De rest van het land

MOK Coffee en Sara’s – Citytrip Leuven

Met nog twee Vlaamse steden in het vooruitzicht lieten wij Antwerpen voor wat het was. Met onze broodjes van Bakker Aldo op zak en de nodige energie van Butchers Coffee was het trappen naar het centraal van Antwerpen. Na een overstap op Mechelen en nog korte treinrit stonden wij op het perron van het mooie station Leuven. 

Over de statige Bondgenotenlaan, langs de prachtige Sint-Pieterskerk en het stadhuis fietsten we richting ons Airbnb-adres. In een klein wijkje, net buiten het centrum werden we door An Sophie verwelkomt in haar te gekke huis. Even settelen om vervolgens de stad te verkennen en vooral heel lekker te gaan eten en drinken. De iets wat zware ochtend daarna zijn we snel onze spullen gaan pakken om richting de eerste koffiehotspot gaan; Sara’s!

Van oud-studentencaf├ę Het Vliegend Varken naar een hippe ontbijt- en lunchzaak. Waar de biertjes en spelletjes plaats hebben gemaakt voor een subtiele maar heerlijke kaart. In een volle Sara’s was gelukkig nog een plek over om de dag te starten. Veel planten, een kleine achtertuin en een lichte zaak zijn allemaal ingredi├źnten die deze plek perfect maken om een eerste kop koffie te drinken.

De koffie komt van MOK Specialty Coffee Roastery and Bar hier in Leuven. Op een broodplank, met een stukje chocolade, werd onze koffie uitgeserveerd. Een straffe flat white in een niet zo fotogenieke mok en een flinke latte macchiato. Allebei heerlijk.

Niet veel later kwam daar mijn Griekse yoghurt met granola en vers fruit en Laurel haar boterham met mozzarella en avocado. Dit alles door Sara zelf vers in de keuken gemaakt. Het staat misschien wat bescheiden op de kaart. Eenmaal op tafel waren dit perfecte porties om de hele dag aan te kunnen. Voldaan stapte wij hierna op de fiets, op naar de koffiezaak waarvan we net de koffie ophadden, oftewel naar Mok Coffee! 

MOK Specialty Coffee heeft de afgelopen jaren zijn strepen verdiend als koffiebrander en espressobar in Leuven en ver daarbuiten. Al sinds 2012 wordt hier met passie koffie gebrand en geschonken. Inmiddels is er zelfs een tweede MOK te vinden in Brussel. Fiets voor deur, snel naar binnen! Het eerste wat meteen opvalt: wat ruikt het hier lekker! Ik denk dat de koffiegeur nu een paar dagen later nog steeds in m’n kleding zit. Aan het raam kun je heerlijk zitten en is daarom ook een populaire plek. Wij besloten achter in de winkel te zitten. Het is wel wat aan de donkere kant maar dat maakt het er niet minder gezellig op. Op de muren staan recepten om koffie thuis te bereiden, staat er tegen de schouw een hippe fixie en in het midden van de winkel kun je niet om de zakjes koffie heen. Een espressobar pur sang. 

Na een flat white gedronken te hebben bij Sara’s ging ik dit keer voor een filterkoffie en Laurel voor een cappuccino. We zagen ze voor in de zaak al met liefde en aandacht bereid worden. En wat smaakten beide uiteindelijk goed zeg! De espresso in de cappuccino was zacht en goed gemend met de melk. Mijn filterkoffie was fruitig, fris en werd met de slok lekkerder. Uiteindelijk ben ik de deur uitgelopen met twee zakjes filterkoffie. Met de keuze tussen de vele soorten bonen ben ik nog vakkundig geholpen. Wat een heerlijke zaak en enthousiaste koffieliefhebbers. 

Met deze ervaring moet ik nu natuurlijk wel op bezoek bij de Brusselse MOK. Dat ga ik daarom ook gewoon doen, eind mei! Tot die tijd kun je natuurlijk weer elke woensdag en zondag Nederlandse koffie hotspots verwachten hier op Eefsfood. 

Hotspot Waar te vinden? Socials
Sara’s Bogaerdenstraat 24, Leuven Instagram / Facebook
Mok Leuven Diestsestraat 165, Leuven Instagram / Facebook

No products in the cart.