Bakrecepten

Red velvet taart

Nog maar een paar jaar geleden proefde ik voor het eerst een stukje red velvet taart. Erg lekker! Maar niet vergelijkbaar met een andere bestaande taart vond ik. Ik werd nieuwsgierig en wilde er zelf ook eentje bakken. Ik zocht wat recepten op om me even in te lezen en daar kwam na een paar keer bakken dit recept uit.

Red velvet inkijk EEFSFOOD
De taart (20 cm) van de foto’s zijn een slag kleiner dan het resultaat dat je zult hebben als je de hoeveelheden van dit recept aanhoudt.

RECEPT
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Baktijd: 45-50 minuten
Totale tijd: 5 uur

Wat heb je nodig? (18 personen)
Cake:
• 750 gram suiker
• 470 gram zelfrijzend bakmeel + een beetje extra
• 325 gram roomboter + klontje extra om in te vetten
• 310 ml karnemelk
• 7,5 ei
• 3 el cacao
• 2 tl vanille extract
• 1/2 tl zout
• 3 tl rode voedingsmiddelen kleurstof (ik gebruik een gel kleurstof, vloeibare zijn minder sterk en geven niet het gewenste resultaat)
• 1 flinke tl baking soda
Frosting:
• 600 gram naturel roomkaas
• 500 gram witte chocolade
• 375 gram roomboter
• vanillemerg van 1 boon

Red velvet bovenaf EEFSFOOD

Benodigdheden:
• 2 Springvormen (24cm)
• bakpapier
• standmixer (handmixer is ook een optie)
• mengkommen
• spatels
• paletmes 
• spuitzak 

Zo maak je het!
1. Zet de oven aan op 170 graden convectie stand (boven en onder warmte). Bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier. Smeer de zijkant in met boter en stuif hier dan een dun laagje bloem op. Zet de vormen alvast klaar. 1 Op de bakplaat en de ander op het rooster.

2. Snij de boter in blokjes en doe deze in de kom van de standmixer. Pak de vlinder erbij en draai de boter een beetje los. Vul de gootsteen met een laagje heet water en zet de kom hier heel even in. Zo warmt de boter een beetje bij en wordt het lekker smeuïg. Laat het er niet te lang in staan anders wordt het te zacht, dus blijf erbij. 

3. Voeg dan de suiker, vanille extract en het zout toe. Mix op lage stand tot dit goed gemengd is. Voeg dan de kleurstof gel toe en mix dit ook op lage stand tot je een knal rood mengsel hebt.

4. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. Gebruik ook nu een lage stand. Wacht met toevoegen tot het vorige ei is opgenomen. Het kan lijken dat de boel gaat schiften maar dat komt later allemaal weer goed.

5. Meng het zelfrijzende bakmeel samen met de cacao en baking soda. Zeef dit boven een kom.  Voeg een deel hiervan toe samen met de helft van de karnemelk. Roer dit op lage stand door het beslag. Schraap met een spatel tussendoor alle randen schoon zodat echt alles meegnomen wordt. Bij een standmixer is dit niet altijd automatisch het geval namelijk. Voeg dan het laatste deel karnemelk toe gevolgd door de rest van het meel-cacaomengsel. Meng dit geheel tot een glad beslag. 

6. Verdeel het beslag over de bakvormen en zet deze beide in de oven. Ik doe het bakrooster altijd eerst bovenin omdat de luchtcirculatie dan wat beter blijft. De vorm op de bakplaat schuif ik onder in de oven. Na 30 minuten bakken ruil je van plaats. Dus de bakplaat bovenin en het rooster onderin. Na ongeveer 45 minuten bakken (en als ze gaar zijn, altijd even checken) leg je de taarten op afkoel roosters.

7. Begin dan aan de frosting. Snij de boter alvast in blokjes en doe deze weer in een schone standmixer kom, ook met de vlinder. Doe de roomkaas in een andere kom en roer deze af en toe door. Dit moet richting kamertemperatuur komen. Smelt de witte chocolade au-bain Marie. Zorg dat de chocolade niet te warm wordt want je kunt het pas gebruiken als het lauw (voldoende afgekoeld) is. 

8. Klop de boter luchtig tot het helemaal wit is en ongeveer een verdubbeld volume heeft. Voeg dan schep voor schep de niet al te koude roomkaas toe. Laat dit vervolgens op een lage stand een paar minuten draaien. Giet dan langzaam de lauwe witte chocolade erbij. Voeg ook de vanille toe. Laat mengen tot het een mooie egale luchtige crème is. Waarschijnlijk wel aan de slappe kant. Zet de crème in de koelkast en roer elk half uur even door, dan wordt het sneller stevig.

9. Als de cakes compleet zijn afgekoeld snijd je ze allebei horizontaal doormidden. Smeer met een paletmes tussen elke cake laag een laagje crème. Dit gaat het meest egaal als je een spuitzak gebruikt. Herhaal dit tot je op de bovenkant bent. Smeer deze ook in met crème en neem nu ook de zijkanten mee. Je kunt de taart decoreren met bijvoorbeeld rood fruit, kruimels van de cake of witte chocolade krullen. 

10. Als je de taart mooi strak in puntjes te snijden heeft hij eerst een uur of 3 in de koelkast nodig. De taart is het lekkerst op kamertemperatuur. Enjoy!

Red velvet verti EEFSFOOD

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Carrot cake
Kokos-fruit taart

50 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Je winkelmandje is nog leeg.