• Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
0
Eefsfood
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Logo
0
Logo
Recepten Smeersels, dips & sausjes

Zelf maken: witte chocolade botercrème

Eefje
28 reacties
17 februari 2017
Botercrème EEFSFOOD

Het wordt me vaak gevraagd. Eef hoe maak jij dan je botercrème? Nou dat ga ik je nu vertellen. Ik maak niet altijd dezelfde natuurlijk maar dit vind ik wel een succesrecept en je kunt het bij veel baksels gebruiken. Zelfs meerdere mensen die normaal niet van botercrème houden vonden deze lekker. Het geheim? Geduld en liefde!

Botercreme nieuwe header EEFSFOOD

RECEPT
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 15 minuten
Totale tijd: 1 uur

Wat heb je nodig?
• 500 gram ongezouten roomboter in blokjes en op kamertemperatuur 
• 200 gram witte chocolade
• 120 gram poedersuiker
• vanillemerg van 1 boon

Benodigdheden:
• standmixer 
• pan of magnetron 
• hittebestendige glazen schaal
• spatel

Botercrème close up EEFSFOOD

Zo maak je het!
1. Hak de chocolade in stukken en smelt dit au bain marie. Zorg dat je het niet te lang verwarmd want het moet ook weer afgekoeld zijn voordat je het kunt gebruiken. Meestal als er nog een paar stukjes chocolade zichtbaar zijn haal ik het al uit het warme water of magnetron. Als je daarna blijft roeren smelten deze stukjes alsnog door de warmte van de chocolade die wel al gesmolten is.

2. Doe de boter in de kom van de standmixer en zet deze voor zeker 15 minuten op de hoogste stand. Spatel tussendoor nog een keer alle boter van de rand. De boter die daar nog aan vast zat geplakt omdat de mixer deze niet meeneemt is als het goed is nog gelig ten opzichte van de wit luchtige boter in de kom. 

3. Voeg dan de poedersuiker en vanille toe en laat het dan nog voor 5 minuten draaien op een lage stand. Zo blijft het luchtig maar gaan eventueel grote luchtbellen er weer uit. 

4. Check of de chocolade goed is door je vinger erin te steken. Voelt dit nog warm aan? Dan moet je nog even wachten. Voelt het kouder dan je vinger? Dan kun je het langzaam bij de botercrème gieten. Doe dit met een draaiende machine op de laagste stand.

5. Spatel het dan nog even met de hand door om alle randjes mee te pakken.

6. Deze botercrème hoeft niet per se in de koeling bewaard te worden. Boter kan wel een paar dagen buiten de koelkast (ik neem aan dat die taart of cupcakes ook wel op zijn in een paar dagen). Als je de taart of cupcakes nog moet vervoeren zou ik het wel in de koelkast zetten want dan wordt het lekker stevig en kan er onderweg niks ver/in zakken. 

7. Perfect dus om deze crème te maken als je iets lekkers wilt meenemen, lang onderweg bent of als de koelkast zo vol staat dat er geen taart meer bijpast.

Tips

Als je grasboter gebruikt is het genoeg om deze een uur van tevoren uit de koelkast te halen. Gewone boter graag een paar uur eerder.

De hoeveelheid van dit recept is voldoende om een 4 laagse taart met een diameter van 18 cm te vullen en af te smeren. Als je zeker wilt weten dat je het goed verdeelt kun je het het beste vooraf met behulp van de weegschaal in vieren delen.

De helft van dit recept is genoeg crème om ongeveer 12 cupcakes te voorzien van een rozet.

Als je de crème iets ze zacht vindt om op te spuiten kun je deze eerst in de koelkast leggen. Oorzaken hiervan kunnen zijn: de temperatuur (warme zomerdag) maar heel soms kan het ook liggen aan de boter of witte chocolade die je gebruikt. Laat het niet te lang in de koelkast liggen want dan wordt het te hard om op te spuiten. De crème regelmatig doorroeren wanneer deze in de koelkast staat is daarom ook aan te raden. 

Liefs,
Eef

Botercreme meest gelezen Vanille Witte chocolade
Delen:
geschreven door

Eefje

Hoi ik ben Eefje! Op eefsfood.nl deel ik mijn plezier in koken en bakken graag met jullie. Voornamelijk recepten maar af en toe ook een hotspot, video of persoonlijk stuk. Heb je vragen, opmerkingen of wil je iets anders met mij delen? Stuur gerust een mailtje naar eefje@eefsfood.nl
28 reacties
  1. Danielle

    29 september 2017 09:33

    Hoi Eefje, deze botercrème lijkt me erg lekker! Ik heb alleen een paar vraagjes:

    -Kan ik deze botercrème gebruiken met een laag marsepein er overheen? (Gaat het marsepein niet zweten?)
    – Kan deze crème ingevroren worden? Ik maak namelijk altijd mijn taart van tevoren, vul hem en vries hem dan in (zonder marsepein, maar wel afgesmeerd met botercrème) De avond vóór consumptie haal ik hem er uit en dan maak ik hem verder af met versiersels. Maar gaat deze botercreme dat overleven?

    Ik hoor het graag! Alvast dank!

    Beantwoord
    1. Eefje

      29 september 2017 09:37

      Hi Danielle, ik vind dat invriezen geen enkel probleem oplevert. Naar mijn mening kan dit prima! In combinatie met marsepein heb ik dit nooit uitgeprobeerd dus daar durf ik niet zoveel over te zeggen. Ik denk ook dat het kan maar dat weet ik niet zeker. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

      Beantwoord
  2. Monique

    22 oktober 2017 19:37

    Vandaag gemaakt en deze botercreme is zoooo lekker!! Blij met dit recept!

    Beantwoord
    1. Eefje

      23 oktober 2017 11:46

      Hi Monique, super om te horen 🙂

      Beantwoord
  3. Moniek Wessel

    6 november 2017 19:31

    Lekker recept zeg!
    Ik vroeg me alleen af welk merk boter je gebruikt. Ik heb zelf gemerkt dat er nogal verschil in smaak zit tussen de verschillende merken.
    Alvast bedankt!

    Beantwoord
    1. Eefje

      9 november 2017 21:37

      Hi Moniek, volgens mij gebruik ik meestal boter van Campina en anders die van Lidl. Ik merk zelf nooit zoveel verschil in smaak eigenlijk! 🙂

      Beantwoord
  4. Jessica W

    6 maart 2018 21:41

    Heb je deze wel eens gemaakt met een plantaardige boter zoals crisco of zo? Zit hier met een lactosevrij huishouden. De chocolade is geen probleem. Er zijn genoeg chocoladerepen op basis van rijstemelk of soya.

    Beantwoord
    1. Eefje

      7 maart 2018 20:37

      Hi Jessica, zelf helemaal geen ervaring mee. Ik gebruik echt altijd roomboter! Ik durf je geen advies te geven..

      Beantwoord
    2. Andra

      13 april 2018 10:34

      Hoi! Ik heb hem net gemaakt met crisco en dat ging goed! Goede structuur en nog steeds heel lekker!!

      Beantwoord
      1. Eefje

        13 april 2018 11:17

        Crisco ken ik niet! Maar blij dat het goed is bevallen 🙂

        Beantwoord
  5. Shirly

    3 februari 2019 21:53

    Hi, ik heb deze variant gemaakt met de limoen erin. Super lekker en ook de proevers gaven hun complimenten. Nu heb ik alleen een aardig portie over. Kan ik dat invriezen en na ontdooien weer gebruiken? Ben benieuwd want zou het zonde vinden het weg te moeten gooien…

    Beantwoord
    1. Eefje

      3 februari 2019 22:20

      Hi Shirly, leuk om te horen! Ik heb zelf nog nooit botercrème ingevroren maar dit schijnt wel te kunnen. Ik zou daar even naar Google’en en het dan gewoon doen 🙂

      Beantwoord
      1. Shirly

        3 februari 2019 23:14

        Dank voor je snelle antwoord! Ik ga het proberen.

        Beantwoord
  6. Jena

    26 juni 2019 18:32

    Hi! Ik heb een vraagje – hoe lang is deze botercrème ongeveer houdbaar op een cupcake? Ik kijk er alvast naar uit om dit receptje uit te proberen!

    Vele groetjes!

    Beantwoord
    1. Eefje

      27 juni 2019 14:46

      Hi Jena,

      Een bepaald aantal dagen durf ik niet te noemen. Maar vrij lang hoor!
      Ga even na hoe lang boter gekoeld houdbaar is, die witte chocolade en poedersuiker maken het er niet minder van.
      Vijf dagen makkelijk!

      Beantwoord
  7. Michelle

    30 april 2021 12:20

    Ik gebruik dit recept al jaren voor mijn dripcakes 😍 zoveel complimenten! Zo mooi glad om je taart mooi mee af te smeren.
    Ik blijf na jaren steeds terug gaan naar dit recept!

    Beantwoord
    1. Eefje

      30 april 2021 20:03

      Wat ongelofelijk leuk om dit te lezen Michelle❤️

      Beantwoord
  8. Maaike

    6 mei 2021 12:45

    Hoi! Zou ik de merg van de vanille ook kunnen vervangen door vanille extract? Zo ja hoeveel?
    Groeten Maaike

    Beantwoord
    1. Eefje

      7 mei 2021 18:01

      Hoi Maaike, ik zou even mijn artikel over vanille lezen. Als je vanille invult in de zoek balk is het volgens mij de tweede hit!

      Beantwoord
  9. Stephanie

    28 augustus 2021 16:18

    Hi! Wil graag dit recept gebruiken en je zegt dat je de taart er helemaal mee kan afsmeren. Bedoel je dan alleen de crumb coat of echt helemaal de ‘2de’ laag? (Als je weet wat ik bedoel haha)

    Beantwoord
    1. Eefje

      29 augustus 2021 09:57

      Ik snap zeker wat je bedoeld. Ik smeerde deze altijd 1 laag in één keer. Heb het niet in tweeën gedaan. Denk dat het kan maar niet specifiek ervaring mee dus.

      Beantwoord
  10. Fleur

    28 augustus 2021 16:29

    wat voor soort taart basis zou je aanraden met deze crème ? Een biscuit of iets anders (heb zelf nu oog op een recept met boter dr in)

    Beantwoord
    1. Eefje

      29 augustus 2021 09:59

      Het is een lekkere crème. Ik vind dat allebei kan! Van de taart met biscuit zou ik dan iets grotere punten snijden 🙂

      Beantwoord
  11. Naima

    29 november 2021 22:41

    Hoi Eef,
    Kan ik een naked cake met deze botercreme afsmeren? Is dat stevig genoeg?
    Dankje

    Beantwoord
    1. Eefje

      30 november 2021 11:32

      Deze créme is altijd wat zachter/slapper. Maar wanneer je ‘m een beetje koelt zal hij steviger worden om mee af te smeren. Ik vind ‘m voor alles te gebruiken.

      Beantwoord
Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vorig bericht

Aardappel ovenschotel met groene asperges en chorizo

volgend bericht

Lunch Le Pain Quotidien (Spuistraat-Nieuwezijds) + winactie!

Over mij
Eefje met camera

Eefje

Hoi! Ik ben Eefje, 30 jaar en woon in Leiden. Welkom en leuk dat je een kijkje neemt op mijn website.


Girl in a jacket
Dit vind je misschien ook leuk
Red velvet taart
Bakrecepten Recepten Taart

Red velvet taart

2 min leestijd
18 augustus 2015
Luchtige chocoladetaart met krokante bodem
Bakrecepten Recepten Taart

Luchtige chocoladetaart met krokante bodem

1 min leestijd
5 april 2020
Tiramisu shortbread bars
Koekjes Recepten

Tiramisu shortbread bars

4 min leestijd
2 december 2020
Lemon meringue room taart
Bakrecepten Recepten

Lemon meringue room taart

1 min leestijd
28 maart 2020
Karamel-pecan shortbread
Bakrecepten Koekjes Recepten

Karamel-pecan shortbread

1 min leestijd
18 december 2016
Panterprint cakerol met vanilleslagroom
Bakrecepten Cake(jes)

Panterprint cakerol met vanilleslagroom

1 min leestijd
6 december 2020

eefsfood

📍Leiden
👩🏻‍🍳Bakt vooral zoet, eet het liefst hartig
💌Zakelijk > eef@highrollersagency.com (geen DM)
🎂Je bak- en decoreerskills upgraden? @eefsfoodclub

Eefje | EEFSFOOD.NL
MIJN FAVORIETE OVERNIGHT OATS + TIPS😍 ⠀⠀⠀ MIJN FAVORIETE OVERNIGHT OATS + TIPS😍
⠀⠀⠀
Ik vind dit toch een lekkere uitvinding! Súper makkelijk om te maken, groot plezier om op te eten en vooral tijdbesparend🙌🏻 Deze maakte ik een paar maanden geleden op de gok en is uitgegroeid tot mijn favoriet!
⠀⠀⠀
Dit is voor 2 porties:
➡️400 ml kokosdrink
➡️100 gram volvette Griekse yoghurt
➡️100 gram havermout
➡️3 maatschep el chiazaad
➡️3-4 maatschep el ahornsiroop
➡️1 tl Ceylon kaneel
➡️Snufje zout
➡️150 diepvries frambozen
➡️Topping tips; verse aardbeien en geroosterde kokosflakes🥥
⠀⠀⠀
👉🏻Doe alle ingrediënten in een pot en roer even door. Voeg dan de frambozen toe. Zet voor minimaal 2 uur in de koelkast; het liefst een hele nacht.
⠀⠀⠀
👉🏻Roer de frambozen er grof doorheen en maak af met aardbeien en de kokosflakes. Eet smakelijk🥄
⠀⠀⠀
‼️Tip! Ook heel lekker om ipv de frambozen een paar blokjes diepvries passievrucht erin te doen💛
⠀⠀⠀
Ja; natuurlijk kun je variëren met soorten yoghurt/melk/zoetmiddel/fruit. Maar zoals hierboven beschreven vind ik ‘m op z’n best.
⠀⠀⠀
Is het naar jouw smaak te dik? Voeg dan nog wat melk of yoghurt toe. Te dun? Gebruik wat minder🥛 Ook lekker met een schep oploskoffie en een geprakte banaan bijvoorbeeld🍌
⠀⠀⠀
Mocht je het mee willen nemen zou ik pas vlak voor vertrek de bevroren frambozen erin doen, zo blijft het wat langer koud❄️
⠀⠀⠀
Nou nu zijn m’n tips op! Zeker als je nog niet bekend bent met overnight oats zou ik deze eens proberen. Sla je het recept op?✅
⠀⠀⠀
#eefsfood #makingofreel #havermout #oats #overnightoats #ontbijt #togoontbijt #aardbeien #frambozen #chiazaad #kaneel #ahornsiroop #ontbijtrecept #foodienl
YOGHURTCAKE MET FRAMBOZEN EN ROOMKAAS-LIMOEN FROST YOGHURTCAKE MET FRAMBOZEN EN ROOMKAAS-LIMOEN FROSTING🌱
⠀⠀⠀
adv - Vandaag heb ik een lekker bakrecept voor je!👩🏻‍🍳 Een cake met Griekse yoghurt en frambozen door het beslag🎂 Maar wat is een cake zonder frosting? Precies, niks!!
⠀⠀⠀
Ik heb er een hele lekkere bijgemaakt met limoen erdoor, past samen met de pistachenootjes perfect bij de cake! Ga voor het recept naar Velthuizenkeukens.nl, klik in de menubalk op recepten en daar kun je ‘m vinden👍🏻 Veel bakplezier alvast. Sla je deze video op?✅
⠀⠀⠀
Voorlopig is dit mijn laatste video vanuit de prachtige showroom van @velthuizenkeukens , Als je nog opzoek bent naar keukeninspiratie zou ik écht een keertje langsgaan😍
⠀⠀⠀
In samenwerking met Velthuizen Keukens
⠀⠀⠀
#eefsfood #bakrecept #yoghurtcake #frambozen #pistache #munt #velthuizenkeukens #woudenberg #foodienl #frosting #limoen #makingofreel #cakebeslag
DRIE DAGEN PORTUGAL❤️ ⠀⠀⠀ Dit was écht DRIE DAGEN PORTUGAL❤️
⠀⠀⠀
Dit was écht een geweldige persreis, ik heb zo genoten!🥰 Heel erg lekker gegeten, mooie landschappen, goed gezelschap, varen op de Douro, een hoop lol, het was leerzaam, de beste pastéis, samen koken met @chefvanderlecq & @jordalthuizen voor @jacqueshermus en de hele club! Zo kan ik nog wel even doorgaan👩🏻‍🍳 Hiervan een kleine complicatie in 42 seconden!🎥
⠀⠀⠀
Boodschap; Port is geen 65+ drankje, het is hip en lekker🍷 En je moet het gekoeld bewaren, wist je dat?👇🏻
⠀⠀⠀
Ónwijs bedankt voor dit @warres_port & @alicebown 🙌🏻
⠀⠀⠀
#persreis #eefoppersreis #nix18 #warresport #alicebown #portugal #portentonic #porto #blijemeid #aftermovie #eefsfood @thehealthysins @rosieswines #opuitnodiging
Op persreis in Portugal en het is te gek😍 Meer Op persreis in Portugal en het is te gek😍 Meer in stories🎥 #eefoppersreis
DAIM CHEESCAKE IN EEN GLAS🤤 ⠀⠀⠀ Dit is ec DAIM CHEESCAKE IN EEN GLAS🤤
⠀⠀⠀
Dit is echt een topper❤️ Niet moeilijk om te maken en een feest om te eten🎉 Dit heb je nodig voor 2 porties:
⠀⠀⠀
Bodem:
➡️3 chocolate chip cookies (65 gram)
➡️8 gram gesmolten roomboter
Vulling:
➡️100 ml slagroom
➡️75 gram roomkaas
➡️1,5 el suiker
➡️1/2 tl vanillepasta- of extract
Topping:
➡️40 gram slagroom
➡️40 gram melkchocolade
➡️5 Daims fijngehakt + 1 als topping
⠀⠀⠀
Verkruimel de koeken, het is lekker als er nog een beetje structuur in zit. Ik heb dus geen keukenmachine gebruikt, maar een zipzakje. Hier deed ik de koekjes in en heb ik kapot gemept met een deegroller. Meng dit met de gesmolten boter er verdeel over de glaasjes.
⠀⠀⠀
Klop de slagroom samen met de suiker en vanille tussen lobbig en stijf in. Roer de roomkaas los (ik heb een simpel supermarkt huismerk gebruikt die wel lekker stevig was). Voeg deze toe aan de slagroom en klop even op hoge stand zodat je een glad en dik mengsel hebt. Hiervoor gebruikte ik een staafmixer met garde opzetstuk. Verdeel over de koekkruimels.
⠀⠀⠀
Verhit de slagroom in een steelpan, zet het vuur uit en voeg dan de chocolade toe. Laat even staan zodat het smelt. In de tussentijd hak je de Daims in stukjes. Voeg deze aan het chocolade mengsel toe. Roer er doorheen en verdeel dit op de cheesecake laag (zorg dat dit mengsel niet te warm is). Zet de glazen in de koelkast.
⠀⠀⠀
Na een half uurtje kunnen je ze al eten, maar ze zijn nog lekkerder na een dag staan. Je kunt ze dus heel goed voorbereiden, ook al 2-3 dagen van tevoren!
⠀⠀⠀
Sla jij het recept op?✅
⠀⠀⠀
#eefsfood #daim #cheesecake #koekkruimels #slagroom #roomkaas #toetje #chocolade #makingofreel #dessert #foodienl #receptenpagina #zoetrecept #ganache #daimcheesecake
MAKKELIJKE HALLOUMI BURGERS🍔 ⠀⠀⠀ Koken op MAKKELIJKE HALLOUMI BURGERS🍔
⠀⠀⠀
Koken op een boot; aflevering 2🎥 Hier op de boot heb ik geen overvolle kast met smaakmakers, dus af en toe moet ik even m’n best doen om met simpele dingen toch gewoon echt wel iets héél lekkers op tafel te zetten. En dat lukte😍
⠀⠀⠀
Voor 2 burgers:
2 (hamburger) broodjes
225 gram halloumi
2 handjes ijsbergsla
1 tomaat, in plakken
1 (rode) ui, in halve ringen
1 el mayonaise
1 el Griekse yoghurt
1 el harissa
Rasp van een halve citroen
1/2 teentje knoflook geraspt
Peper & zout
Klontje boter + 2 el water + 1 tl honing
⠀⠀⠀
Snijd de broodjes doormidden en rooster deze kort in een droge koekenpan, leg apart.
⠀⠀⠀
Doe dan wat boter in de pan om de uien in te bakken. Voeg na een paar minuten 2 el water en 1 tl honing toe. Roer door, laat ze even smoren, dan bakken en zet apart in een bakje.
⠀⠀⠀
Doe dan wat olie of boter in de pan, en snijd het blok halloumi doormidden (je hebt ook ronde kant en klare burger hallumi stukken, maar die waren op). Bak aan allebei de kanten mooi goudbruin op middelhoog vuur🔥
⠀⠀⠀
Ondertussen maak je het sausje en snijd je de tomaten in plakjes (& sla als dat nodig is).
⠀⠀⠀
Smeer de broodjes in met het harissasausje, een handje sla, de tomaat, halloumi, uien en extra saus. Broodje erop en aanvallen maar😍
⠀⠀⠀
Hou jij ook van dit soort simpele recept? Sla ‘m dan op voor later✅ Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
⠀⠀⠀
#eefsfood #makkelijkrecept #kaas #halloumiburger #ijsbergsla #makingofreel #roosteren #broodje #foodienl #receptenpagina #halloumi #bootkokenmeteef #eefsbootfood #eefsbootleef
Laad meer... Volg op Instagram
Privacybeleid. Copyright © Eefsfood
Met ♡ ontworpen door Studio Citypaper
Logo
  • Algemene voorwaarden
  • Cookiestatement
Logo
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
0
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees er hier meer over: cookiestatement
ik ga akkoord