In Leiden

De Koekop – Leiden

Ik fiets zo vaak langs De Koekop! De gevel is ook niet te missen. Ze hebben weinig inkijk waardoor het eigenlijk altijd een mysterie was wat je binnen aan zou treffen. Op uitnodiging ben ik hier afgelopen week gaan eten en ik ga jullie nu mijn bevindingen vertellen. De koekop gevel EEFSFOODWe waren aan de vroege kant en dus ook de eerste. Dat gaf ons mooi de gelegenheid om een kijkje te nemen door het hele restaurant. Wat een prachtige zaak! Je kan dus gewoon op 3 verschillende etages dineren.
De koekop interieur EEFSFOODNooit geweten dat het zo hoog is! Hier hangt dan ook gelijk het pronkstuk van de zaak: de koe! Eigenaar en Chefkok Michiel Mackay vertelt ons wat een enorme klus dat is geweest. Ik zou het niet nadoen in ieder geval. 
De koekop koe EEFSFOOD

Wij mochten zelf een plekje uitzoeken. Naast de ingang zit er een heel leuk inhammetje waar een tafeltje voor 2 staat. Gezien het raam, meer daglicht dus betere foto’s was de keuze snel gemaakt.
De koekop onze plek EEFSFOOD

De avond begon al gelijk met iets spannends. Ik kende het wel maar ik had het nog nooit eerder ervaren. Een aardbei, rabarber margarita vloeibare substantie in een eetbare bubbel. Er is geloof ik een naam voor?
De koekop starter EEFSFOOD 

Hierbij kwam ook brood met olijfolie en dukah op tafel. Heerlijk! We hadden best wel trek namelijk. 
De koekop broodje dukah EEFSFOOD

Toen kregen we een amuse. Een poffertje van doperwten met feta/munt crème, daarop krokante kikkererwten en gekonfijte citroen. Super lekker, hij had best een slag groter mogen zijn. Maar dat is natuurlijk de kunst van een amuse, het moet klein zijn. Binnenkort ga ik thuis ook zoiets proberen te maken. En erg goede combi!
De koekop amuse EEFSFOOD

Ze werken hier met 3, 5 of 7 gangen. In overleg kunnen dit natuurlijk ook 4 of 6 gangen zijn. Vooraf besproken zouden wij ongeveer alles te proeven krijgen. Een volledig portie die we dan halverwege aan elkaar uitwisselde. Eerder deze week hadden we al snel een blik geworpen op de menukaart. Wat vooral was blijven hangen was de haring. Leroy is met enorme snelheid vis te beginnen waarderen, maar dan is haring alsnog een grote stap. En ik heb een slechte ervaring met haring. Nou daar gingen we dan! Toast met haring, gele en rode biet, tartaar van haring met een mierikswortelcrème. Lekker! Ik was blij dat er zoveel bijzat om de afleiding een beetje van de haring af te halen. De heftige vissmaak die ik altijd voor ogen had bij haring viel heel erg mee. Na dit gerecht heb ik mijn mening over haring echt bijgesteld. Moet je nagaan wat voor een heerlijk gerecht dit zou zijn voor een haring liefhebber.
De koekop haring EEFSFOOD

Het andere gerecht was een bataat-geitenkaas panna cotta. Zo zacht en romig van smaak. Hier zat onder andere bij florentine van walnoot. Tot mijn verrassing was dit een zoet koekje. Ik had dit niet verwacht maar dat zoete smaakt juist heel goed bij de geitenkaas. 
De koekop bataat EEFSFOOD

Er kwam ook nog een ander broodje op tafel. De boter was aangemaakt met sesam tahin en sojasaus. Dit was lekker! Ook dit ga ik absoluut thuis een keer proberen. 
De koekop Broodje boter EEFSFOOD

Bij de tweede gang was het ene gerecht tempura asperges met gebakken little gem en Hollandaise. Perfect om dit asperge seizoen mee te openen.
De koekop asperge EEFSFOOD

Het andere gerecht was risotto met parmezaan bouillon en een stukje buikspek. Jeetje wat een smaak. Het buikspek was afgelakt met balsmico en appelstroop. 
De koekop risotto EEFSFOOD

Een van de hoofdgerechten was lam op 3 verschillende manier. Lamszwezerik, lamsnek en nog een ander deel (dit heeft ons notitie blokje niet gehaald). Hierbij zat een blini met groene kruiden en een fantastische saus. De zwezerik vond ik een beetje spannend, dit had ik nooit eerder gegeten. Het smaakte lekker maar de kalfsnek was bij ons beide het meest favoriet
De koekop lam EEFSFOOD

Het andere hoofdgerecht dat denk ik mijn visuele winnaar is van deze avond was gebakken Heek filet met gegrilde prei en rabarber beurre blanc. Ik weet niet wat voor een wonder grill ze hier gebruiken maar die prei was echt hemels! Dit allemaal in combinatie met de nog krokante groene boontjes echt een top gerecht. 
De koekop heek EEFSFOOD

Het dessert was voor ons beide hetzelfde. Een heel dun laagje perfect gebakken bladerdeeg met daarop ananas. Er zat nog een crème tussen wat onder andere met tonka en zoethout bonen op smaak was gemaakt. Het meest verrassende element was de spunge met mancego, hartig dus. Deze structuur kom je niet vaak tegen en dat licht hartige versterkte echt de hele boel.
De koekop dessert EEFSFOOD

Gedurende onze gangen werden de gerechten ook bijgestaan door heerlijke wijn. Stuk voor stuk mooi uitgekozen bij het gerecht. Hier bij De Koekop kiezen ze wat wijnen betreft niet standaard wat voor de hand ligt. Ik heb niet genoeg wijnkennis om hier iets veel nuttigs aan toe te voegen. Maar de wijnen waren stuk voor stuk heerlijk, en altijd leuk dat beetje uitleg.

Michiel kwam later ook nog aan tafel om wat dingen te vertellen. Bijvoorbeeld dat ze hier elke 2 maanden een nieuwe kaart hebben. Ik vind dat echt heel snel en knap om op dat tempo bij te blijven. Er wordt hier vooral met seizoenen gekookt en dat is dus ook waarom er steeds zoveel inspiratie is voor weer een nieuwe kaart. 

Wij hebben een heerlijke avond gehad en ik kan zeker aanraden een keer bij De Koekop te gaan eten. Nu in de deze setting bestaan ze zo’n 1,5 jaar. Kom je van buiten Leiden bijvoorbeeld met de trein? Geen probleem! Het is ongeveer 12 minuten lopen vanaf Leiden Centraal. Waar moet je zijn? Lange mare 60 in Leiden.

Ik hoop zeker nog een keertje terug te gaan voor gerechten van weer een nieuwe kaart. 

2 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.