Lemon curd zou ik overal wel op willen smeren! Maar als ik dan toch een favo moet kiezen zijn dat wel scones. Ik had eigenlijk niet moeten weten hoe makkelijk het is om ze zelf te maken. En dat ik eigenlijk altijd deze ingrediënten wel in huis heb. Oeps, weer een eetgevaar op de loer. Help! Ik zou deze alvast op je lijstje zetten voor de aanstaande paas brunch. Hoe kun je snel en makkelijk zelf scones maken? Nou zo:
RECEPT
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Baktijd: 12-14 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Wat heb je nodig? (10 scones)
• 280 zelfrijzend bakmeel
• 140 ml karnemelk + 2 el extra
• 50 gram roomboter
• 35 gram kristalsuiker
• 1 zakje vanillesuiker
• mespuntje zout
Benodigdheden:
• weegschaal
• mengkom
• ronde gladde of kartel steker van ongeveer 6 cm doorsnee
• bakpapier
• keukenkwastje
Zo maak je het!
1. Verwarm de oven voor op 220 graden hete lucht.
2. Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg hier de boter aan toe. Kneed de boter tot wat kleinere stukjes. Wrijf het dan tussen je vingertoppen tot het geheel kruimelig is. Dit zou je ook kunnen doen met een handmixer met deeghaken erin maar met de hand gaat het sneller.
3. Voeg dan de suiker, vanillesuiker en het zout toe. Mix dit door het boter/bakmeel mengsel.
4. Giet de karnemelk erbij en kneed er een bol deeg van. Haal het dan uit de kom en werk het nog even door op het aanrecht. Als het goed is kun je dit doen zonder dat je bloem hoeft bij te strooien. Plakt het toch aan het aanrecht? Bebloem het aanrecht dan toch een beetje.
5. Plet of rol het deeg dan tot een dikke plak van ongeveer 2 centimeter. Steek hier 10 scones uit en leg deze op de bakplaat met een velletje bakpapier ertussen.
6. Bestrijk de bovenkant nog met een dun laagje karnemelk.
7. Bak de scones gaar en goudbruin in 12 tot 14 minuten. Na een minuut of 8 even de bakplaat omdraaien zodat ze gelijkmatiger kleuren. Laat ze dan een minuut of 10 afkoelen en eet ze gelijk. Dan zijn ze namelijk het lekkerst! Je kunt ze ook invriezen en dan na het ontdooien nog even opwarmen in de oven.
8. Lekker met clotted cream, lemon curd en jam! Ik maakte de cream van magere kwark en crème fraîche. Een 1 op 1 verhouding is prima. Eet smakelijk!
Misschien vind je deze recepten ook leuk?
– Lemon curd cakejes met witte chocolade-vanille botercrème
– Citroen kwarktaart met bastogne-amandelbodem