Nooit genoeg appeltaart recepten toch?? Het recept voor deze Appeltaart met stroopwafel en pecannoten staat al jaren op mijn website. Vandaag 30.04.21 vond ik het de hoogste tijd het recept even te updaten met wat fatsoenlijke foto’s. De vorige waren echt vreselijk!
Het is een heerlijk recept! Ik wil er wel even bijzeggen dat je qua smaak de stroopwafels er niet meer in terug proeft. Samen met de geroosterde pecannoten voegen ze wel absoluut iets toe. Of je er zelf slagroom bij serveert is aan jou! Lekker vers opgeklopt of uit een spuitbus. Hmmmm!
Het recept!
Dit heb je nodig 10-12 punten:
Deeg:
300 zelfrijzend bakmeel
190 gram roomboter, koud in blokjes
180 gram kristalsuiker
1 middelgroot ei, de helft van het eidooier apart houden
1/2 tl vanillepasta of extract
mespuntje zout
Vulling:
1400 gram friszure appels, bruto gewicht
80 gram kristalsuiker
1 el kaneel
sap van een halve citroen of hele limoen
5 (karamel) stroopwafels
80 gram geroosterde pecannoten
Nog meer nodig:
hoge springvorm 22 cm (24 mag ook)
bakpapier
mandoline of keukenmachine met plakjes schijf
aardappelschilmesje & dunschiller
keukenkwast
deegrollen
Zo maak je het!
Maak het deeg door alle ingrediënten goed te mengen/kneden. Dit kan met de hand of een standmixer. Wikkel het dan in plastic folie en leg dit voor een half uurtje in de koelkast.
Schil de appels en snij er vier parten van. Haal het klokhuis eruit. Gebruik de dikste stand op de mandoline. Maak plakjes van alle appel. Dit kan ook met de hand of een keukenmachine.
Meng de appel plakjes vervolgens met de suiker, kaneel en citroensap.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Smeer de rand in met boter en bestuif dit met een dun laagje bloem.
Pak dan het deeg uit de koeling en rol deze uit tot ongeveer 4 mm dik. Bekleed hiermee de hele springvorm tot bovenaan. Het deeg wat overblijft gebruik je voor de bovenkant.
Verwarm nu ook de oven voor op 170 graden convectie stand.
Hak de stroopwafels in stukjes en verdeel deze over de bodem. De stroopwafels helpen ook goed om het vocht van de appels op de vangen tijdens het bakken. Breek de pecannoten in grove stukken en verdeel deze ook over de bodem.
Stort vervolgens de appel plakjes hierop. Het hoeft niet heel netjes maar wel dat het grootste gedeelte van de plakjes gewoon horizontaal liggen. Duw goed aan. Appels slinken tijdens het bakken dus als je een beetje en bergje hebt is dat goed!
Versier de bovenkant van de taart met het deeg dat je over hebt naar eigen invulling.
Bestrijk dit met het apart gehouden eigeel!
Bak de taart voor minimaal een uur. Mocht de taart nog wat flets zijn kun je gerust nog een kwartier langer bakken op 180 graden bijvoorbeeld.
Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?
Wil jij deze appeltaart met stroopwafel en pecannoten binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!