Nog nooit eerder had ik zelf pudding gemaakt. Maar deze is me toch goed gelukt! Zeker voor de eerste keer moet ik echt tevreden zijn. Al was het lossen wel even spannend en zit er een kleine beschadiging verstopt onder een berg bitterkoekjes en amandelen. Nog een fijne bijkomstigheid van toppings is dat. Heb je geen puddingvorm? Dan kun je natuurlijk ook een kom gebruiken welke je bekleed met een laagje keukenfolie. Met veel plezier deel ik het recept van deze romige bitterkoekjespudding met geroosterde amandelen met je.
RECEPT
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 4 minuten
Wachttijd: 3 uur
Totale tijd: 4 uur
Wat heb je nodig? (6-8 personen)
• 380 ml slagroom
• 300 ml volle melk
• 180 gram bitterkoekjes, in stukjes
• 70 gram fijne kristalsuiker
• 1 vanillestokje of 2 tl vanille pasta
• 6 blaadjes gelatine
Topping:
• 50 gram bitterkoekjes
• 1 handje geroosterde amandelen
• maple syrup of ingekookte amaretto
Benodigdheden:
• puddingvorm van 1 liter
• pan
• mengkom
• handmixer
Zo maak je het!
1. Doe de melk, suiker en vanille in een pan en breng dit op laag vuur aan de kook.
2. Intussen zet je de gelatineblaadjes te weken in koud water.
3. Als de melk kookt laat je dit ongeveer 3 minuten op zo laag mogelijk vuur doorkoken. Zet dan het vuur uit en roer de uitgeknepen gelatine door het melk mengsel tot het is opgelost. Zet dit in een gootsteen met koud water en laat het afkoelen.
4. Intussen klop je de slagroom stijf en spatel je hier de stukjes bitterkoek doorheen. Zet dit mengsel dan in de koelkast.
5. Wanneer het melk mengsel volledig is afgekoeld zet je het voor ongeveer 10 minuten in de koelkast. Tot dat de gelatine begint te werken.
6. Pak dan de slagroom en spatel daar de al klonterig wordende melk aan toe. Roer tot een egale (op de stukjes bitterkoek na) massa.
7. Spoel de vorm af onder de koude kraan en laat deze nat. Giet het mengsel erin, strijk glad en zet voor zeker 3 uur in de koelkast. Je kunt dit nog een beetje versnellen door het 1 uur daarvan in de vriezer te zetten.
8. Bij het lossen liet ik de vorm voor 10 seconde in een pan met heet water hangen. Het ging niet gelijk perfect dus maakte ik onderin een heel klein gaatje waar ik in kon blazen zodat de pudding de vorm losliet. Ik denk dat ik hem anders nog wat langer in het hete water had moeten houden. Je hebt ook puddingvormen van steen, ik denk dat die makkelijker loslaten.
Misschien vind je deze recepten ook leuk?
– Citroen ijstaart met bitterkoekjes
– Smeuïge amandel-espresso brownies