• Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
0
Eefsfood
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Logo
0
Logo
Blog Persoonlijk

Ik word banketbakker! Dat liep een beetje anders..

Eefje
7 reacties
3 juli 2017
Ik word banketbakker! Dat liep een beetje anders..

Al in de 2de van de middelbare school wist ik zeker wat ik wilde worden. Ik zat op een agrarische school en had er zo’n 3 uur in de week VAP (verwerking agrarische producten). Ik vond het toen al een rare, moeilijke en niet super gepaste naam want je moest altijd uitleggen wat het betekende. Kook/bakles was ook prima geweest. We leerde dingen als zelf boter maken. Soepstengels kan ik me ook nog wel herinneren. En veel meer maar dit is al zo’n 12/13 jaar geleden dus zoveel weet ik er niet meer van. 

Wat ik nog wel weet is dat ik het eigenlijk de leukste les van de week vond. Nederlands, wiskunde en dat soort vakken zijn nooit echt mijn ding geweest. Bij VAP hoefde ik alleen een recept te lezen en deze hooguit door tweeën te delen. Nou dat lukte nog wel! 

Ik geloof dat het in de 4de was dat ik een leuke stage had bij echt een ‘ouderwetse’ banketbakker. Ik vond het eerst altijd doodeng. Ik was niet zo’n held en elke keer zat ik weer zenuwachtig op mijn fiets er naartoe. Het viel altijd mee achteraf en ik vond het leuk. Het begon met het verpakken van krentenbollen maar op een gegeven moment stond ik toch ook de harde mokka gebakjes te voorzien van een mooie punt mokkacrème en een laagje glazuur. De trap op boven gebeurde al het banket gebeuren dus als ik daar stond was ik blij. Brood bakken heeft nooit mijn aandacht getrokken. 

Bak matties EEFSFOODMet mijn bakkersschool maatje! #jongekoppies

Na de middelbare school begon ik aan de banketbakkers opleiding bij ROC Leiden. Er waren niet genoeg aanmeldingen voor niveau 3 dus we kwamen in een klas voor niveau 2 geloof ik. Ik was allang blij dat ik lekker in de praktijk aan het werk kon. Hoe leuk als je je hele 8 uur durende schooldag in een enorm bak lokaal staat. We leerde vooral de klassieke dingen. Denk dan aan slagroomtaarten, mokkataart, gevulde koeken en een heleboel andere klassieke koekjes zoals Arnhemse meisjes, spritsen, nougatines etc. 

Sierwerk examen EEFSFOODMarsepein taart tijdens mijn sierwerk examen

Maar 2 dagen in de week moest er ook stage gelopen worden. Alweer vond ik dit dood eng maar viste ik wel een prachtige stage binnen bij Patisserie Jarreau. Dit zit in Den Haag en had dat jaar de prijs voor beste banketbakker gewonnen. De koningin kwam daar hoogstpersoonlijk haar paaseitjes kopen. Dat is toch tof? Ze maken fantastische dingen!

Fysiek was ik nogal een wrak op deze dagen. Bakker zijn is een ‘zwaar’ beroep. Je staat de hele dag voorover gebogen en til je zware dingen etc. Mijn knieën, rug, nek, schouders en ook een enkel waar ik tot op de dag van vandaag nog regelmatig last van heb gooide roet in het eten. Deze dagen strompelde ik naar de bus en vervolgens naar huis en kon ik eigenlijk helemaal niks meer als ik eenmaal op de bank zat. 

Het tweede jaar op de bakkersschool had ik het weer voor elkaar om bij verre van de minste stage te lopen. Namelijk Huize van Wely in Noordwijk. De fysieke ellende leek alleen maar erger te worden. Ik heb vaker dan eens jankend op de achterbank van de auto gelegen als ik werd opgehaald na zo’n dag. Het verpeste zoveel. Die 2 dagen in de week dat je van tevoren al weet dat je als een wrak eindigt. Niet leuk!

In alle tussentijd probeerde we wel via de huisarts en diverse bezoeken aan het ziekenhuis een oplossing te vinden. Deze kwam er tijdelijk. De laatste maanden van de opleiding kreeg ik flinke pijnstillers. Deze moest ik dagelijks innemen en die 2 dagen stage waren ineens een ‘feestje’. Ik had bijna nergens meer last van. Ik wist natuurlijk ook wel dat het een slechte zaak was maar het was heel fijn om op deze manier die laatste maanden fluitend door te gaan en af te maken.

Maar toen, toen kwam dat moment. Als ik na dit diploma verder zou willen zou dat betekenen dat ik 4 (VIER!) dagen per week stage moest gaan lopen. Ja dat trek ik fysiek natuurlijk helemaal niet. En ik ga niet nog 2 jaar aan die pijnstillers (dit was natuurlijk ook niet de bedoeling). Ineens dacht ik shit. WAT NU?! Al jaren had ik voor ogen banketbakker te worden en nu ineens dit? Ik haalde mijn diploma en ineens zat ik thuis..

Er is nooit echt een plan B geweest en gekomen. Ik ging aan het werk bij een klant van mijn vaders bedrijf. Verre van een droombaan maar het was prima voor de tijd dat ik het deed. Toen kwam er een andere baan op mijn pad. Ik begon met een gloednieuw team aan het opzetten van toen nog de tweede HEMA op een station in het hele land. Ik werd leidinggevende en had super veel plezier. Ook hier zaten zware dagen tussen maar doordat ik veel meer liep en bewoog op zo’n dag was het toch wel uit te houden. Na 1,5 jaar verliet ik HEMA en ging ik als leidinggevende bij Shakies werken. Hier heb ik 2 jaar gewerkt. Ergens deze 2 jaar was ik zo wanhopig dat ik ook nog bijna aan de hotelschool ben begonnen. Ik ben zo blij dat ik dat niet gedaan heb. Achteraf wilde ik dat alleen maar uit ‘wat moet ik met mijn leven’ wanhoop.

Mijn laatste dag bij Shakies, er was een feestje van gemaakt <3

Er kwam een droombaan op mijn pad en hier werd ik aangenomen. Toen heb ik 2,5 jaar bij Leonidas gewerkt. Ik wilde weer iets anders en werkte toen een kleine 2 jaar bij Starbucks op mijn geliefde Leiden Centraal. Eerst als barista later als shift supervisor.

Mijn deelname aan de barista championchip finale. Grootste suporter Leroy kijkt mee

En nu, nu heb ik een foodblog, verzorg ik catering vanuit huis en werk ik parttime weer bij Leonidas voor alweer meer dan een jaar. 

Kan ik al leven van mijn blog? Absoluut niet! Wil ik dat graag? Heel heel erg graag! Wordt er hard aan gewerkt? De meeste momenten denk ik absoluut dat ik dat doe andere momenten vraag ik het mezelf af. In augustus komt er een nieuwe keuken in mijn huis en dan wil ik ook flink gaan uitbreiden met catering. Nog eventjes geduld daarvoor. Dit moet slagen want ik heb opnieuw geen plan B. Laten we hopen, nee laten we er vanuit gaan dat dit lukt!

Liefs,
Eef

Soms lopen dingen anders
Delen:
geschreven door

Eefje

Hoi ik ben Eefje! Op eefsfood.nl deel ik mijn plezier in koken en bakken graag met jullie. Voornamelijk recepten maar af en toe ook een hotspot, video of persoonlijk stuk. Heb je vragen, opmerkingen of wil je iets anders met mij delen? Stuur gerust een mailtje naar eefje@eefsfood.nl
7 reacties
  1. Joyce

    3 juli 2017 21:47

    Ik herken de lichamelijke klachten. Gestart in de horeca als barmedewerker en dan loop je veel. Na jaren dat gedaan te hebben toch maar een koksopleiding doen. 5 dagen per week 7 a 8 uur per dag staan en dan nog zo’n anderhalf uur per dag reizen van en naar school. Stages in de vakantie. Na school een bijbaan in een restaurantkeuken. Na de opleiding keihard werken, elke dag van 14.00 tot 22.30.

    Ik werk nu anderhalf jaar niet meer als kok en nog steeds als ik te lang aan een aanracht sta krijg ik last van mijn rug en benen. Echt de pest voor je lijf.

    Je gaat het echt top doen, als ik zie wat je nu allemaal neerzet dan gaat er sowieso een moment komen waarop je volledig rond kunt komen van je blog en catering! Powervrouw!

    Beantwoord
  2. Christianne

    4 juli 2017 20:31

    Wat leuk om te lezen hoe je route was. Wat heb je al veel gedaan aan verschillende baantjes en dus ook meer richting leiding geven. Leuk, komt vast van pas die ervaring voor je eigen plannen. Die catering ziet er iig heerlijk uit van wat ik voorbij zag komen, doe zo voort 😉

    Beantwoord
  3. Josina

    5 juli 2017 08:33

    Jij hebt al veel mee gemaakt ondanks dat je Jong bent
    Echt respect voor je switch in carriere en hoe je t opgepakt hebt
    Nu top bezig en je taarten zij. In elk geval altijd super mooi
    Hopelijk kan je straks ook van je blog en catering je full time baan maken
    En lukt t afvallen met je nieuwe methode ook
    Eefje ga zo door
    Echt diep respect

    Beantwoord
  4. Evita

    4 augustus 2018 16:52

    Nu weet is waarvan I’m me herken: starbucks

    Beantwoord
    1. Eefje

      7 augustus 2018 22:32

      Ja!! Nu je het zegt, ik had ook de hele tijd iets van ze komt me zo bekend voor!

      Beantwoord
  5. Bonita

    17 mei 2020 10:10

    Ooooo ik herken zo die fysieke klachten ☹️

    Beantwoord
    1. Eefje

      17 mei 2020 10:30

      Wat vervelend Bonita!

      Beantwoord
Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vorig bericht

Aardbei-kersentaart met Oreocrème

volgend bericht

Citroen-kokoswafels met frambozen

Over mij
Eefje met camera

Eefje

Hoi! Ik ben Eefje, 30 jaar en woon in Leiden. Welkom en leuk dat je een kijkje neemt op mijn website.


Girl in a jacket
Dit vind je misschien ook leuk
Win een Ash en Eefs favorites goodiebag!
Blog

Win een Ash en Eefs favorites goodiebag!

2 min leestijd
7 oktober 2018
Taart winnen
Blog

WIN EEN EEFSFOOD TAART!

2 min leestijd
1 februari 2017
Win het hartige bakboek van Rutger, gesigneerd en al!
Blog

Gesloten – Win het hartige bakboek van Rutger, gesigneerd en al!

2 min leestijd
30 september 2017
Wanneer je je best doet, maar het niet wil lukken..
Blog Persoonlijk

Wanneer je je best doet, maar het niet wil lukken..

5 min leestijd
24 oktober 2017
Wat is RestaurantKaart en hoe werkt het? + Toffe winactie!
Blog

Wat is RestaurantKaart en hoe werkt het? + Toffe winactie!

4 min leestijd
22 november 2017
Eef test #2 - Vegan tonijn
Eef test

Eef test #2 – Vegan tonijn

4 min leestijd
24 mei 2021

eefsfood

📍Leiden
👩🏻‍🍳Bakt vooral zoet, eet het liefst hartig
💌Zakelijk > eef@highrollersagency.com (geen DM)
🎂Je bak- en decoreerskills upgraden? @eefsfoodclub

Eefje | EEFSFOOD.NL
DE PERFECTE MONCHOUTAART😍 ⠀⠀⠀ Zoek niet v DE PERFECTE MONCHOUTAART😍
⠀⠀⠀
Zoek niet verder, deze moet je hebben🍒 No bake en extra lekker door een romig en smaakvol ingrediënten die ook nog eens voor wat extra stevigheid zorgt👩🏻‍🍳
⠀⠀⠀
Ook maken? Ga naar eefsfood.nl en zet monchoutaart in de zoekbalk. Zo kun je ‘m makkelijk vinden🔎
⠀⠀⠀
Ook groot liefhebber van monchoutaart! Laat van hooooooren👇🏻 Sla ‘m gelijk even op✅
⠀⠀⠀
Fijne weekend! Liefs, Eef😙
⠀⠀⠀
#eefsfood #monchoutaart #kersen #roomkaas #bastognebodem #slagroom #nobakerecept #taart #foodienl #foodblog #kersenuitblik
EET- EN KOOKCLUBS VAN NEDERLAND; OPGELET!🚨
⠀⠀⠀
adv - Aanstaande 11 juni organiseert @foodiesmagazine de ‘Beste Kookclub van Nederland’ verkiezing🏆 Voor deze dag zijn er nog maar een paar plekjes vrij🙌🏻 Je hoeft geen masterchef te zijn en plezier staat voorop! Heb je (nog) geen kookclub? Geen enkel probleem. Trommel dan je kookgrage vrienden, familie of buren op🥁
⠀⠀⠀
Aanmelden kan tot en met 28 mei! En denk je nu, die titel is gaaf? Dan loop je vast ook warm voor de hoofdprijs. Dat is is namelijk jullie ingestuurde en winnende gerecht op de cover van Foodies; het augustus nummer😍 Ik zou het wel weten als ik jou was! Voor alle ins & outs verwijs ik je door naar mijn stories want daar vind je het juiste linkje✅ (mocht die verlopen zijn als je dit leest? DM me dan even, dan deel ik de linkt met je👍🏻)
⠀⠀⠀
Jullie weten al hoe dolgelukkig ik ben met mijn cluppie en dat gun ik iedereen🥰 Feel free om in de reacties op zoek te gaan naar een kookclub bij jou in de buurt! Laat weten dat je zoekt, zet de omgeving waarin je zoekt erbij en deel optioneel je eetvoorkeuren zoals vega of glutenvrij. Zie highlight ‘eetclub’ voor meer inspiratie. Ik ben zoooo benieuwd wie er gaat winnen🎉
⠀⠀⠀
In samenwerking met Foodies🍴
⠀⠀⠀
#eefsfood #bestekookclubvannederland #kookclub #eetclub #oproep #vegafood #eetclubleiden #orzo #pompoen #burrata #pistacheijs #kletskop #hartigetompouce #bladerdeeg #eetclubavond
HALLOUMI TRAYBAKE MET KRIELTJES🥔 ⠀⠀⠀ adv HALLOUMI TRAYBAKE MET KRIELTJES🥔
⠀⠀⠀
adv - ik val maar meteen met de deur in huis. Van de looks moet dit gerecht het niet per se hebben. Maar de smaak daarentegen?! Die is echt heel goed en veel verrassender dan je denkt😍
⠀⠀⠀
In de mooie showroom bij @velthuizenkeukens heb ik weer een gave keuken uitgekozen om dit lekkere maaltje te koken. Wie geeft me op voor het NK paprika vangen?! Echt fijn zo’n oven waar je in kunt gluren terwijl je nog bezig bent met koken🔥
⠀⠀⠀
Waar komt die lekkere smaak dan vandaan? De verse kruiden samen met het zoetzure van de azijn en suiker is echt een goede combi. Ben je benieuwd naar het recept? Ga dan naar velthuizenkeukens.nl, klik in de menubalk op recepten en dan vind je ‘m bovenaan. Alleen wat snijwerk en de oven doet de rest! Sla jij ‘m op?✅
⠀⠀⠀
In samenwerking met Velthuizen Keukens👩🏻‍🍳
⠀⠀⠀
#eefsfood #velthuizenkeukens #keukenshowroom #woudenberg #traybake #bruinbrood #krieltjes #paprika #halloumi #gebakkenkaas #versekruiden #oregano #balsamico #olijfolie #knoflook #ui #watetenwevandaag
NDUJA-TOMATENPASTA MET MOZZARELLA🍅 ⠀⠀⠀ Ik NDUJA-TOMATENPASTA MET MOZZARELLA🍅
⠀⠀⠀
Ik ben zoooooo aan het genieten van het bootleven🥰 Eindelijk lekker aan het kokkerellen terwijl het zonnetje in mijn pannen schijnt☀️ Dit hield ik voor ogen wanneer ik het klussen van de winter even zat was🔧 Gelukkige meid dus! Ik probeer het spontane posten, zoals nu, (vaker) te blijven doen✅
⠀⠀⠀
Het recept is simpel en de ingrediënten kun je nu terugvinden in mijn stories🎥 Mocht je interesse hebben in het recept? Reageer even met: 🍅🍅🍅
⠀⠀⠀
Fijne avond. Liefs!😙
⠀⠀⠀
#eefsfood #penne #pasta #nduja #tomaten #mozzarella #pijnboompitten #basilicum #foodblog #foodienl #lekkereten #receptpagina #eefsbootleef #bootkoken #tweepansgerecht
SNELLE KLEURRIJKE (LUNCH)SALADE🌈 ⠀⠀⠀ Echt SNELLE KLEURRIJKE (LUNCH)SALADE🌈
⠀⠀⠀
Echt héél erg lekker!! Perfect als lunch, maar ook als bijgerecht een toppertje👌🏻 Snijden, schudden, mengen & klaar! Zo simpel is het😍 Ook maken?
⠀⠀⠀
Dit heb je ervoor nodig👇🏻
➡️1 klein blikje cannellini bonen (125 gram)
➡️3 mini komkommers, in plakjes
➡️1 flinke tomaat, in kleine blokjes
➡️1 kleine rode ui, fijngesnipperd
➡️1 geroosterde gele paprika uit pot
➡️50 gram verkruimelde feta
➡️8 kalamata olijven, in ringetjes
➡️2 takjes platte peterselie, fijngehakt
Dressing:
➡️2 el olijfolie
➡️2 el citroensap
➡️1 el ahornsiroop
➡️Rasp van 1/4de citroen
➡️1 tl grove mosterd
➡️1/2 tl knoflookpoeder
➡️mespuntje komijnpoeder
➡️Peper & zout
⠀⠀⠀
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een afsluitbaar potje en schud goed door elkaar.
⠀⠀⠀
Snijd de ui heel fijn, haal het vruchtvlees uit de tomaat (doe weg) en snijd dit ook in kleine blokjes. Net als de paprika! Zet de rest van de ingrediënten klaar.
⠀⠀⠀
Doe alles in een diep bord, giet de dressing erover, schep door elkaar en eet smakelijk❤️
⠀⠀⠀
Sla jij ‘m op voor later?✅
⠀⠀⠀
#eefsfood #bonensalade #komkommer #tomaat #lunchsalade #rodeui #feta #komkommer #goodfood #vullend #makingofreel #salad #peterselie #dressing #foodienl #receptenpagina #veggies #gelepaprika #foodblog
DAGVLOG IN 46 SECONDEN🎥 ⠀⠀⠀ Joehoeeee! Ik DAGVLOG IN 46 SECONDEN🎥
⠀⠀⠀
Joehoeeee! Ik doe weleens vaker verslag van mijn dag, maar nog nooit eerder op deze manier📅 Het was dé dag dat ik mijn nieuwe auto op ging halen🥰 Een ónwijs lekkere salade maakte, een spelletje Keer op Keer won en meer! Dat hoor je in de voice over🔊 Vragen kun je altijd stellen👇🏻
⠀⠀⠀
Vaker doen op deze manier?
⠀⠀⠀
Fijn weekend voor jou❤️ Liefs, Eef!
⠀⠀⠀
#eefsfood #eefsdagvlog #dailylife #nieuweauto #blijei #fijnedag #dagvlog #proberenkunjeleren #huishouden #sushibowl #gyoza #appel
Laad meer... Volg op Instagram
Privacybeleid. Copyright © Eefsfood
Met ♡ ontworpen door Studio Citypaper
Logo
  • Algemene voorwaarden
  • Cookiestatement
Logo
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
0
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees er hier meer over: cookiestatement
ik ga akkoord