Recept
2016-10-12 11:48:21
Porties: 14
Printen
Voorbereiding
45 minuten
Kook/baktijd
4 minuten
Totaal
4 uur
Vulling
- 250 gram pompoen
- 200 gram aardappel
- 1 middelgrote rode ui, fijngesnipperd
- 3 el geraspte kaas
- 1/2 teen knoflook, fijngehakt
- 2 tl kerrie
- 1 tl cayenne peper
- 2 tl zout
- peper
- olijfolie
Korstje
- 2 el bloem
- 2 eieren
- paneermeel (ongeveer een ontbijtschaaltje vol)
Materiaal
- 2 pannen van ongeveer 2 liter inhoud
- koekenpannetje
- 1 liter zonnebloemolie
- metalen spatel
- keukenpapier
- stamper
Bereidingswijze
- Breng een pannetje water aan de kook. Schil, en snij de aardappel(s) en pompoen in blokjes en kook deze gaar. Giet deze dan goed af en laat het helemaal afkoelen.
- In de tussentijd verwarm je een koekenpannetje met een scheutje olijfolie, doe hier eerst de kerrie en cayennepeper in. Voeg dan het fijngesnipperde uitje toe samen met de knoflook en het zout. Bak dit rustig op laag vuur voor ongeveer 10 minuten.
- Stamp de aardappels en pompoen tot puree, roer hier dan het ui mengsel doorheen en voeg ook wat peper toe. Roer als laatste de geraspte kaas erdoorheen.
- Je kunt nu gelijk doorgaan maar ik raad aan om dit voor een aantal uur in de koelkast te zetten. Het mengsel wordt dan iets steviger en de smaken trekken lekker in elkaar. Proef het mengsel ook even. Als je dit te flauw vindt, kun je er nu nog iets aan doen.
- Vul de pan met een liter zonnebloemolie en zet deze alvast op middelhoog vuur.
- Zet 3 schaaltjes klaar en vul deze met: bloem, paneermeel en geklutst ei.
- Haal het mengsel uit de koelkast en rol hiervan 14 balletjes van ongeveer 20 gram.
- Rol deze eerst allemaal door de bloem, dan door het ei en dan door de het paneermeel. Herhaal deze laatste 2 stappen nogmaals voor een lekker dik krokant korstje.
- Zorg dat de olie minimaal 180 graden is, ik checkte dat met een keuken thermometer die tot 200 graden kan meten.
- Frituur de bitterballen per 4 voor 3 tot 4 minuten. Ze moeten een lekker bruin kleurtje hebben! Hou ze er niet te lang in want ze kunnen ook barsten. Leg ze na het frituren even op wat keukenpapier. Het aller lekkerst en mayonaise!
Eefsfood https://eefsfood.nl/