Sinds kort heb ik een airfryer en die moest eens even getest worden door zelf zoete aardappel frietjes te maken. Ik heb dit al vaker geprobeerd in de oven maar echt krokant worden ze bij mij nooit! Deze keer lukte ze het beste maar vind ik het nog steeds niet vergelijkbaar met gefrituurde frietjes, wat ook wel logisch is natuurlijk. Deze waren wel heel lekker en een beetje spicy! En ze hadden voor toch wel minimaal 5 minuten een krokant randje. Winning!
RECEPT
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Baktijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Wat heb je nodig? (1 portie, of bijgerecht voor 2 personen)
• 400 gram zoete aardappel
• 1,5 el paneermeel
• 1/2 tl paprikapoeder
• 1/2 cayennepeper
• 2 el olijfolie
• zout
Avocado dip:
• 1/2 rijpe avocado
• 1 el mayonaise
• 1 el kwark
• een paar druppels limoen of citroensap
• peper/zout
• chili flakes
Benodigdheden:
• staafmixer
• ovenschaal
• spatel
Zo maak je het!
1. Verwarm de airfyer voor op 200 graden. Was goed de schil van de aardappels. Snij deze vervolgens met schil en al in frieten. Doe deze frieten voor 10 minuten in de airfryer. Schud ze na de eerste 5 minuten om.
2. Maak een mengsel van het paneermeel de specerijen en het zout. Doe de frieten na 10 minuten bakken in een ovenschaal. Besprenkel de frieten met 2 el olijfolie gevolgd door het paneermeel mengsel.
3. Hussel alles door elkaar met je handen of een spatel. Doe de frieten terug in het airfryer mandje en zet deze nu op 180 graden. Bak nog 8 tot 10 minuten en schud ze ook hier halverwege om.
4. In de tussentijd pureer je alle ingrediënten voor de dip tot een gladde massa. Voeg zout toe naar eigen smaak.
5. Doe de frieten in een schaaltje en schep de dip erop of serveer ernaast in een bakje. Eet smakelijk!
Deze recepten vind je misschien ook leuk?
– Rösti van zoete aardappel en pecorino
– Zoete aardappel spread met geitenkaas