Bakrecepten

Karamel-pecan shortbread

shortbread staand

Karamel shortbreads zijn denk ik één van mijn favoriete ‘koekjes’. Maar, het kan altijd nog beter! In dit geval met pecannoten. Noten maken tenslotte alles nog lekkerder als je het mij vraagt. Haal snel alles in huis en maak deze heerlijke karamel-pecan shortbread koekjes!

Stapel shortbreads

Prep Time30 minsCook Time15 minsTotal Time3 hrs
Dit heb je nodig (9 stuks)!
Bodem:
 175 gram zelfrijzend bakmeel
 65 gram roomboter
 50 gram kristalsuiker
 25 gram amandelmeel
 20 gram vanillesuiker
 flinke snuf zout
 75 gram pecannoten, grof gehakt
Vulling:
 1 blikje gecondenseerde melk
 50 gram roomboter
 3 el bruine basterdsuiker
 1 tl vanille pasta of extract
Topping:
 150 gram 70% pure chocolade
 25 gram gold- of witte chocolade
Nog meer nodig:
 bakblik van 18 bij 18 cm
 steelpan
 siliconen spatel
 velletje bakpapier
 groot scherp koksmes
 keukenmachine
Zo maak je het!
1

Zet eerst de oven aan op 180 graden. Bekleed de bodem van de bakvorm met een bakpapiertje. Je kunt ook een ronde springvorm van zo'n 20 cm doorsnee gebruiken ipv een vierkante.

2

Maak van alle deeg ingrediënten (behalve de pecannoten) een kruimelijk deeg. Dit kan met de hand maar met een keukenmachine is dit uiteraard makkelijker. Stort het kruimeldeeg dan in de bakvorm en duw dit egaal en goed aan (vooral de randen).

3

Verdeel de pecannoten over het deeg en duw ze lichtjes aan. Bak de koek bodem dan voor ongeveer een kwartier. De bodem mag lichtbruin kleuren maar niet donkerder dan dat. Haal uit de oven en laat afkoelen.

4

Voor de karamel smelt je eerst de boter in een steelpan. Voeg dan de basterdsuiker en vanille toe en daarna de gecondenseerde melk. Breng dit langzaam aan de kook en roer regelmatig met de spatel. Het vuur mag dan iets hoger. Blijf roeren en kook het voor 8 tot 10 minuten. Je merkt vanzelf dat het stukken dikker wordt.Als je een lepel erin steekt moet er een hele dikke laag karamel aan blijven hangen. Het stijft ook nog meer op wanneer het koud staat. Giet het mengsel dan op de koekbodem en verdeel dit gelijkmatig met een spatel.

5

Strooi hier gelijk de chocolade druppels overheen. Laat dit ongeveer 10 minuten staan en strijk het dan uit met een spatel of paletmes. Smelt ook de gold of witte chocolade. Giet het in een boterham zakje en knip een klein puntje af. Swirl dit heen en weer over de koek en haal er een saté prikker heen en weer doorheen.

6

Wanneer de ergste warmte eraf is zet je de koek voor 2 uur in de koelkast.

7

Snijd vervolgens 9 of 12 strakke blokjes. Eet smakelijk!

Ingredients

Dit heb je nodig (9 stuks)!
Bodem:
 175 gram zelfrijzend bakmeel
 65 gram roomboter
 50 gram kristalsuiker
 25 gram amandelmeel
 20 gram vanillesuiker
 flinke snuf zout
 75 gram pecannoten, grof gehakt
Vulling:
 1 blikje gecondenseerde melk
 50 gram roomboter
 3 el bruine basterdsuiker
 1 tl vanille pasta of extract
Topping:
 150 gram 70% pure chocolade
 25 gram gold- of witte chocolade
Nog meer nodig:
 bakblik van 18 bij 18 cm
 steelpan
 siliconen spatel
 velletje bakpapier
 groot scherp koksmes
 keukenmachine

Directions

Zo maak je het!
1

Zet eerst de oven aan op 180 graden. Bekleed de bodem van de bakvorm met een bakpapiertje. Je kunt ook een ronde springvorm van zo'n 20 cm doorsnee gebruiken ipv een vierkante.

2

Maak van alle deeg ingrediënten (behalve de pecannoten) een kruimelijk deeg. Dit kan met de hand maar met een keukenmachine is dit uiteraard makkelijker. Stort het kruimeldeeg dan in de bakvorm en duw dit egaal en goed aan (vooral de randen).

3

Verdeel de pecannoten over het deeg en duw ze lichtjes aan. Bak de koek bodem dan voor ongeveer een kwartier. De bodem mag lichtbruin kleuren maar niet donkerder dan dat. Haal uit de oven en laat afkoelen.

4

Voor de karamel smelt je eerst de boter in een steelpan. Voeg dan de basterdsuiker en vanille toe en daarna de gecondenseerde melk. Breng dit langzaam aan de kook en roer regelmatig met de spatel. Het vuur mag dan iets hoger. Blijf roeren en kook het voor 8 tot 10 minuten. Je merkt vanzelf dat het stukken dikker wordt.Als je een lepel erin steekt moet er een hele dikke laag karamel aan blijven hangen. Het stijft ook nog meer op wanneer het koud staat. Giet het mengsel dan op de koekbodem en verdeel dit gelijkmatig met een spatel.

5

Strooi hier gelijk de chocolade druppels overheen. Laat dit ongeveer 10 minuten staan en strijk het dan uit met een spatel of paletmes. Smelt ook de gold of witte chocolade. Giet het in een boterham zakje en knip een klein puntje af. Swirl dit heen en weer over de koek en haal er een saté prikker heen en weer doorheen.

6

Wanneer de ergste warmte eraf is zet je de koek voor 2 uur in de koelkast.

7

Snijd vervolgens 9 of 12 strakke blokjes. Eet smakelijk!

Karamel-pecan shortbread

stukje caramel-pecan

 

Liefs,
Eefje

 

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Je winkelmandje is nog leeg.