Je ziet het de laatste tijd heel veel voorbij komen en ik dacht ik wil wel eens even testen of dit nou ook zo lekker is als gezegd wordt. Ja, dat is het! Tenminste deze super simpele variant wel. Ik heb ervan zitten smullen en het is echt een top lunch. Als avondeten zou het ook kunnen natuurlijk.
RECEPT
Voorbereidingstijd: 2 minuten
Wachttijd: 1,5 uur uur
Totale tijd: 1 uur en 3 kwartier
Wat heb je nodig? (2 personen, lunch portie)
• 180 gram sushi rijst
• 40 ml rijstazijn
• 1 rijpe avocado, in plakjes
• 3 bosuitjes, in ringetjes
• 200 gram zalmfilet, in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm
• 3 el sojasaus
• 1/2 rode peper, fijngehakt of geraspt
• 1,5 el limoensap
• 120 gram sojabonen
• 1/4 komkommer, in dunne slierten
• 2 tl geroosterde sesamzaadjes
• 1,5 tl suiker
• zout
Materiaal:
• pan
• groot bord
• dunschiller
• bolzeef
• koekenpan
Zo maak je het!
1. Zet een pan water op het vuur en kook de rijst volgens het pakje.
2. Snij de zalm in blokjes en marineer deze in de sojasaus en limoensap met rode peper. Zet in te koelkast tot je het nodig hebt.
3. Wanneer de rijst gekookt is giet je het af en roer je de rijstazijn, suiker en het zout (1/4 tl) er doorheen. Verdeel dit over een groot bord zodat het snel afkoelt. Dit duurt 3 kwartier tot een uur.
4. Snij in de tussentijd alle groentes. Maak de sojabonen aan met een klein beetje zout en rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan.
5. Wanneer de rijst is afgekoeld schep je dit in 2 kommen of diepe borden. Verdeel de groente over de rijst en schep dan de zalm erop. Schep niet alle sojasaus ‘marinade’ mee, maar een klein beetje, anders wordt het veel te zout. Strooi de sesamzaadjes eroverheen en smullen maar!