Hoera! Vandaag blaas ik 27 kaarsjes uit. Daar hoort natuurlijk taart bij! Het beste van twee taarten heb ik samengevoegd tot één. Bokkenpootjestaart met banoffee vulling en koffiemousse. Klinkt dat niet heerlijk? De koekbodem is lekker met wat extra zout, top combi met de toffee. Mocht je niet van banaan houden zou ik dit gewoon weglaten. Er komt geen oven aan te pas, maar toch wens ik je veel ‘bakplezier’.
RECEPT
Voorbereidingstijd: 40 minuten
Wachttijd: 3,5 uur
Totale tijd: 4,5 uur
Wat heb je nodig? (10-12 personen)
Bodem:
• 150 gram Maria koekjes
• 80 gram roomboter, gesmolten
• 1/2 tl zout
• 1 tl kaneel
Toffee:
• 1 blikje gecondenseerde melk
• 2 el bruine basterdsuiker
• 30 gram roomboter
Mousse:
• 700 ml slagroom
• 2 zakjes oploskoffie
• 110 gram kristalsuiker
• 1 vanilleboon, het merg ervan
• 5 blaadjes gelatine
Verder:
• 350 gram bokkenpootjes
• 2 bananen, in plakjes
• cacaopoeder
Benodigdheden:
• keukenmachine
• handmixer
• steelpan
• zeefje
• hoge springvorm van 22 cm
• velletje bakpapier
• spatel
• garde
Zo maak je het!
1. Bekleed de bodem van de springvorm met een velletje bakpapier. Zet rondom de bokkenpootjes in de vorm.
2. Maal de koekjes fijn en voeg dan het zout, de kaneel en gesmolten boter toe. Meng het goed. Stort dit mengsel voorzichtig in de vorm want de bokkenpootjes moeten wel blijven staan. Druk dit goed tot in de randjes aan.
3. Maak de toffee door alle ingrediënten hiervoor in een steelpan te doen. Zet dit op halfhoog vuur en blijf continue roeren met een garde. Ga door tot het indikt en een beetje taai wordt. In totaal gaat er zeker een minuut of 10 overheen. Giet 3/4de van de toffee op de koekjes en smeer dit egaal uit. De rest kun je opsnoepen of voor iets anders gebruiken.
4. Snijd twee bananen in plakjes en leg deze dakpansgewijs rondom op de toffee.
5. Giet de slagroom in een kom en haal hier 5 el slagroom uit en zet dit apart in een steelpan. Doe hier ook de oploskoffie bij. Zet ook alvast de gelatine te weken in koud water.
6. Klop de slagroom lobbig samen met de suiker en vanille. Verhit het kleine beetje slagroom met koffie. Knijp dan de gelatine uit en voeg dit hier aan toe. Roer tot het is opgelost.
7. Zet de mixer op een lage stand en giet het gelatine mengsel er langzaam bij. Spatel met de hand nog even na. Giet de mouse in de vorm en strijk glad. Zet dit voor minstens 3 uur in de koelkast.
8. Maak af met cacao voordat je de taart aansnijdt.
Misschien vind je deze recepten ook leuk?
– Eef’s Tiramisu
– Koffie-kaneel cheesecake met slagroom