, aardappels en suiker liet ik voor wat ze waren. Het ging een tijd goed en best snel. Ik viel iets van 8 kilo af maar vervolgens bezweek ik weer aan mijn liefde voor brood, fruit etc. Hoe ga je weer ‘normaal’ eten na zo’n periode? Dat is het moeilijkst en dat bleek ook bij mij weer zo te zijn. Die 8 kilo kwam er dubbel en dwars weer aan.. 

#ilovecarbs plankje

Masterclass
Onlangs heb ik een masterclass koolhydraten gekregen van Professor Frans Kok. Ik weet zelf echt wel het één en ander over eten, koolhydraten en brood maar om het van iemand te horen die al meer dan 50 jaar in de voedingsmiddelen technologie zit is dat toch wel heel fijn en verduidelijkend! Ook ik word soms beinvloed door al de dingen die er maar over worden gezegd en begin dan soms toch weer te twijfelen over de waarheid. 

Spelen met brooddeeg

Koolhydraten
Koolhydraten leveren net als vetten en eiwitten energie aan je lichaam. Dit heb je nodig om op een leuke manier de dag door te komen. Koolhydraten kun je vinden in fruit, aardappels, groenten en zuivel maar ook in graanproducten zoals brood en pasta. Waar de koolhydraten uit groente zich weet te omringen door vezels en vitamine zijn producten met veel suiker daar vaak minder goed in. Hoeveel koolhydraten heb je nou eigelijk nodig? Dit is natuurlijk niet met 1 bepaald percentage uit te drukken. Dit hangt af van jou als persoon en of je veel sport, een actief leven hebt of heel weinig aan lichaamsbeweging doet. Als 40 tot 70% van je dagelijkse inname uit koolhydraten bestaat zit je goed.

Wat gebeurt er als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt? Als je lichaam echt een tekort heeft aan koolhydraten moet het opzoek naar een andere oplossing. Je eigen spiereiwit wordt dan omgezet in glucose voor het goed werken van bijvoorbeeld je hersenen. Kortom: koolhydraten zijn erg belangrijk dus laat ze niet zomaar links liggen.

ilovecarbs filmpje – interview

Van brood eten word je dik toch?
Dan wil er ook nog weleens een taboe hangen rond het eten van brood. Want daar word je dik van toch? Onzin! Van teveel calorieën word je dik. Zo simpel is het! Brood past prima in een gezond voedingspatroon. Welke keuze van brood en de hoeveelheid ervan kan natuurlijk invloed hebben. Zo is het kiezen van het donkerst bruine brood niet zozeer de beste keus (puur gericht op de voedingswaarde). Volkorenbrood is de beste keus! In Nederland mag volkorenbrood ook alleen maar zo heten als het uitsluitend met volkoren graan gemaakt is. Vaak zit er op deze broden ook zo’n eetbaar rond wit ‘stickertje’ met 100% volkoren erop. In 100 gram volkorenbrood zit zo’n 6,7 tot 6,8 gram vezels. Dit is aanzienlijk meer dan bij wit brood waar de vezels rond de 2,5 gram per 100 gram liggen. Het gemiddelde bruine brood ligt tussen de 4 en 5,5 gram. Een goed maisbrood valt bijvoorbeeld ook in deze laatste categorie. Nog een fabel: speltbrood is niet gezonder dan tarwebrood. Spelt is een ander soort graan en dat is eigenlijk alles.

Pita's Baking Lab

Suiker
Nu we toch lekker bezig zijn gaan we het ook nog even hebben over suiker. Hier gaan ook zoveel broodje aap verhalen mee de ronde. Los van hoe lekker je iets vindt, suiker is suiker. Honing is suiker. Kokosbloesem suiker is suiker. Maple syryp is suiker. Het zoete van dadels is ook suiker. Het is natuurlijk persoonlijke voorkeur voor welke je kiest. Een mooie pot honing uit een natuurvoedingswinkels zal minder bewerkt zijn dan een pak kristalsuiker uit de supermarkt. Hierdoor zal je keuze misschien sneller vallen op die pot honing. Koop het niet met het idee dat het ‘minder erg’ is dan suiker. Dit is (helaas) niet zo en voor je lichaam is het precies hetzelfde. Kies vooral wat je lekker vindt en geniet daar vervolgens van. Een suiker vervanger als stevia kan ook oplossing bieden! Deze zoetstof wordt gewonnen uit een plantje en is daarom 100% natuurlijk. Het is dan ook een fabel dat je aankomt van zoetstoffen doordat je lichaam het herkent als suiker. Wat er niet is kan daar ook geen invloed op hebben.

Welke conclusies kun je trekken?

– Dat wanneer je veel sport of heel actief bent het echt niet verstandig is koolhydraatarm te eten.

– Dat het prima is om ze af en toe eens te laten staan maar het belangrijk is ze wel te eten. 

– Je kunt er absoluut een gezond eetpatroon op nahouden als je gewoon dagelijks brood eet. 

– Suiker is suiker. Ook in andere vormen dan alleen geraffineerde kristalsuiker.

– Volkorenbrood is wat voedingswaarde betreft het meest voedzame brood dat je kunt kiezen.

Dan wil ik graag nog even benadrukken dat deze masterclass en daarom deze blog is gebaseerd op wetenschappelijke basis. Ik ga je niet vertellen wat je wel en niet moet doen en dit artikel is uitsluitend bedoeld om op bepaalde vlakken wat inzicht en kennis te geven waar wellicht twijfel over bestond bij jou. Carbs zijn belangrijk en lekker! Geniet er dus van. Volledige voedingsgroepen skippen uit je dieet wordt op langere termijn altijd lastig!

Aubergine lach baking lab

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met www.brood.net

Deze masterclass vond plaats bij Baking Lab in Amsterdam. Een ontzettend leuke locatie, zeker voor dit onderwerp. We kregen ook nog wat les over brood, mochten onze eigen pita’s kneden en bakken en werden vervolgens ook nog eens verwend met een heerlijke lunch. Dank voor de goede zorgen!

Baking lab Amsterdam

Weet jij bijvoorbeeld het verschil tussen meel en bloem? En wist je dat gluten onmisbaar zijn voor een mooi elastisch deeg? En daardoor ook grote invloed hebben op de structuur van brood?

Pita broodje kneden

8 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Je winkelmandje is nog leeg.