Bakrecepten

Appeltaart met bitterkoekjes en amandelen

Zelfgemaakte appeltaart doet het altijd goed. Het zal ook altijd één van mijn lievelingstaarten blijven. Deze versie maakte ik met bitterkoekjes en amandelen op de boden. Ze geven extra smaak en ze nemen ook het grootste gedeelte van het vocht van de appels op. Win win dus!
Appeltaart bitterkoekjes close up EEFSFOODRECEPT
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Baktijd/kooktijd: 70 minuten
Totale tijd: 4,5uur

Wat heb je nodig? (12 puntjes)
Deeg:
• 300 gram zelfrijzend bakmeel
• 190 gram koude roomboter, in blokjes + extra om in te vetten
• 180 gram kristalsuiker 
• 1 ei (3/4 voor in het deeg, 1/4 om mee in te strijken)
• 1 citroen, de rasp ervan
• 1 mespuntje zout
Vulling:
• 3 middelgrote goudrenetten appels
• 3 middelgrote Jonagold appels 
• 80 gram suiker
• sap van een halve citroen
• 2 handjes rozijnen, geweld en gewassen in water  
• 1,5 el kaneel
• 150 gram bitterkoekjes, in kleine stukjes 
• 1 handje amandelen, grof gehakt 
• 1,5 el amandelschaafsel 

Appeltaart bitterkoekjes zijkant EEFSFOOD

Benodigdheden:
• springvorm van 24 cm
• mengkom 
• bakpapier
• kwastje
• keukenfolie 
• deegroller 

Appeltaart bitterkoekjes ongebakken EEFSFOOD

Zo maak je het!
1. We beginnen eerst met het deeg. Dit maak je door alle ingrediënten hiervoor samen te kneden tot een mooie bal. Druk dit een beetje plat en pak het in met keukenfolie. Leg in de koelkast voor minstens 30 minuten. Ik kneed dit eigenlijk altijd met de hand maar je kunt een machine ook het werk laten doen. Bekleed de bodem van de vorm alvast met bakpapier en vet de rand in met een beetje roomboter.

2. Schil terwijl het deeg ligt te rusten alle appels. Haal de klokhuizen eruit en snij ze in kleine blokjes. Doe dit in een grote kom samen met het citroensap, de suiker, kaneel en rozijnen. Meng het geheel dan door elkaar en zet apart.

3. Snij dan de bitterkoekjes in klein stukjes. Gebruik hiervoor een groot scherp mes. Is even een klusje! Zet de oven ook alvast aan op 170 graden.

4. Als het deeg lang genoeg heeft gerust rol je het met behulp van een beetje bloem op het aanrecht en de deegroller uit tot een plak van ongeveer 0,4 mm. Bekleed hiermee dan de vorm. Zorg dat op de bodem alles goed tot in de randjes is aangeduwd. Het overgebleven deeg kneed je weer bij elkaar, dit is voor de bovenkant.

5. Verdeel dan de bitterkoekjes over de bodem samen met de amandel stukjes.

6. Stort hierop de appels en duw deze een beetje aan. Het zakt altijd in tijdens het bakken daarom moet je zorgen dat de vorm goed vol zit.

7. Rol het overgebleven deeg dan weer uit en maak hier stroken van. Bekleed daar dan de bovenkant van de taart mee. 

8. Met het klein beetje overgebleven ei strijk je de bovenkant in. Strooi hier dan het amandelschaafsel overheen.

9. Bak de taart voor minimaal een uur in de voorverwarmde oven. Om op safe te spelen kun je hem gerust nog 10 minuten langer in de oven laten staan. Mocht de bovenkant nou te donker worden leg je hier een velletje zilverfolie overheen.

10. Haal de taart uit de oven en laat hem voor een paar minuten staan. Snij de randen dan voorzichtig los met een dun mesje en verwijder de ring van de vorm. Laat hem volledig afkoelen. Of eet er een stukje van als je van warme appeltaart houdt. Bewaren kan buiten de koelkast maar ik zet hem er toch meestal wel in. Zo blijft hij iets steviger. Smullen maar!

Appeltaart bitterkoekjes verti EEFSFOOD

Misschien vind je deze recepten ook leuk?

Snelle bladerdeeg appeltaart
Appeltaart met stroopwafel en pecannoten

No Comments

Comments are closed.

No products in the cart.