Afval update #7 | Mijn geduld wordt op de proef gesteld?!

Iedereen die zich nu of ooit eens met afvallen heeft beziggehouden kent het wel. Het punt dat het even niet lukt. Je bent goed bezig maar de weegschaal doet alles behalve dat even te bevestigen. Frustrerend! In al mijn voorgaande afval pogingen kwam deze dip vaak al na 3 maanden om de hoek kijken. Deze keer, wat ik inmiddels meer geen poging noem maar gewoon de afval race van mijn leven, duurde dat een stuk langer. Ik vertel je er meer over:

Vliegende start
Begin januari zat ik vol motivatie om weer keihard verder te gaan waar ik in november was gebleven. Zoals je in de vorige update hebt kunnen lezen heb ik in december genoten zonder aan te komen. De eerste 2 weken van januari gingen top! Ik was gelijk weer 2,5 kilo kwijt in nog geen 14 dagen en dat zonder moeite eigenlijk. Ik ging een grens door en tikte de -21,5 aan. Ik was blij, gelukkig en voelde mij goed. Dit had niet alleen te maken met afvallen maar zo’n nieuw jaar vind ik altijd heel fijn.

Singels boom

Beweging
Zoals jullie misschien wel weten sport ik er niet naast. Ik zou het best willen doen maar ik zou niet weten wat. Een paar keer per week naar de sportschool vind ik hooguit voor 2 maanden leuk en dan denk ik echt joe en de groeten! Ik heb vroeger fanatiek gesport. Ik stond 3 keer per week op het ijs, 1 keer per week krachttraining in de sportschool en ongeveer om het weekend een wedstrijd. Schaatsen vond ik zo te gek dat ik er alles voor over had. Zelfs het hardlopen en wielrennen in de zomer (wat ik echt stom vond). Zelfs toen mijn benen vooral flink waren van spieren was ik toch altijd de molligste van de ijsbaan en stond ik altijd met een ingehouden buik aan de startstreep van de 500/1000/1500 meter. 

Sporten vind ik dus eigenlijk alleen leuk als de sport zelf ook tof is. Zo zou ik best graag willen tennissen en als trefballen een sport zou zijn was ik de eerste de mezelf inschreef. Nu ben ik afgelopen 2 weken aan het zwemmen geslagen. En dat bevalt me toch een partijtje lekker! Niet heel zwaar maar je doet toch wat met je hele lijf, dus alles beter dan niets. Mijn record staat nu op 80 baantjes (25 meter) net binnen het uur. Racen tegen de klok maakt mij dan toch wel weer fanatiek! Voor nu is het plan om 2 tot 3 keer per week een duik te nemen en voor minder dan 50 baantjes het bad niet uit te komen.

Dip?
Even terug naar het begin van deze blog. De ‘dip’ waar iedere afvaller wel mee te maken krijgt. Volgens mij is deze na 7,5 maand ook bij mij beland. Ik doe mijn best, het eten gaat best goed en toch gaat er niets vanaf. ME-GA frustrerend! Gaat het eten toch niet zo goed als ik denk? Heeft het zwemmen invloed (spiertoename)? Dit laatste lijkt me sterk trouwens. Het zijn maar twee weken dus waar maak je je druk om? Waarom is het toch zo verdomde moeilijk om even schijt te hebben aan die weegschaal? En gewoon op de goede weg door te gaan. Ik moet eigenlijk niet zeuren want er is toch weer gewoon 2 kilo af in een maand. En het gemiddelde van een halve kilo per week is eigenlijk een prima score! En toch merk ik dat ik het niet uit kan staan, terwijl ik het mega goed kan relativeren. Als je gewoon in zo’n flow zit dat het lekker gaat, wil je dit gewoon niet. Je lichaam is nou eenmaal geen geprogrammeerd ding. Als dat zo was, bestond het probleem van overgewicht ook niet lijkt mij. Kortom ik moet niet zeuren, maar makkelijk is anders!

Singels helemaal

Complimenten
Ondanks bovenstaande struggles heb ik deze maand meer dan ooit ‘wat zie je er goed uit’ en ‘wow, je ziet nu echt heel goed dat je al zoveel bent afgevallen’ gehoord. Is dat niet veel meer waard dan zo’n stom getalletje op de weegschaal? Ja eigenlijk wel. Ik moet gewoon zo doorgaan en afwachten wat februari gaat brengen! Al is dat moeilijk loslaten.. 

Ik wil jullie bedanken voor het nog steeds veelvoudig lezen van deze afval updates, de interesse en de berichtjes die ik van jullie ontvang. Liefs, Eef

Lees ook:

Afvallen in december, ging dat zo gemakkelijk als gedacht

Ik probeer iets nieuws, hopelijk werkt dit voor mij

Afval update #5 | Mijn kijk op eten lijkt wel te veranderen

14 reacties op “Afval update #7 | Mijn geduld wordt op de proef gesteld?!

 1. Oh geef niet op hoor Eefje! Want meid wat doe je het goed..
  heel begrijpelijk dat het je frustreert nu, maar het is maar een getal..
  Wat je zegt, een maand vol complimenten.. je voelt je goed, je hebt een bewegingsvorm gevonden die je leuk vind. Ik zie je vrolijk stralende koppie steeds vaker op een foto ipv een prachtige taart, heerlijke lunch of een doordeweekse supergoed opgepimpte diner maaltijd.
  Dus ik zou zeggen.. win win win!!
  Keep going, een getal is maar een getal..

  Liefs

 2. 21,5 kilo!! En zonder te sporten, wauw!! Je kan echt al onwijs trots op jezelf zijn! Die laatste kilootjes hebben gewoon wat meer tijd nodig, komt vanzelf! Niet van balen, lekker genieten van de kilo’s die je al verloren bent.

  1. Dankjewel Kim! Balen heb ik zeker even gedaan. Zo’n blog erover schrijven helpt in dit geval ook wel. Ben je er weer vanaf. Nu weer doorgaan! En de al verloren kilo’s zijn inderdaad heel fijn, daar sta ik maar al te vaak bij stil 🙂

 3. Hee Eef,
  ik vind het echt top van je dat je al deze gedachtes met ons deelt!
  Het is zeker niet makkelijk niet meer elke week de bevestiging (in getallen) te krijgen dat je het goed doet. Maar zoals je zelf al ziet (en hoort en voelt) heb je al heeel veel gedaan en daar moet je gewoon trots op zijn! En er gaat sowieso een tijd komen waar je niet meer gaat avfallen: omdat je je doel bereikt hebt. En als je het mij vraagt zie je er echt heel mooi uit op de foto’s, dus val vooral niet TE veel af en doe een beetje waar je zin in hebt en wat goed voelt, want dat is uiteindelijk wat telt ;-).

  1. Dankjewel Dorothea, ik ben ook trots! Ik ga gewoon verder en hoop dat er snel weer wat vanaf gaat. Voorgaande updates gingen over het algemeen goed en voorspoedig. Dit wilde ik dan dus ook graag delen!

  1. Lief! Dankjewel Mariette. Ik heb een beetje moeite met het feit dat ik het niet meer zo kan als toen, en dat het ook niet meer gaat worden. Ik sta heel soms nog op het ijs en dan voel ik me voor even altijd heel gelukkig haha. In trainings/sport verband zie ik het niet echt meer zitten. Dus ga ik nu maar zwemmen. Ook iets met water, haha!

 4. super hoor Eef van jouw!
  en weet je, soms ben je gewoon prima en hoeven die paar extra kilo’s niet meer
  zolang je blijft opletten en jezelf in balans kan houden…dat is het allerbelangrijkste
  vergeet zeker niet te genieten want anders kan je het zeker niet volhouden

  1. Ik geniet volop! Ik wil nog wat kwijt voor het echt balanzen gaat beginnen. Ik heb niet eens het gevoel alsof ik iets aan het volhouden ben wat dat intermittent lastig past mij helemaal!

 5. Goed bezig hoor!!
  Ik ben sinds begin augustus 18 kilo afgevallen (was bijna 19 kilo, maar toen moest ik zo nodig sushi gaan eten en taart eten op een verjaardag haha). Ik heb nu een dipje in mijn doorzettingsvermogen. Maar ik wil zoooo graag die -20 en dan die -25.. maar waarom dan zo’n zin hebben in slechte zooi!?
  Hou je ook de verloren cm’s bij? Ook al staat de weegschaal stil, kan daar soms wel een min in zitten?
  Succes nog en het gaat je lukken!

  1. Hi Wendy, volhouden hoor! Of even een weekje toegeven als je daarna weer met volle moed verder kan! Ik meet ook inderdaad! Dat is ook erg leuk om een beetje bij te houden. Het was om en nabij gelijk gebleven afgelopen maand. Ruim 12 cm taille kwijt in ieder geval. Succes! Liefs, Eef

 6. Altijd weer leuk om te lezen! Even wat tips van de health coach 😉 : Als je toch 2 kilo bent afgevallen, zit je niet op een platteu! Je valt nog steeds af! Houd jij wel eens kcal bij? Hoe lichter jij wordt, hoe minder kcal jij per dag nodig hebt, dus als jij nog steeds hetzelfde eet aan calorieën toen je 22 kilo zwaarder woog, dan is het logisch dat het nu minder snel gaat!
  De weegschaal zegt eigenlijk alleen iets over jouw aantrekkingskracht tot de vloer 😉 Je bent meer gaan bewegen, dus dat lan zeker ook invloed hebben op je gewicht! Check je centimeters eens en mijn aanbod staat ook nog, voor een spiermassa/vetmeting! Verder echt nog steeds super goed bezig!

  1. Dankjewel Romana, er zijn inmiddels ook weer wat centimeters af en ook weer ruim een kilo. Ik snap je toelichting compleet! Soms check ik m’n kcals maar meestal niet. Ik denk dat ik wel weer gevonden heb wat ik wil en dat ik me er ook bij neer moet leggen dat het niet meer zo snel gaat. Ik merk wel dat er dingen aan het veranderen zijn nu ik sinds een een maandje weer extra beweeg. Ik hou dit goed in gedachte! Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *