Video's

Aflevering 2: Zo zet je koffie met een Aeropress

De Aeropress (spreek je uit als èh-ro-pres) klinkt al futuristisch, laat staan het ontwerp van deze koffiemaker. Het ziet er misschien wat moeilijk uit, toch zet je hier ouderwets goede kopjes koffie mee op een eenvoudige manier.

De Aeropress is wat mij betreft één van de beste methodes om koffie te zetten. Er worden zelfs kampioenschappen met deze koffiezetter georganiseerd overal ter wereld. Je kan namelijk eindeloos experimenteren met de druk, maling en temperatuur en ga zo maar door. Het resultaat: een helder, smaakvolle en soepele koffie. 

Wat heb je nodig?
Aeropress
Filters voor de Aeropress
18 gram (gemalen) filter koffiebonen
Weegschaal
Kopje
Ketel (mag ook waterkoker zijn)
Koffiemaler (optioneel)
Water

Stap 1: Draai het onderste gedeelte van de Aeropress; de filterdrager. Pak een filter en leg deze hierin. Giet hier wat warm water overheen zodat je koffie straks niet naar de filter proeft.

Stap 2: Weeg nu 18 gram koffie af. Qua koffiemaling kan bijna alles alles wel. Ik heb gekozen om de koffie een tikkie grof te malen.

Stap 3: Druk de bovenkant met het rubberen gedeelte en klein stukje op de onderkant van je Aeropress. Zet ‘m nu op z’n kop op de weegschaal. Zo voorkom je dat er al wat koffie je mokt inloopt. 

Stap 4: Gooi nu de koffie erin. Schenk hier 50 gram warm water over heen. Begin in het midden en schenk ik cirkels naar buiten toe. Dit staat gelijk aan 50 ml. Laat de koffie 30 seconden aan het water wennen. Dit proces wordt ook wel bloomen genoemd. 

Stap 5: Giet nu in mooie cirkels de overige 175 gram water in je Aeropress. Even roeren en de filterdrager erop. Wacht nu ongeveer 4 minuten.

Stap 6: Druk de koffie langzaam naar benden in ongeveer 40 seconden. Kopje erbij en inschenken maar. Een heerlijk bakje koffie.

Maak er een foto van, deel ‘m met op je socials met #eefsfood en geniet van je kopje koffie! 

Bekijk aflevering 1: de Chemex  Volgende week: Zo zet je koffie met een Hario V60

No products in the cart.