Recepten

Zelf maken: witte chocolade botercrème

Het wordt me vaak gevraagd. Eef hoe maak jij dan je botercrème? Nou dat ga ik je nu vertellen. Ik maak niet altijd dezelfde natuurlijk maar dit vind ik wel een succesrecept en je kunt het bij veel baksels gebruiken. Zelfs meerdere mensen die normaal niet van botercrème houden vonden deze lekker. Het geheim? Geduld en liefde!

Botercreme nieuwe header EEFSFOOD

RECEPT
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 15 minuten
Totale tijd: 1 uur

Wat heb je nodig?
• 500 gram ongezouten roomboter in blokjes en op kamertemperatuur 
• 200 gram witte chocolade
• 120 gram poedersuiker
• vanillemerg van 1 boon

Benodigdheden:
• standmixer 
• pan of magnetron 
• hittebestendige glazen schaal
• spatel

Botercrème close up EEFSFOOD

Zo maak je het!
1. Hak de chocolade in stukken en smelt dit au bain marie. Zorg dat je het niet te lang verwarmd want het moet ook weer afgekoeld zijn voordat je het kunt gebruiken. Meestal als er nog een paar stukjes chocolade zichtbaar zijn haal ik het al uit het warme water of magnetron. Als je daarna blijft roeren smelten deze stukjes alsnog door de warmte van de chocolade die wel al gesmolten is.

2. Doe de boter in de kom van de standmixer en zet deze voor zeker 15 minuten op de hoogste stand. Spatel tussendoor nog een keer alle boter van de rand. De boter die daar nog aan vast zat geplakt omdat de mixer deze niet meeneemt is als het goed is nog gelig ten opzichte van de wit luchtige boter in de kom. 

3. Voeg dan de poedersuiker en vanille toe en laat het dan nog voor 5 minuten draaien op een lage stand. Zo blijft het luchtig maar gaan eventueel grote luchtbellen er weer uit. 

4. Check of de chocolade goed is door je vinger erin te steken. Voelt dit nog warm aan? Dan moet je nog even wachten. Voelt het kouder dan je vinger? Dan kun je het langzaam bij de botercrème gieten. Doe dit met een draaiende machine op de laagste stand.

5. Spatel het dan nog even met de hand door om alle randjes mee te pakken.

6. Deze botercrème hoeft niet per se in de koeling bewaard te worden. Boter kan wel een paar dagen buiten de koelkast (ik neem aan dat die taart of cupcakes ook wel op zijn in een paar dagen). Als je de taart of cupcakes nog moet vervoeren zou ik het wel in de koelkast zetten want dan wordt het lekker stevig en kan er onderweg niks ver/in zakken. 

7. Perfect dus om deze crème te maken als je iets lekkers wilt meenemen, lang onderweg bent of als de koelkast zo vol staat dat er geen taart meer bijpast.

Tips

Als je grasboter gebruikt is het genoeg om deze een uur van tevoren uit de koelkast te halen. Gewone boter graag een paar uur eerder.

De hoeveelheid van dit recept is voldoende om een 4 laagse taart met een diameter van 18 cm te vullen en af te smeren. Als je zeker wilt weten dat je het goed verdeelt kun je het het beste vooraf met behulp van de weegschaal in vieren delen.

De helft van dit recept is genoeg crème om ongeveer 12 cupcakes te voorzien van een rozet.

Als je de crème iets ze zacht vindt om op te spuiten kun je deze eerst in de koelkast leggen. Oorzaken hiervan kunnen zijn: de temperatuur (warme zomerdag) maar heel soms kan het ook liggen aan de boter of witte chocolade die je gebruikt. Laat het niet te lang in de koelkast liggen want dan wordt het te hard om op te spuiten. De crème regelmatig doorroeren wanneer deze in de koelkast staat is daarom ook aan te raden. 

Liefs,
Eef

22 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.