Ben je nog op zoek naar een lekker voorgerecht voor tijdens het kerstdiner? Zoek niet verder! Deze courgette carpaccio met Serranoham is echt heel smaakvol en een goede toevoeging aan het diner. Je kunt er ook heel makkelijk een amuse van maken door de porties te verkleinen en bijvoorbeeld te serveren in een klein glaasjes of op een amuse lepel. Nog een voordeel is dat je alles al kunt voorbereiden omdat je dit gerecht koud eet.
RECEPT
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Baktijd: 5 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Wat heb je nodig? (2 personen)
• 1 grote courgette, hoe dikker hoe beter
• 2 plakjes Serranoham
• 4 gele of oranje tomaatjes
• 6 kalamata olijven
• 2 el geroosterde pijnboompitten
• 2 tl rode pesto
• pecorino kaas
• een paar druppels citroensap
• olijfolie
• peper
• zout
Benodigdheden:
• mandoline
• koekenpan
• keukenrol
• spatel
Zo maak je het!
1. Maak met de mandoline dunne plakjes van de hele courgette. Ik gebruikte de middelste stand waarbij de plakjes ongeveer 2 mm dik worden.
2. Leg de plakjes courgette uit op een een stuk keukenpapier en strooi hier een klein beetje zout overheen.
3. Zet de koekenpan op het vuur met een flinke scheut olijfolie erin. Zodra dit heet is bak je de plakjes courgette ongeveer 20 seconden aan elke kant (zonder ze te laten kleuren). Haal de plakjes uit de pan en laat ze ‘uitlekken’ op weer een ander keukenpapiertje. Herhaal dit tot alle plakjes courgette zijn gebakken.
4. Verdeel de plakjes mooi in een rondje op het bord. Meng dan 2 tl rode pesto, 1,5 el olijfolie, peper en een paar druppels citroensap tot een dressing. Verdeel dit over de plakjes courgette.
5. Snij de tomaatjes klein en scheur de olijven in stukjes. Maak hiermee en met de pijnboompitten, pecorino schaafsel en in stukjes gescheurde Serranoham de carpaccio af.
6. Om het helemaal af te maken goot ik er nog aan paar druppels olijfolie overheen en draaide ik er nog wat verse peper op.
Misschien vind je deze recepten ook leuk?
– Crispy courgette met geitenkaas-dip
– Courgette gevuld met gebakken rijst, champignons en feta