Blog

Update #10 Resultaten en bevindingen na 3 weken calorieën tellen

In update #9 kondigde ik aan dat ik 3 weken lang mijn calorieën zou gaan bijhouden en tellen. Die drie weken zitten erop. En daar ben ik maar wat blij mee! Ondanks dat de resultaten er waren zaten er zeker niet alleen maar voordelen aan. Vooraf dacht ik ‘dat doe ik wel eventjes’. Toch ging het mij minder makkelijk af dan gedacht. In deze blog vertel ik je hoe ik deze weken heb ervaren en ga ik natuurlijk ook in op de resultaten. Update #10 Resultaten en bevindingen na 3 weken calorieën tellen. Komt ie:

Mijn eerste dag begon en ik had er zin in! Zoiets als dit kan ik wel als een sport zien, en van sport word ik fanatiek en als ik fanatiek ben zijn alle remmen los. In het MFP (My Fitness Pal) appje had ik al mijn gegevens ingevuld. Lengte, gewicht, hoe actief ik ben op een gemiddelde dag en natuurlijk hoeveel ik op wekelijkse basis af zou willen vallen. Ik koos voor 0,8 kilo per week. Hier kwam uit dat ik dagelijks 1760 calorieën mocht eten om dit resultaat te behalen. Natuurlijk is dit geen één op één kopie maar een fijne richtlijn om aan vast te houden.

Dag 1 en 2 gingen prima, ik vond het tellen en berekenen leuk! Op dag 3 liep ik wel al tegen een obstakel aan. Een etentje. Dit stond al weken gepland en was ter eren van mijn afscheid bij Leonidas. Ik had vooraf bedacht 1 pizza te nemen en de rest van de dag zuinig aan te doen. Ik had zo’n 1000 kcal berekend voor die pizza. Zuinig aandoen eerder op de dag is voor mij niet zo moeilijk ivm IF, dus dat hielp wel. Maar het was gezellig, heel gezellig. Ik genoot intens van mij pizza en kon het niet laten toch ook een toetje te bestellen. Tiramisu met een bolletje ijs <3 Dan staan je cijfers dus mooi in het rood he, en niet zo’n beetje ook. Ik had achteraf gemengde gevoelens over deze avond. Had ik genoten? Heel erg! Voelde ik me goed? Matig! Voelde ik mij schuldig? Een beetje wel ja. Waar kwam dat door? Die rode cijfers.. Hoe stom is dit dan? Ik ben afgelopen 11 maanden op zo’n vrije manier afgevallen. Zonder schuldgevoel en nu voel ik me na 3 dagen kcals tracken al enorm ‘beperkt’. De dagen daarna gingen weer prima. Maar op dag 6 was ik er eigenlijk al best klaar mee.. 

Ik was blij dat ik vooraf had besloten dat ik dit 3 weken zou gaan doen. Waarom ook alweer? Om opnieuw meer inzicht te krijgen in wat ik nou eigenlijk eet. Al snel ging ik echt naar de app leven. Ik eet dit dan wel niet. Of als ik dit nu zo doe is dat later beter etc etc. Buiten de deur eten wil je eigenlijk mijden omdat je daar de controle niet precies over hebt. Gelukkig ben ik best goed in het inschatten van gewicht en heb ik het best goed kunnen benaderen denk ik. Je kan gerust zeggen dat ik deze gedachtes irritant vond. Precies dit is wat IF mij heeft gebracht. Meer rust in m’n koppie, alles mag ik en geen gezeur met calorieën tellen. Gewoon je verstand gebruiken en nee zeggen op de goede momenten. Er kwam weer een soort strijd terug. Waarom doe ik dit ook alweer? Om in een strak regime van dat appje te leven? Of om meer inzicht te krijgen? Dat laatste! Maar ik wilde ook het afvallen weer een boost geven en daar is dat regime dan wel weer voor nodig. Mijn hoofd had het er maar druk mee op een niet super chille manier ofzo.

De eerste week zat erop. Tijd voor de weegschaal. Toen ik me op dag 1 van dit project woog was ik iets zwaarder dan mijn ‘minimale’ gewicht dat ik die week daarvoor al had bereikt. Ik ben gewoon hier vanuit gegaan en niet van het minimale. Ik was 1,1 kilo lichter na 1 week. Mooi! Voor het gemiddelde van deze week stond ik in de app op 150 kcals in het rood. Prima eindstand dus!

Blij ei hoofd afvallen

De maandag van week 2 was niet al te best. Weer een etentje (gelukkig zwem ik op maandag en kan dat toch iets compenseren. Maar aan een giga berg calamaris met knoflook mayo en nog een tafel vol andere tapas doe je niet zoveel. Ik heb een grove schatting gemaakt en dit als een mega berg calorieën ingevuld. Ook een bak en kookdag deze week zorgde voor rode cijfers. Aan het eind van de week stonden er 1140 in het rood. Toch voelde ik mij heel goed en kon ik niet wachten om mezelf te wegen. Soms voel je gewoon dat dat goede resultaten gaat laten zien. En ja hoor! – 2,2 Kilo ten opzichte van vorige week. Wat het totaal maakt van – 3,3 kilo in 2 weken. En niet geheel onbelangrijk in totaal -25,5 kilo. Whoehoooe! Aangezien die 25 kilo mijn eerste doel was voelde dit als een euforisch moment. Ik besloot mij oude maat eens met een meetlintje om mij heen te hangen. Er is namelijk 18 centimeter buik af! Ik was positief in shock want ik zag namelijk dit:

Meetlint resultaten afvallen

Ik voelde mij zo goed! Ik shopte erop los en voelde mij nóg beter in deze nieuwe jurk:

Nieuwe jurk poseren

Week 3 ging dan weer niet helemaal zoals ik wilde. Ook dit kwam door 2 geplande etentjes, een bak/kookdagje en een dag dat ik gewoon enorm trek had en daar ook wel aardig aan heb toegegeven. Het tel appje bijhouden was ook echt een blok aan mijn been. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de laatste 3 dagen niet heel goed heb ingevuld en dingen er op de gok heb ingezet. Er vanuitgaande dat ik aardig heb gegokt kwam ik deze week op 1400 kcals in het rood. Dit resulteerde ook in geen extra succes op de weegschaal. Het was ongeveer gelijk aan vorige week!

Ik kreeg heel veel berichtjes na de aankondiging van het tellen! Ze liepen erg uiteen. Sommige die zeiden dat ze al 1,5 jaar alles tracken wat ze binnenkrijgen. Ik schrok daar eigenlijk best wel van! 1,5 Jaar is zo lang! Sommige zeiden daarbij dat ze het ook wel als een soort verslavende controle zagen. En dat ze het eng vonden er vanaf te stappen. Ik kan het me ergens wel voorstellen. Ik zou het ook spannend vinden als ik ooit stop met IF. Maar elke dag alles controleren wat je binnenkrijgt lijkt mij echt vreselijk. Ook kreeg ik een aantal berichten van mensen die hoopte dat ik het snel zat zou zijn omdat dit tellen vrij rap een vervelend controle dingetje in je leven kan worden. Nou hun hoop heeft geholpen haha! Ik was er inderdaad vrij snel klaar mee. Ik kreeg ook veel succeswensen en een hoop nieuwsgierigheid op me af.

Eindconclusie: het is inderdaad leerzaam om dit eens voor een bepaalde tijd te doen. Zo bevat een appel die ik bijna dagelijks eet meer calorieën dan gedacht en zijn sommige dingen ook heerlijk met iets minder mayonaise. Werd ik er gelukkig van? Niet echt! Maar van de resultaten? Heel erg! Als ik komende 3 weken nog eens 3,3 kilo zou afvallen, tekende ik direct. Dat is een beetje het tegenstrijdige van dit alles. Die kilo’s er zo snel af kan ik wel vergeten want ik ga binnenkort op vakantie en mega genieten van lekker eten. Zonder schuldgevoel en zonder het tellen. Daarna zet ik vol de strijd in om van mijn laatste kilo’s af te komen. En ja lieve mensen het gaat om hoe je je voelt en niet om het getal. Maar ik weet in dit geval dat het getal de lichamelijke resultaten geeft die ik graag wil bereiken. Ik ben ook al maanden bezig met het bedenken hoe ik tegen die tijd op gewicht ga blijven. Ik denk dat ik dat al goed op een rijtje heb! Maar dat moet allemaal nog blijken. 

Dan nog iets! Afgelopen week uploadde ik deze foto op Instagram:

Bewerkt foto Delft

Goedemorgen!☀️ Al die kilo’s minder maken mij een stuk blijer en zelfverzekerder😊 Dat voelt heel fijn en zie ik terug in deze foto!📸 Al kan ik zo een paar dingen opnoemen waarom ik deze foto eerst eigenlijk niet had willen uploaden.. Ik ben bijvoorbeeld nooit zo blij mijn eigen lach terug te zien op een foto🙃 Waarom dan toch? Er staat bovenal een blij ei op deze foto. Die er nou eenmaal zo uitziet en dankbaar is voor al jullie support en lieve berichtjes🙌🏻 Fijne vrijdag😘  #lekkerpraatje #afvallen #nog5kilotegaan

Ik kreeg ZOVEEL te lieve reacties onder deze foto! Ik was er stil van. Vooral kwam naar voren dat je zelf vaak van alles niet leuk vindt aan een foto van jezelf. En dat andere zoiets helemaal niet zien. Ik ben dat eigenlijk best wel zat en door die enorme hoeveelheid reacties heb ik besloten dat ik me daar minder van ga/wil aantrekken. Ik hoop dat ik je daarmee een beetje kan aansteken. Je bent wie je bent en wees er blij mee! Ik ga op dat gebied steeds verder de goede kant op en dat voelt goeeeed!

Voor nu zegt dit blije en gelukkige ei, bedankt voor het lezen! <3

Liefs, Eef

Dit is hoe het allemaal begon

Hoe ging de eerste maand met IF

Veel gestelde vragen over IF deel 2!

Meer blogs en updates over mijn afval periode kun je vinden in het menu bij het kopje blog en dan persoonlijk.

15 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.