Bij mij in de keuken wordt er zelden een hartig gerecht gemaakt waar geen ui in zit. Ik ben echt dol op ui! Ik had een heel nieuw netje gekocht en vond nog een pakje bladerdeeg in de vriezer. Ik wilde hier iets mee gaan doen en heel snel stonden deze kaas-uien flappen van bladerdeeg in de oven. Smullen!
RECEPT
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Baktijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Wat heb je nodig? (5 flappen)
• 5 plakjes bladerdeeg
• 3 kleine witte uien, fijngesnipperd
• 2 kleine rode uien, fijngesnipperd
• 1/2 tl paprikapoeder
• 1/2 tl gemalen komijnzaad
• 1/4 bouillonblokje
• peper
• 60 gram belegen geraspte kaas
• 80 ml water
• scheutje slagroom
• 1/2 geklutst eitje
• klontje boter
• 1 afgestreken el bloem
• olijfolie
Benodigdheden:
• bakplaat
• bakpapier
• kwastje
• koekenpan
• vork
Zo maak je het!
1. Zet een koekenpan op halfhoog vuur. Doe hier een heel kleine scheutje olijfolie en een klontje boter in. Bak de uien samen met de komijnzaad, peper en paprikapoeder voor een paar minuten.
2. Voeg dan een eetlepel bloem toe en bak ook dit even kort mee. Voeg dan het water toe samen met de slagroom en verkruimel ook het bouillonblokje erbij. Zet het vuur laag en roer door tot de saus begint te bubbelen en in te dikken. Laat nog nog even pruttelen tot je echt een ragout heb eigenlijk.
3. Zet de oven aan op 200 graden en haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer.
4. Als de ‘ragout’ een beetje is afgekoeld en niet meer heet is verdeel je dit over de 5 plakjes bladerdeeg. Vouw de bladerdeeg dicht tot een driehoek. Druk de randjes aan met een vork. Zo gaat het deeg niet los van elkaar wanneer het bakt.
5. Strijk de flappen in met geklutst ei en bestrooi de bovenkant met kaas. Bak de flappen in ongeveer 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar.
6. Eet ze binnen een paar uur op want dan zijn ze nog krokant. Lekker voor bij een kopje soep.
Misschien vind je deze recepten ook leuk?
– Bladerdeeg hapjes met brie en peer
– Bladerdeeg-ui taartjes met tijm