RECEPT
Voorbereidingstijd: 1,5 uur
Baktijd: 40 minuten
Totale tijd: 4,5 uur
Wat heb je nodig? (8 puntjes)
Beslag:
• 225 gram kristalsuiker
• 140 gram zelfrijzend bakmeel
• 100 gram roomboter, op kamertemperatuur
• 100 ml volle melk, op kamertemperatuur
• 3 middelgrote eieren
• 30 gram cacaopoeder
• 1/2 el vanille extract
• 1/2 tl baking soda
• mespuntje zout
Crème:
• 200 gram roomboter, op kamertemperatuur
• 75 gram poedersuiker
• 75 gram witte chocolade, gesmolten
• merg van een half vanillestokje
Karamelsaus:
• een half recept hiervan
Topping:
• 100 gram geroosterde pecan noten
• 1 tl grove zee zout flakes
• geraspte pure chocolade
Benodigdheden:
• standmixer met garde
• springvorm 18 cm doorsnee
• spatel
• valletje bakpapier
• bolzeef
Zo maak je het!
1. Zet de oven aan op 175 graden. Vet de randen van de springvorm in met een beetje boter en bekleed de bodem met een bakpapiertje.
2. Maak als eerst de karamel. Het duurt best lang voordat deze voldoende is afgekoeld namelijk. Link naar het recept staat hier onderaan.
3. Klop voor het beslag de boter luchtig (ongeveer 5 minuten op de hoogste stand). Voeg dan de suiker, het zout en vanille extract toe. Klop dit ook nog door voor een minuut of 2.
4. Haal het zelfrijzend bakmeel, de cacao en baking soda samen door een zeef.
5. Voeg dan 1/3 melk, 1 ei en 1/3 van het zelfrijzend bakmeel/cacaomengsel toe aan het boter suiker mengsel. Meng dit op lage snelheid door elkaar. Herhaal dit tot alles op is.
6. Roer het handmatig nog even met een spatel door. Soms blijft er wel een beetje boter hangen op de bodem van de kom.
Giet het beslag in de bakvorm en strijk glad aan de bovenkant. Bak de cake voor ongeveer 40 minuten. Zet de laatste 10 minuten de pecannoten erbij in de oven, dit kan in een ander cake of bakblik. Hier worden ze nog lekkerder van! Check het midden van de cake altijd even op gaarheid. Haal de rand van de vorm en laat volledig afkoelen.
7. Maak de mengkom schoon en klop hier de 200 gram roomboter in op voor de crème. Ik warm de boter altijd nog een beetje bij in een gootsteen met warm water. Zo wordt de boter het luchtigst. Klop voor zeker 20 minuten op de hoogste stand.
Intussen smelt je de witte chocolade au bain Marie. Laat dit niet te warm worden want dit moet straks vloeibaar en afgekoeld bij de boter.
8. Na 20 minuten laat je de boter nog even roeren op een lage stand voor 5 minuten. Voeg dan de poedersuiker en vanille toe. De chocolade moet niet te warm zijn (ongeveer lichaamstemperatuur is prima). Check dit even met je vinger. Als het nog warm aanvoelt laat je het nog een beetje afkoelen. Als het ongeveer even warm of kouder is dan je vinger is het goed. Giet dit dan al roerend bij de botercrème. Laat draaien tot je een mooie egale crème hebt.
9. Snij nu de cake 1 keer horizontaal door, zo koelt de binnenkant ook nog wat sneller af. Als deze volledig is afgekoeld smeer je een laagje botercrème op de onderste cake. Goed tot aan de randen! Leg nu de bovenste cake erop en duw deze aan zodat de crème er lichtjes tussenuit komt aan de zijkant. Smeer de taart dan mooi af met de rest van de botercrème.
Als de karamel voldoende is afgekoeld (dat de crème hier niet meer van smelt). Spuit je deze rondom de taart aan de rand zodat je dat druip effect krijgt.
10. Verdeel bovenop de taart alle pecannoten. Doe hier dan ook nog karamel overheen en maak af met wat grove zeezout korrels en chocolade krullen. Deze maak je door een kaasschaaf te pakken en stukjes van een reep chocolade afschaaft.
Misschien vind je deze recepten ook leuk?
– Pecannotentaart
– Kaneel blondies met pecannoten