De laatste tijd ben ik helemaal in to dripcakes. Ik ben ze aan het maken om een beetje te oefenen, en leuk dat het is! Meestal gebruik ik een basiscake a la red velvet maar nu was het tijd voor iets luchtigers. Ik gebruikte biscuit als basis, bedacht een lekkere smaak combi en deze limoen-pistache taart met witte chocolade drip kwam tot stand.
RECEPT
Voorbereidingstijd: 45minuten
Baktijd: 20-25 minuten
Totale tijd: 4 uur
Wat heb je nodig? (12 personen)
Beslag:
• 8 medium eieren
• 260 kristalsuiker
• 170 gram zelfrijzend bakmeel
• 60 gram maizena
• mespuntje zout
• 1 el vanille extract
• 1,5 limoen, het rasp ervan
• klein scheutje zonnebloemolie
• 20 gram gezouten pistachenoten (excl. harde schil en bruin velletje), fijngemalen
• 40 ml limoncello (optioneel)
Meringue botercrème:
• 200 ml gepasteuriseerd eiwit
• 290 gram kristalsuiker
• 300 gram roomboter, volledig op kamertemperatuur
• vanillemerg of extract
• groene voedingsmiddelen kleurstof (ik gebruikte mosgroen)
Topping:
• 25 gram gezouten pistachenoten (excl. harde schil en bruin velletje), fijngemalen
• 75 gram witte chocolade
• 3 el vloeibare slagroom
• decoratie naar keuze
• mosgroene voedingsmiddelen kleurstof
Benodigdheden:
• 2 of 4 bakvormen van 18 cm doorsnee
• bakpapier
• boterhamzakje
• paletmes
• standmixer met garde
• zeef
• spatel
• spuitzak + spuitmondje
EXTRA INFO: Doordat ik nu 2 ovens heb gebruik ik deze het liefst allebei om dit soort taarten sneller te maken. Ik heb het beslag in één keer gemaakt en verdeelt over 4 vormen. Heb je nu 1 oven? Wat natuurlijk volkomen normaal is, dan zou ik aanraden om het beslag in 2 keer te maken. Beslag kun je het beste zo snel mogelijk verwerken. het is niet bevordelijk voor het beslag om de andere helft een half uur te laten staan, zeker omdat het om een heel luchtig beslag gaat.
Zo maak je het!
1. Doe de suiker en het zout samen met de eieren in de kom van de standmixer. Gebruik de garde en zet dit mengsel voor ongeveer 10 minuten op de hoogste stand.
2. Zet de oven aan op 175 graden (convectie stand). Bekleed de bodem van de bakvormen met bakpapier en smeer de randen in met wat zonnebloemolie. Bestuif daarna met een beetje bloem.
3. Zeef het bakmeel samen met de maizena. Als het ei/suiker mengsel stevig, luchtig en lichtgeel is voeg je het bakmeel/maizena mengsel beetje bij beetje toe. Spatel dit er met de hand doorheen op een laag tempo (anders verlies je volume). Voeg tijdens het spatelen ook de gemalen pistache, limoenrasp en vanille toe.
4. Giet het beslag dan in 2 (of 4) vormen en bak deze gaar in 20 tot 25 minuten. Ze rijzen flink in de oven maar zakken later wel weer in. Haal de cakes uit de vorm en laat deze volledig afkoelen.
5. Doe het eiwit en suiker in een hittebestendige kom en zet deze au bain Marie te verwarmen. Blijf regelmatig roeren tot de suiker helemaal is opgelost. Giet dit mengsel in de kom van de standmixer en zet ook dit met de garde erin op de hoogste stand voor een kwartier. Als het mengsel stijf en volledig afgekoeld is (kouder dan dat je hand aanvoelt). Kun je langzaam de blokjes boter en vanille toevoegen. Doe dit niet te snel. Echt blokje voor blokje!
6. Het kan bij deze crème lijken dat het helemaal mislukt. Blijf toch door mixen tot je vanzelf een stevige crème hebt. Bekijk anders dit filmpje vanaf 3 minuut 30 om te zien hoe ik deze crème maak. Hier kun je ook zien hoe je de drip maakt.
7. Smelt de chocolade samen met de slagroom en laat deze dan afkoelen. Breng naar wens op kleur. Voor het gemak doe ik dit altijd een een boterhamzakje waar ik vervolgens een klein puntje vanaf knip.
8. Snij de bovenkant van de cakes recht af en besprenkel deze met limoncello. Besmeer elke plak cake met een dun laagje van de crème. Smeer hem dan strak af met een paletmes. Je kunt de buitenkant nog een marmer effect geven door wat kleurstof te gebruiken. Versier de taart met de drip en decoreer de taart zoals je het zelf mooi vindt.
9. Bewaar de taart in de koelkast maar haal hem een paar uur voor je ervan gaat eten uit de koelkast. Eet smakelijk!
Misschien vind je deze recepten ook leuk?
– Simpele limoencake met glazuur
– Witte chocolade fudge met pistache en limoen