Tempeh, ik haal het weleens bij de toko en dat vind ik toch een partijtje lekker! Ik heb het al eens eerder geprobeerd te maken maar dat was op zijn zachtst gezegd geen succes. Ik waagde een tweede poging en deze pakte een stuk beter uit. Ik heb het nog steeds niet zo krokant gekregen als bij de toko maar de smaak is echt heerlijk! Ik denk dat het daar gewoon eerst gefrituurd wordt.. Of heeft iemand van jullie de gouden tip?
RECEPT
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Baktijd/kooktijd: 25-30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Wat heb je nodig? (3-4 personen)
• 250 gram tempeh
• 5 el tomaten blokjes (uit blik)
• 4 el ketjap manis
• 2 el sojasaus
• 1 grote ui, fijngesnipperd
• 2 flinke tenen knoflook, fijngesneden
• versgemalen peper, naar smaak
• 1 el bruine basterdsuiker
• 1/2 rode peper, geraspt of halve ringetjes
• 2 bosuitjes, in ringetjes
• 1/2 bouillonblokje, verkruimeld
• 1 el sesamzaadjes, geroosterd
• zonnebloemolie
Benodigdheden:
• wok
• spatel
Zo maak je het!
1. Zet de wok alvast op halfhoog vuur met een bodempje zonnebloemolie erin. Snij dan de tempeh in dunne plakken en vervolgens nog ik wat kleinere stukken. Bak dit op halfhoog tot hoog vuur.
(dit is ongeveer na 10 minuten).
2. Na 25-30 minuten ziet het er ongeveer zo uit
3. Doe dan nog een scheutje zonnebloemolie in de pan en bak hierin de fijngesnipperde ui en knoflook. Voeg daar ook de rode peper, bruine suiker en tomatenblokjes aan toe en bak dit voor een paar minuten.
4. Voeg dan alle overige ingrediënten toen (behalve de bosui en sesamzaadjes). Roer dit tot een saus en laat even pruttelen tot het wat is ingekookt.
5. Voeg dan de tempeh toe en roer het goed door elkaar. Je kunt het nu gelijk eten maar persoonlijk vind ik het koud lekkerder. Laat het in dat geval afkoelen en zet het een paar uur in de koelast. Maak af met bosuitjes en sesamzaadjes. Eet smakelijk!
Hapje?