Zelf brood bakken! Op de banketbakkersopleiding moesten we geloof ik 2 keer per jaar brood bakken. Gelukkig maar! Ik vond het echt stom. Eigenlijk nog steeds. Ik heb gewoon geen geduld om te wachten tot het gist zijn werk heeft gedaan. Maar als je de keuken in gaat om allemaal verschillende dingen te bakken, kun je tijdens het wachten mooi iets anders doen. Ik waagde mij er weer een keer aan, met succes!

Recept
2017-01-19 21:24:13
Porties: 12
Printen
Voorbereiding
1 uur 30 minuten
Kook/baktijd
18 minuten
Totaal
2 uur 30 minuten
Ingrediënten
- 300 gram bloem + een beetje extra
- 175 ml warm water
- 2,5 tl tomatenpuree
- 1 bol mozzarella
- 15 olijven naar keuze
- 3 tl Italiaanse kruiden
- 1 zakje gist (7 gram)
- 2 tl suiker
- 2 tl zout
Materiaal
- handmixer met deeghaken
- kom
- theedoek
- bakplaat
- bakpapier
Bereidingswijze
- Maak eerst een papje van het gist met de suiker en een scheutje warm water (dit scheutje is onderdeel van de 175 ml).
- Doe dan de bloem in een kom samen met het water, de tomatenpuree, Italiaanse kruiden en het zout. Meng dit met de deeghaken. Als het een beetje een kruimeldeeg is voeg je het gist papje toe. Meng verder met de deeghaken tot alles 1 bal kan vormen.
- Meng het dan op het aanrecht met je handen nog even door.
- Doe een laagje bloem in de kom en leg hierin de deegbal. Zet dit op een warme plek met een theedoek erover. Bijvoorbeeld op de vensterbank boven de kachel die aanstaan.
- Laat de mozzarella en olijven uitlekken en scheur beide in stukjes.
- Meng na een half uur de mozzarella en olijven door het deeg en leg dit dan terug in de kom. Laat nogmaals rijzen voor ongeveer 40 minuten. Zet ergens in deze 40 minuten de oven aan op 200 graden.
- Kneed het deeg dan zo kort mogelijk tot de vorm die je zelf hebben wil (ongeveer 7 tot 8 cm hoog).
- Bak het brood gaar in ongeveer 18 minuten. Laat afkoelen en snij het brood in plakken. Heerlijke toevoeging op de borrelplank.
Eefsfood https://eefsfood.nl/

