Ik maakte deze cake als probeersel! Dit pakte zo goed uit dat ik denk ik mijn lievelings cake recept op mijn eigen site is. Niet moeilijk en staat snel in de oven. Maak deze smeuïge citroen-kokos plaatcake en geniet erop los!
Het recept
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: 20-25 minuten
Wachttijd: 2 uur
Totale tijd: kleine 3 uur
Wat heb je nodig? (9 stuks)
Beslag:
• 125 gram roomboter, op kamer temperatuur + een beetje extra
• 125 witte basterdsuiker
• 2 eieren
• 80 gram zelfrijzend bakmeel
• 30 gram kokosrasp
• mespuntje zout
• rasp van 1 citroen
Topping:
• sap van 1 citroen (40 ml)
• 4 el suiker
• 1 el kokosrasp
• citroenrasp
• optioneel (kokos)slagroom. Ik nam hiervoor een pakje kokosmelk van 200 ml en 17% vet. Deze heb ik een nachtje in de koelkast gezet. Laat het overige vocht weglopen en klop het witte gedeelte op met wat poedersuiker en vanille. Smeer een dun laagje over de hele cake.
Benodigdheden:
• steelpan
• vierkant bakblik van 18 bij 18 cm, bodem bekleed met bakpapier en randen ingevet met boter
• iets met om me te prikken, puntje van een food thermometer bijvoorbeeld
• handmixer
• mengkom
Zo maak je het!
1. Zet de oven alvast aan op 180 graden, convectie stand het liefst.
2. Klop de boter los met de handmixer. Voeg dan de suiker en het zout toe en klop dit zeker 5 minuten tot het een beetje luchtig is.
3. Voeg dan 1 ei toe en meng deze er op lage stand doorheen. Doe dan het tweede ei erbij samen met de citroenrasp. Meng dit tot een egaal mengsel.
4. Voeg dan de bloem en kokosrasp toe. Meng eerst op lage stand tot alle bloem is opgenomen. Mix dan een half minuutje op de hoogste stand.
5. Doe het beslag in de bakvorm en strijk glad. Bak de cake gaar en goudbruin in ongeveer 25 minuten.
Intussen breng je het sap van 1 citroen plus de eetlepels suiker aan de kook. Hoeft niet heel lang. Als de suiker maar is opgelost.
6. Wanneer de cake uit de oven komt kun je gelijk de rand eraf halen (als je een springvorm gebruikt). Ik had geen breinaald in huis dus ik gebruikte de achterkant van zo’n deeghaak ding van de handmixer. Werkt ook prima. Prik allemaal gaatjes in de cake (ik had er zeker wel 80).
7. Schep dan met een eetlepel de citroen siroop over de cake. Verdeel het zodat het in alle gaatjes zakt. Laat volledig afkoelen. Snij de krokante randjes eraf. Snoep die zelf eerste lekker op. Snij daarna het geheel in 9 vierkantjes en maak af met wat kokos en citroenrasp.
Opslaan?
Wil je het recept voor deze smeuïge citroen-kokos plaatcake opslaan? Dit kan makkelijk met bovenstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!
Misschien vind je deze recepten ook leuk?
– Simpele limoencake met glazuur
– Citroen-kokoswafels met frambozen