Bakrecepten

Citroen bombe met vanille, amandel en blondie bodem

Een jaar of drie geleden heb ik voor het eerst zo’n taart als deze gemaakt. Dit was met een aardbeienmousse en de rol had ik gevuld met kersenjam. Wat ik toen voor de bodem gebruikt heb weet ik niet meer. Erg lekker, dat weet ik nog wel! Daarna probeerde ik het met een bananenmousse en had ik de rol gevuld met karamel. Klinkt goed toch? Deze was dan weer niet heel lekker.. Tijd voor een nieuwe poging! Citroen bombe met vanille, amandel en blondie bodem. Luchtig en fris met een chewy bodem. Waag jij je eraan?
Bombe stukje

RECEPT
Voorbereidingstijd: 40 minuten
Baktijd: 22 minuten & 10 minuten 
Wachttijd: 3,5 uur
Totale tijd: 5 uur

Wat heb je nodig? (8 puntjes)
Blondie:
• 85 gram kristalsuiker
• 85 gram zelfrijzend bakmeel
• 75 gram witte chocolade 
• 2 middelgrote eieren 
• 45 gram roomboter 
• 1 tl vanille extract 
• snufje zout 
Mousse:
• 500 ml slagroom 
• 80 gram kristalsuiker 
• merg van 1 vanilleboon 
• rasp van 1,5 citroen 
• 4 blaadjes gelatine 
Biscuitrol: 
• 4 middelgrote eieren 
• 130 gram kristalsuiker 
• 50 gram zelfrijzend bakmeel
• 50 gram amandelmeel
• 30 gram maizena 
• rasp van een halve citroen
• 175 gram lemoncurd 
Topping: 
• handje geroosterd amandelschaafsel 
• poedersuiker 

Benodigdheden:
• bolle beslagkom met een diameter van ongeveer 22 cm 
• springvorm van 18 cm 
• keukenfolie 
• 3 velletjes bakpapier 
• handmixer 
• steelpan 
• standmixer
• spatel 

Bombe hori

Zo maak je het!
1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden. 

2. Smelt de chocolade en boter in een steelpan. Mix in een andere kom de suiker, eieren, vanille extract en het zout. Giet het gesmolten boter/chocolademengsel hierbij en roer tot een glad geheel. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix dit tot een egaal beslag. Giet het beslag in de vorm en bak dit in 20 tot 22 minuten gaar. Zet hierna de oven op 200 graden.

3. Doe de eieren samen met de suiker in de kom van de standmixer. Gebruik de garde en zet dit voor zeker 10 minuten op de hoogste stand aan. Als het goed is heb je nu een heel stevig en luchtig eimengsel. Voeg de citroenrasp toe. Meng het bakmeel samen het amandelmeel en de maizena. Spatel dit mengsel op een rustig tempo door het eimengsel. Dit is om zoveel mogelijk lucht in het beslag te behouden.

Bombe cakeplak

4. Leg een bakpapiertje op de bakplaat en giet hier het beslag op. Smeer dit helemaal uit met een spatel. Bak de cake plak in 8 tot 10 minuten gaar. Let op! Laat de cake niet te donker worden want dan gaat het brokkelen met oprollen. Lichtbruin en gaar is meer dan genoeg. 

5. Schuif het bakpapier met de cake erop van de bakplaat op het aanrecht. Probeer deze gelijk de verwerken want dit werkt het fijnst. Leg een bakpapiertje op de cake plak en draai deze om. Haal nu voorzichtig het vastgebakken papier eraf. Besmeer deze kan met een dunne laag lemoncurd en rol de cake strak op. Laat de rol nu volledig afkoelen. Je kunt hem eventjes in de vriezer leggen bijvoorbeeld.

Bombe rol rollen en snijden

6. Bekleed de kom met keukenfolie. Ik besmeer de kom vaak met een heel dun laagje zonnebloemolie want dan blijft de folie beter plakken. Snij de rol in dunne plakken en bekleed de kom hiermee. 

7. Giet de slagroom in een kom, haal hier drie eetlepels uit en doe dit in een steelpan. Zet ook alvast de gelatine blaadjes te weken in koud water. 

8. Klop de slagroom lobbig samen met de citroenrasp, suiker en vanille. Verhit de slagroom in het pannetje en los hier de geweekte gelatine blaadjes in op. Giet dit al mixend bij de mousse. Spatel het dan nog met de hand door zodat je weet dat de gelatine goed verdeeld is. 

Bombe in kom

9. Giet de mousse in de kom en strijk dit glad. Pas als je blondie volledig is afgekoeld leg je deze op de mousse en druk je dit zachtjes aan. Zet de taart dan voor zeker 3,5 uur in de koelkast.

10. Maak de taart af met amandelschaafsel en poedersuiker voordat je hem aansnijdt. Smullen maar!

Bombe puntje verti

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Smeuïge citroen-kokos plaatcake
– 
Citroen kwarktaart met bastogne-amandelbodem

4 Comments

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

No products in the cart.