Vroeger at ik best regelmatig worstenbroodjes. Maar dan van die kleffe zelf afbak uit de supermarkt. Toen lekker maar nu vind ik dat niet meer zo.. Tijd om ze een keer zelf te maken. Dat wilde ik al een hele tijd eens doen. Het is serieus heel makkelijk je hebt alleen een beetje geduld nodig wanneer het deeg aan het rijzen is. Zo kun je zelf heerlijke worsten broodjes maken:
RECEPT
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: 28 minuten
Wachttijd: 1,5 uur
Totale tijd: 2,5 uur
Wat heb je nodig? (6 broodjes)
Deeg:
• 250 gram bloem
• 125 ml volle melk, lauwwarm
• 70 gram roomboter, kamertemperatuur
• 1 zakje droge gist
• 12 gram suiker
• 3 mespuntjes zout
Gehakt:
• 300 gram halfom gehakt
• 1/2 ei
• 1 el havermout
• 1 tl maizena
• 1 flinke tl zout
• 1 tl versgemalen peper
• 1 tl nootmuskaat
• 1 tl Cayennepeper
• 1/2 tl komijnzaad
Topping:
• 1/2 ei
• 1 el sesamzaadjes
• curry
Benodigdheden:
• standmixer met deeghaak
• bakplaat met bakpapiertje
• keukenkwast
• keukenfolie
• mengkom
• deegroller
Zo maak je het!
1. Doe het gedroogde gist in een klein schaaltje en voeg hier de suiker en een scheutje lauwe melk aan toe. Roer dit tot een papje en laat dit 10 minuten staan.
2. Pak de kom van de standmixer erbij en doe hier de rest van alle deeg ingrediënten in. Zet dit aan op een lage stand met de deeghaak. Giet langzaam het gist papje erbij en laat het deeg een paar minuten draaien.
3. Strooi wat bloem op het aanrecht en werk het deeg nog extra door met de hand. Bol het deeg op en leg deze terug in de kom. Dek af met keukenfolie en zet voor 3 kwartier op een warme plek. Bijvoorbeeld de gootsteen met een laag warm water erin.
4. In de tijd dat je wacht maak je het gehakt aan met alle ingrediënten hiervoor. Rol hier al 6 worstjes van, van ongeveer 50 gram en zet terug in de koelkast.
5. Zet nu de oven aan op 200 graden. Na 3 kwartier rijzen rol je het deeg uit tot een mm of 3-4 dik. Snij hier 6 gelijkmatige langwerpige plakken deeg van en vouw hier het gehakt in op deze manier:
6. Knijp de naden goed bij elkaar en rol ze dan nog wat na en leg ze op de bakplaat. Bestrijk de broodjes met ei en strooi er wat sesamzaadjes op.
7. Bak de broodjes gaar en mooi bruin in ongeveer 25-30 minuten. Warm het lekkerst met een flinke hoeveelheid curry. Eet smakelijk!
Misschien vind je deze recepten ook leuk?
– Italiaanse saucijzenbroodjes
– Focaccia met walnoten, olijven en rozemarijn