Bakrecepten

Frambooscake met mascarponeroom en pistachenootjes

Dit is typisch zo’n recept die ik binnen een paar minuten heb bedacht. Ik ga bijna op vakantie en ik had nogal wat eieren liggen. Deze moesten op! Ik vond nog een restje mascarpone en had ook nog een pakje slagroom. In de vriezer lag nog een zakje frambozen en toen de cake al in de oven stond kwam ik ook nog een restje pistachenoten tegen. Resultaat? En me-ga lekker en goed gelukte cake! En ook nog eens een heleboel restjes opgemaakt. Winning! Hoe je deze frambooscake met mascarponeroom en pistachenootjes maakt ga ik je nu vertellen!

Frambooscake close up

RECEPT
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 70 minuten
Wachttijd: 2 uur
Totale tijd: 3,5 uur

Wat heb je nodig? (10-12 plakjes)
Beslag:
• 250 gram roomboter + extra om in te vetten
• 250 gram zelfrijzend bakmeel + extra eetlepel 
• 230 gram kristalsuiker 
• 4 middelgrote eieren (220 ml)
• 2 zakjes vanillesuiker 
• flinke snuf zout
• 1 limoen, het rasp ervan 
• 150 gram diepvries frambozen 
Room:
• 200 ml slagroom 
• 75 gram mascarpone 
• 35 gram frambozen, gepureerd/geprakt
• 25 gram kristalsuiker 
• gezouten pistachenoten, grof gehakt als topping 

frambooscake plakje

Benodigdheden:
• cakeblik (27 cm)
• velletje bakpapier 
• handmixer 
• (glazen)beslagkom 
• rasp
• spatel

Framboos cake ongebakken

Zo maak je het!
1. Zorg bij het bakken van cake vooraf altijd dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Snij de boter in blokjes en doe deze in een glazen kom. Het is fijn als je dit een klein beetje bij warmt. Doe hiervoor een laagje heet water in je gootsteen en zet de kom hier een paar minuten in.

2. Zet in de tussentijd de oven aan op 160 graden convectie stand (boven en onderwarmte). Vet de vorm in met boter. Plak er dan ook nog een bakpapiertje op en bestrooi de zijkantjes met bloem. Zo weet je in ieder geval zeker dat de cake er volledig en mooi uitkomt. 

3. Mix de boter zacht en luchtig in een minuut of 3. Voeg dan de suiker, vanillesuiker, limoenrasp en het zout toe. Mix dit goed. Voeg vervolgens 1 voor 1 een ei toe tot deze zijn opgenomen door de boter.

4. Voeg dan het zelfrijzend bakmeel toe en mix dit er kort op een lage stand doorheen tot een glad beslag. 

5. Strooi een halve eetlepel bloem over de frambozen, deze mogen op dat moment nog (half)bevroren zijn. Voeg dit dan toe aan het beslag en spatel dit er doorheen. Schep het beslag in de vorm en bak de cake eerst 3 kwartier. Zet dan de oven op 170 graden en bak nog eens 25 minuten. Check de cake altijd zelf op gaarheid voor je hem uit de oven haalt. Dit controleer je door een sateprikker in het midden van de cake te steken en even een seconden of 6 te wachten voor je hem er weer uit haalt. Als hier nog beslag aanzit moet de cake nog langer in de oven om gaar te worden.

6. Maak in de tussentijd de room. Hiervoor meng je de mascarpone samen met de suiker en frambozen. Klop de slagroom stijf en roer dit er doorheen. Zet terug in de koelkast en bak het erbij wanneer je de cake gaat serveren. 

7. Bewaar de cake buiten de koelkast. Hier blijft ie het langst lekker. In de koelkast wordt een cake sneller oud. Snijd in plakken en maak af met de room, pistachenoten en eventueel nog wat frambozen. Smullen maar!

Framboos cake hapje

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Mini cheesecakes met framboos en witte chocolade
Framboos yoghurt cake met granola topping

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.