Bakrecepten

Vanille pruimentaart met limoen en amandelschaafsel

Eef wil je pruimen hebben? We blijven maar plukken maar we kunnen er niet tegenop eten. Ja hoor, kom maar door! En zo zat ik thuis met toch zeker 35 pruimen in een schaal. Perfect voor een taart. Normaal gesproken maak ik dit soort taarten niet vaak maar ik vind het echt heerlijk. Dus dit was de uitgelezen kans! Ik had al wat ideetjes en surfte een beetje rond over het wereld wijde web voor nog wat inspiratie. Zo kwam het idee voor deze vanille pruimentaart met limoen en amandelschaafsel in me op. Een perfecte taart voor als je niet van heel zoet houdt. Smullen met de hoofdletter S!

Pruimentaart 2 EEFSFOOD

RECEPT
Voorbereidingstijd: 1 uur
Baktijd: 45-50 minuten
Totale tijd: 3 uur

Wat heb je nodig? (12 punten)
Deeg:
• 260 gram zelfrijzend bakmeel
• 125 gram koude roomboter in blokjes + extra blokje om in te vetten
• 60 gram poedersuiker 
• 1 ei
• 1 zakje vanillesuiker 
• snufje zout 
Vulling:
• 275 gram vanillekwark
• 1 ei
• 2 eetlepels zelfrijzend bakmeel
• 1 zakje vanillesuiker 
• limoenrasp van 1 limoen  
Topping:
• ongeveer 26 pruimen, ontpit en gehalveerd 
• 2 el basterdsuiker 
• 2 tl kaneel
• amandelschaafsel 

Pruimentaart 3 EEFSFOOD

Benodigdheden:
• een bakvorm van 28 cm doorsnee 
• velletje bakpapier 
• standmixer (of je handen)
• keukenfolie 
• deegroller 

Zo maak je het!
1. Maak eerst het deeg. Dit doe je door alle ingrediënten hiervoor door elkaar te kneden tot je een egale deegbal hebt (dit kan ook met een standmixer, gebruik dan een deeghaak). Druk het deeg plat en wikkel deze in wat keukenfolie en leg deze voor een half uur in de koelkast te rusten.

2. Meng de vanillekwark met 2 afgestreken eetlepels zelfrijzend bakmeel. Voeg dan het ei, 1 zakje vanillesuiker en limoenrasp toe en roer dit er ook doorheen. 

3. Zet de oven aan op 175 graden. Bedek de bodem van de taartvorm met een velletje bakpapier en vet de randen in met boter.

4. Was de pruimen, halveer ze en haal de pit eruit. Doe deze in een kom. Voeg dan 2 el basterdsuiker toe en 1 eetlepel kaneel. Meng dit tot alle pruimen bedekt zijn hiermee. 

5. Als het half uur om is rol je het deeg uit tot een grote plak van ongeveer 4 mm dik. Gebruik hierbij extra bloem zodat het niet aan je aanrecht plakt. Rol het deeg losjes om te roller en rol deze vervolgens boven de bakvorm weer af. Zorg dat het deeg goed tot in de randjes zit. Het hoeft maar 2 a 3 cm tegen de rand op te staan. 

6. Verdeel het vanillekwark mengsel egaal over de bodem. Leg dan alle pruimen rondom in de vanillekwark. Maak de randjes deeg los van de vorm en vouw deze op de pruimen. Smeer dit randje in met geklutst ei (optioneel). Strooi het amandelschaafsel eroverheen.

7. Bak de taart in een kleine 50 minuten gaar. Ik ben zelf altijd meer van de koude taart dus laat hem eerst 2 uurtjes afkoelen op het aanrecht en zet hem dan in de koelkast. Warm is hij denk ik ook lekker als je daarvan houdt.

Pruimentaart EEFSFOOD

Deze recepten vind je misschien ook leuk?
Pecan-peren muffins
Kwark kersencake

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.