Maaltijden

Linguine met paprikasaus, gegrilde courgette en kip-champignon balletjes

Tijd voor recept nummer twee met één van de specerijen van Euroma uit de Original Spices lijn by Jonnie Boer! Mijn eerste recept in samenwerking met Euroma waren deze linzenburgers. Voor recept nummer twee maak ik linguine met paprikasaus, gegrilde courgette en kip-champignon balletjes.

Linguine bovenaf Euroma

Ik ben zo dol op champignons en ook op andere paddenstoelen dat ik echt iets moest doen met de Funghi Trifolati kruiden. Maar hoe verwerk je dat op een vernieuwende manier? Na wat intensief denkwerk kwam ik op het idee om een pastagerecht te maken. Een champignon-roomsaus is wat aan de saaie kant als je het mij vraagt, ook al is het heel lekker! Ineens schoot mij een kookprogrammavan een tijd geleden te binnen, waarin vegetarische balletjes werden gemaakt met champignon. Zoiets moest het worden, maar dan net iets anders en meer op een Eefsfood-manier.

Ik ben aan de slag gegaan met kipgehakt en kastanje champignons en fabriceerde daar heerlijke balletjes van. Dit zijn de smaakmakers van het gerecht samen met de Funghi Trifolati kruiden natuurlijk! Wist je dat alle kruiden en specerijen mengsels van Euroma worden gemaakt zonder suiker, zout en andere onnodige toevoegingen? Dat is waar de ‘100% puur’ op de verpakkingen voor staat. Ook kun je de stickers gemakkelijk verwijderen om de blikjes nogmaals te gebruiken. Dit allemaal met het oog op duurzaamheid.

Lunguine close up Euroma

RECEPT
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Totale tijd: 40 minuten

Wat heb je nodig? (2 personen)
Saus:
• 200 gram geroosterde paprika uit pot
• 1 mini blikje tomatenpuree, 70 gram
• 1,5 eetlepel crème fraîche
• 2 takjes tijm, gebruik alleen de groene blaadjes 
• peper naar smaak
• 1 middelgrote ui
Balletjes:
• 250 gram kipgehakt
• 125 gram kastanje champignons
• 4 eetlepels paneermeel + 2 eetlepels extra
• een half ei
• 2 eetlepel parmezaanse kaas flakes, fijngehakt
• 1 eetlepel Funghi Trifolati kruiden van Euroma
• 1 theelepel vers gemalen peper
• 3/4 theelepel zout
Verder:
• 180 gram linguine
• 1 middelgrote courgette
• 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
• parmezaan flakes naar smaak
• een losse kastanje champignon (optioneel)

Benodigdheden:
• keukenmachine of staafmixer met maalbakje
• koekenpan
• grillpan
• kookpan
• mengkom
• dunschiller

Zo maak je het:
1. Als eerst maal je de champignons fijn in de keukenmachine. Bak daarna in een kleine koekenpan op halfhoog vuur de gemalen champignons in de olijfolie. Snipper de ui en knoflook fijn en voeg dit toe. Bak het geheel voor een aantal minuten. Dit is vooral om het vocht uit de champignons te krijgen. Dus als dit verdampt is en het mengsel echt bruin begint te kleuren kan het vuur uit. 

2. Meng in een kom het kipgehakt met het champignonmengsel en de overige ingrediënten voor de balletjes tot een mooi gehaktballenmengsel. Draai er in totaal ongeveer 14 ballen van. Strooi er dan nog wat extra paneermeel overheen, dit zorgt voor een lekker krokant korstje tijdens het bakken en dat de balletjes minder snel uit elkaar vallen!

Linguine gehakt Euroma

3. Doe nu de paprika in een keukenmachine samen met de tomatenpuree, tijmblaadjes, crème fraîche en een grof gehakte ui. Maal dit tot een dikke saus. Voeg peper toe naar smaak. 

4. Je kunt het jezelf makkelijk maken door de courgette in blokjes te snijden deze te bakken en hier dan de saus aan toe te voegen. Voor de presentatie is het leuker om de courgette met een kaasschaaf in plakken te schaven en deze te grillen. 

5. Breng een pan water aan de kook voor de linguine en verhit een koekenpan met een flinke scheut olijfolie erin. De pasta moet ongeveer net zo lang koken als dat de balletjes moeten bakken dus doe dit tegelijkertijd. In de tussentijd warm je de saus op laag vuur op. Doe hier eens scheutje water bij en laat dit lekker pruttelen. 

6. Giet de linguine af en verdeel dit over 2 borden. Schep hier de paprikasaus op en verdeel de gegrilde plakken courgette. Leg de balletjes erop en maak af met parmezaan en pijnboompitten. Als extra topping kun je met een dunschiller nog een champignon schaven voor er bovenop. Lekker met een rood wijntje. Eet smakelijk!

Linguine verti Euroma

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Linguine met spinazie en erwtjes
Gnocchi met pompoen, paprika & pancetta

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Euroma

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.