[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]
Karamel shortbreads zijn denk ik één van mijn favoriete ‘koekjes’. Maar, het kan altijd nog beter! In dit geval met pecannoten. Noten maken tenslotte alles nog lekkerder als je het mij vraagt. Haal snel alles in huis en maak deze heerlijke karamel-pecan shortbread koekjes!
\
LET OP! Laat stap 4 even voor wat het is en lees dit daarvoor in de plaats (ik krijg het niet aangepast). 8 a 10 minuten koken is te lang. In totaal kost de karamel maken ongeveer 10-12 minuten. Komt ie:
Pak er een steelpan bij. Doe hier de roomboter, bruine basterdsuiker, vanille en gecondenseerd melk in. Roer dit door elkaar op laag vuur. Blijf erbij want het kan snel aanbranden als je te lang niet roert. Een siliconen spatel is het fijnst om hiervoor te gebruiken. Zorg dat je overal in de pan goed langs de randen en bodem roert. Breng het mengsel aan de kook, blijf constant roeren. Na een korte tijd koken kom de karamel los van de pan. Een beetje raar uitleggen, maar als je het ziet snap je wat ik bedoel. Blijf dan nog zo’n 3 minuten doorroeren. Giet de karamel dan op de koekbodem. Met een klein paletmes verdeel je dit direct tot aan de rand van de vorm. Wacht niet te lang, want het wordt snel dik.
Zet eerst de oven aan op 180 graden. Bekleed de bodem van de bakvorm met een bakpapiertje. Je kunt ook een ronde springvorm van zo'n 20 cm doorsnee gebruiken ipv een vierkante.
Maak van alle deeg ingrediënten (behalve de pecannoten) een kruimelijk deeg. Dit kan met de hand maar met een keukenmachine is dit uiteraard makkelijker. Stort het kruimeldeeg dan in de bakvorm en duw dit egaal en goed aan (vooral de randen).
Verdeel de pecannoten over het deeg en duw ze lichtjes aan. Bak de koek bodem dan voor ongeveer een kwartier. De bodem mag lichtbruin kleuren maar niet donkerder dan dat. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Voor de karamel smelt je eerst de boter in een steelpan. Voeg dan de basterdsuiker en vanille toe en daarna de gecondenseerde melk. Breng dit langzaam aan de kook en roer regelmatig met de spatel. Het vuur mag dan iets hoger. Blijf roeren en kook het voor 8 tot 10 minuten. Je merkt vanzelf dat het stukken dikker wordt.Als je een lepel erin steekt moet er een hele dikke laag karamel aan blijven hangen. Het stijft ook nog meer op wanneer het koud staat. Giet het mengsel dan op de koekbodem en verdeel dit gelijkmatig met een spatel.
Strooi hier gelijk de chocolade druppels overheen. Laat dit ongeveer 10 minuten staan en strijk het dan uit met een spatel of paletmes. Smelt ook de gold of witte chocolade. Giet het in een boterham zakje en knip een klein puntje af. Swirl dit heen en weer over de koek en haal er een saté prikker heen en weer doorheen.
Wanneer de ergste warmte eraf is zet je de koek voor 2 uur in de koelkast.
Snijd vervolgens 9 of 12 strakke blokjes. Eet smakelijk!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Zet eerst de oven aan op 180 graden. Bekleed de bodem van de bakvorm met een bakpapiertje. Je kunt ook een ronde springvorm van zo'n 20 cm doorsnee gebruiken ipv een vierkante.
Maak van alle deeg ingrediënten (behalve de pecannoten) een kruimelijk deeg. Dit kan met de hand maar met een keukenmachine is dit uiteraard makkelijker. Stort het kruimeldeeg dan in de bakvorm en duw dit egaal en goed aan (vooral de randen).
Verdeel de pecannoten over het deeg en duw ze lichtjes aan. Bak de koek bodem dan voor ongeveer een kwartier. De bodem mag lichtbruin kleuren maar niet donkerder dan dat. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Voor de karamel smelt je eerst de boter in een steelpan. Voeg dan de basterdsuiker en vanille toe en daarna de gecondenseerde melk. Breng dit langzaam aan de kook en roer regelmatig met de spatel. Het vuur mag dan iets hoger. Blijf roeren en kook het voor 8 tot 10 minuten. Je merkt vanzelf dat het stukken dikker wordt.Als je een lepel erin steekt moet er een hele dikke laag karamel aan blijven hangen. Het stijft ook nog meer op wanneer het koud staat. Giet het mengsel dan op de koekbodem en verdeel dit gelijkmatig met een spatel.
Strooi hier gelijk de chocolade druppels overheen. Laat dit ongeveer 10 minuten staan en strijk het dan uit met een spatel of paletmes. Smelt ook de gold of witte chocolade. Giet het in een boterham zakje en knip een klein puntje af. Swirl dit heen en weer over de koek en haal er een saté prikker heen en weer doorheen.
Wanneer de ergste warmte eraf is zet je de koek voor 2 uur in de koelkast.
Snijd vervolgens 9 of 12 strakke blokjes. Eet smakelijk!
Liefs,
Eefje
[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]