Wanneer ik iets wil bakken waarvoor ik niet meer de deur uit hoef, kom ik eigenlijk altijd op een cake uit. Simpelweg omdat ik de basis ingrediënten die je voor een cake nodig hebt altijd wel in huis heb. Een verdwaalde appel in de fruitschaal zette mij aan het denken. Ik ging op zoek naar wat ik nog meer in huis had wat er lekker bij zou zijn en voilà. Deze sticky karamel, appel & pecannoten cake was geboren.
RECEPT
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 60-65 minuten
Wachttijd: 2 uur
Totale tijd: 3,5 uur
Wat heb je nodig? (ongeveer 12 plakken)
• 200 gram roomboter
• 200 gram zelfrijzend bakmeel
• 4 middelgrote eieren
• 150 gram kristalsuiker
• 50 gram bruine basterdsuiker
• 1 Jonagold appel, geschild en in kleine blokjes
• 60 gram pecannoten + 10 gram als topping, grof gehakt
• ongeveer 80 ml karamel je kunt ook een kan en klare karamelsaus gebruiken
• 1/2 tl zout
• 2 mespuntjes zeezout flakes (topping)
• merg van 1 vanillestokje
Benodigdheden:
• handmixer
• mengkom
• cake blik
• bakpapier
• saté prikker
• spatel
Zo maak je het!
1. Verwarm de oven alvast voor op 155 graden. Vet de zijkanten van de cake blik in en bekleed de rest met een velletje bakpapier.
2. Snij de roomboter (welke op kamertemperatuur is) in blokjes en doe deze in een mengkom. Mix dit in een paar minuten glad en een klein beetje luchtig.
3. Voeg dan beide soorten suiker, vanillemerg en het zout toe. Mix dit tot het volledig gemengd is.
4. Voeg dan een ei toe en mix deze op een lage stand door het boter suiker mengsel tot deze is opgenomen. Herhaal dit met de andere eieren.
5. Meng het bakmeel samen met de baking soda en voeg dit dan toe aan de rest van het beslag. Mix kort op lage stand tot een glad en egaal beslag.
6. Spatel dan handmatig de appel stukjes en pecannoten erdoorheen.
7. Schep een derde van het beslag in de vorm en verdeel dit over de bodem. Swirl dan wat karamel hier overheen, doe hier weer een laag beslag op en dan weer karamel. Schep dan het laatste beslag erop en maak af met karamel, appel en pecannoten.
8. Bak de cake gaar in minimaal een uur. Check dit altijd even met een saté prikker. Als je dan nog twijfelt kan het eigenlijk nooit kwaad als je hem nog 5 minuten extra geeft.
9. Laat de cake een kwartier afkoelen voor je hem uit het blik haalt. Laat de cake dan voor minstens 2 uur op een rooster afkoelen.
10. Giet er dan nog wat karamel overheen en maak af met de zout flakes. Smullen maar!
Misschien vind je deze recepten ook leuk?
– Kwark kersencake
– Stoofpeer-macadamia cake
– Gevulde speculaas marmer cake