Recept
2016-10-09 21:26:36
Porties: 10
Printen
Voorbereiding
1 uur 30 minuten
Kook/baktijd
7 minuten
Totaal
3 uur 30 minuten
Deeg
- 500 gram patentbloem
- 220 ml lauw water
- 50 ml melk, ik gebruikte amandelmelk
- 1 klein ei
- 14 gram gist (2 zakjes)
- 20 gram zachte boter
- 1 tl suiker
- mespunt zout
Suikerlaag
- 150 gram lichte of bruine basterdsuiker
- 2 el vanillesuiker
- 1,5 el kaneel
Vulling
- 1/2 recept gele room, doorklik linkje staat onder dit recept
- 200 ml slagroom, opgeklopt met 1 el suiker
Materiaal
- kitchen aid, het kan ook met je handen
Bereidingswijze
- Meng eerst het gist met de suiker en een klein scheutje van het lauwwarme water. Dit vormt een soort papje. Doe dan de bloem samen met het zout en de kom en meng dit eventjes. Zet deze dan aan met de deeghaak erin op een lage stand. Giet het water er langzaam bij gevolgd door het ei en de melk. Voeg dan ook het gist papje toe.
- Laat dit een minuut of 4 draaien en voeg dan de zachte boter toe. Laat nogmaals mengen voor 4 minuten. Werk het dan nog even met de hand door tot je een mooie glad en elastisch deeg hebt.
- Verdeel het deeg nu in 10 gelijke stukken en rol hier bolletjes van en leg deze te rusten op de bakplaat (met een bakvelletje ertussen). Laat ze voor zeker 20 minuten staan, ze rijzen nu bijna 2 keer zo groot. Zet nu ook de oven aan op 225 graden.
- Kneed de gerezen bolletjes nog even kort door voordat je ze uitrolt tot een sliert van ongeveer 30 centimeter. Strijk ze dan in met wat water. Rol ze voorzichtig door het suiker-kaneelmengsel. Rol de sliert op en haal het uiteinde door het midden en leg ze terug op de bakplaat. Herhaal dit tot je deeg op is.
- Laat de bolussen nu nog 10 minuten met rust. Ze rijzen weer een beetje.
- Bak ze dan gaar in ongeveer 7 minuten. Laat volledig afkoelen en snijd ze dan doormidden.
- Meng de afgekoelde gele room met de opgeklopte slagroom en vul hiermee de bolussen.
- Genieten!
Eefsfood https://eefsfood.nl/
Klik HIER, voor het gele room recept