Nog maar een paar jaar geleden proefde ik voor het eerst een stukje red velvet taart. Erg lekker! Maar niet vergelijkbaar met een andere bestaande taart vond ik. Ik werd nieuwsgierig en wilde er zelf ook eentje bakken. Ik zocht wat recepten op om me even in te lezen en daar kwam na een paar keer bakken dit recept uit.

Taarten en foto’s
Edit 16.09.2021 – Inmiddels staat dit recept al 6 jaar op mijn website. De tijd gaat hard! Ik weet het nog heel goed toen ik mijn eerste red velvet taart bakte. Iedereen vond hem geweldig smaken en toen kon je er nog veel mensen mee verrassen. Inmiddels denk ik dat we bijna allemaal weleens red velvet taart hebben geproefd. Ik heb er zo ontzettend veel gebakken in die 6 jaar tijd. Een fotogenieke taart en toch heb ik regelmatig moeite om ‘m naar mijn eigen tevredenheid op de foto te zetten. Nu lijkt het eindelijk gelukt! Ik heb heel tevreden met de laatste serie (welke foto’s je nu ziet).

De hoogte in
Ik vind het met dit soort taarten altijd leuk om de hoogte in de werken. Decoreren hoef je deze taart amper. Hij steelt al de show door zijn 4 mooie strakke lagen. Ik gebruik twee hoge springvormen van 18 cm doorsnee. Mocht je deze nou niet hebben of liever een grotere taart willen maken? Gebruik van 1 springvorm van 26 cm. Het uitgeschreven recept kun je dan gewoon aanhouden. De baktijd zal ook ongeveer hetzelfde zijn, je hebt dan alleen een taart van twee lagen in plaats van vier.

Frosting verdelen
Als je niet zo vaak bakt kan ik me voorstellen dat dit lastig inschatten in. Mij gaat het op zicht en gevoel vaak wel goed af. Maar ik heb nog een tip voor je. Verdeel vooraf de frosting. In het geval van deze red velvet taart houd je 3 keer 1/5de en 1 keer 2/5 de apart. De 1/5de gebruik je voor de 3 lagen en de 2/5de gebruik je voor de boven- en zijkanten om af te smeren.
Het recept
Haal allereerst alle benodigdheden uit de koelkast en zet alles afgewogen en gemeen klaar. Verwarm de oven voor op 170 graden convectie stand (boven en onder warme). Bekleed de bodem van de springvormen met een velletje bakpapier. Knip van het andere velletje een aantal stroken en bekleed hiermee de opstaande randen. Een paar druppels zonnebloemolie kunnen helpen het bakpapier aan de rand te laten plakken.
Snijd de boter voor de cake in blokjes en doe deze in de kom van de standmixer. Pak de vlinder erbij en draai de boter een beetje los. Houd dan de buitenkant van de kom even onder de hete kraan en zet de machine nogmaals op lage stand aan. Draai de boter romig en klont vrij.
Voeg dan de suiker, vanille extract en het zout toe. Mix op lage stand tot dit goed gemengd is. Voeg dan de kleurstof gel toe en mix dit ook op lage stand tot je een knal rood mengsel hebt. Schraap de kom nog even bij, zodat echt het hele mengsel rood is.
Voeg nu 1 voor 1 de 5 eieren toe. Wacht steeds met toevoegen tot de vorige is opgenomen. Zet de machine dan uit. Het kan zijn dat het hele mengsel en nu geschift uitziet maar dit komt goed.
Haal het zelfrijzende bakmeel en cacaopoeder door een bolzeef. Voeg dit toe aan het ei/botermengsel. Zet de machine dan op de laagste stand aan. Terwijl alles mengt giet je langzaam de karnemelk erbij. Wanneer bijna alles goed door elkaar zit zet je de machine uit. Meng de baking soda met de azijn. Het gaat bruisen en roer dit even goed door. Giet dit bij het beslag en meng alles dan nog eens handmatig met een spatel goed door tot een mooi glad en donkerrood beslag.
Verdeel het beslag over de twee bakvormen en zet deze allebei op het rooster in de oven die net iets benende het midden in de rails zit. Bak de cakes gaar in 45-50 minuten. Controleer de gaarheid altijd even met een satéprikker. Steek deze er schuin in, wacht minimaal 5 seconden en als deze er droog en schoon uitkomt is de cake gaar. Haal direct de bakvorm en bakpapier randen eraf. Laat ze zo 30 minuten staan. Leg daarna de cakes op zijn kop af te koelen op een rooster.
Begin dan aan de frosting. Snijd de boter in blokjes en doe deze weer in een schone standmixer kom, gebruik hiervoor ook de vlinder. Roer de roomkaas los in hun bakje (dit moet richting kamertemperatuur). Smelt de witte chocolade au-bain Marie of in de magnetron. Zorg er altijd voor dat je chocolade niet te heet laat worden wanneer je het smelt. Ik smelt eerst altijd 3/4de van de hoeveelheid. Wanneer dit is gesmolten voeg ik de rest toe, roer ik dit er doorheen en laat ik 5 minuten staan. Blijf dan eventjes goed roeren en je zult zien dat het geheel mooi smelt en gelijk wat afkoelt.
Klop de boter luchtig tot het helemaal wit is en ongeveer een verdubbeld volume heeft. Voeg dan schep voor schep de roomkaas toe en meng dit op een lage stand. Voeg de vanille toe en giet dan langzaam de lauwe witte chocolade (het liefst niet warmer dan 30 graden) erbij terwijl de machine op zijn laagste stand staat. Schraap de randen nog eens goed aan met een spatel en zet de machine voor heel kort op standje 3. Zo is echt alles gemengd en heb je als alles goed is gegaan een gladde, egale witte crème.
Het gebeurd af en toe dat deze frosting aan de slappe kant is. Dit kan komen doordat de chocolade toch nog iets te warm was, het soort roomkaas dat je gebruikt of de hoeveelheid geduld die je hebt niet genoeg was. Geen paniek! Zet de kom met frosting en al dan ongeveer een uur in de koelkast en haal er elk kwartier uit om 30 seconden op een lage stand door te laten draaien. Je zult dan zien dat de stevigheid terugkomt.
Als de cakes compleet zijn afgekoeld snijd je ze allebei horizontaal doormidden. Een eventuele bult die erop zit snijd je er eerst recht af. Smeer met een paletmes tussen elke cake laag een laagje crème. Dit gaat het meest egaal en snel als je een spuitzak gebruikt. Herhaal dit tot je op de bovenkant bent. Smeer deze ook in met crème en neem nu ook de zijkanten mee. Je kunt de taart decoreren met bijvoorbeeld rood fruit, kruimels van de cake, rode sprinkels of witte chocolade krullen.
Wil je de taart perfect in mooie strakke punten snijden? Zet de taart dan nog voor minimaal 3 uur in de koelkast voordat je deze aansnijd. De taart is wel het aller lekkerst om op kamertemperatuur te eten. Enjoy!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Haal allereerst alle benodigdheden uit de koelkast en zet alles afgewogen en gemeen klaar. Verwarm de oven voor op 170 graden convectie stand (boven en onder warme). Bekleed de bodem van de springvormen met een velletje bakpapier. Knip van het andere velletje een aantal stroken en bekleed hiermee de opstaande randen. Een paar druppels zonnebloemolie kunnen helpen het bakpapier aan de rand te laten plakken.
Snijd de boter voor de cake in blokjes en doe deze in de kom van de standmixer. Pak de vlinder erbij en draai de boter een beetje los. Houd dan de buitenkant van de kom even onder de hete kraan en zet de machine nogmaals op lage stand aan. Draai de boter romig en klont vrij.
Voeg dan de suiker, vanille extract en het zout toe. Mix op lage stand tot dit goed gemengd is. Voeg dan de kleurstof gel toe en mix dit ook op lage stand tot je een knal rood mengsel hebt. Schraap de kom nog even bij, zodat echt het hele mengsel rood is.
Voeg nu 1 voor 1 de 5 eieren toe. Wacht steeds met toevoegen tot de vorige is opgenomen. Zet de machine dan uit. Het kan zijn dat het hele mengsel en nu geschift uitziet maar dit komt goed.
Haal het zelfrijzende bakmeel en cacaopoeder door een bolzeef. Voeg dit toe aan het ei/botermengsel. Zet de machine dan op de laagste stand aan. Terwijl alles mengt giet je langzaam de karnemelk erbij. Wanneer bijna alles goed door elkaar zit zet je de machine uit. Meng de baking soda met de azijn. Het gaat bruisen en roer dit even goed door. Giet dit bij het beslag en meng alles dan nog eens handmatig met een spatel goed door tot een mooi glad en donkerrood beslag.
Verdeel het beslag over de twee bakvormen en zet deze allebei op het rooster in de oven die net iets benende het midden in de rails zit. Bak de cakes gaar in 45-50 minuten. Controleer de gaarheid altijd even met een satéprikker. Steek deze er schuin in, wacht minimaal 5 seconden en als deze er droog en schoon uitkomt is de cake gaar. Haal direct de bakvorm en bakpapier randen eraf. Laat ze zo 30 minuten staan. Leg daarna de cakes op zijn kop af te koelen op een rooster.
Begin dan aan de frosting. Snijd de boter in blokjes en doe deze weer in een schone standmixer kom, gebruik hiervoor ook de vlinder. Roer de roomkaas los in hun bakje (dit moet richting kamertemperatuur). Smelt de witte chocolade au-bain Marie of in de magnetron. Zorg er altijd voor dat je chocolade niet te heet laat worden wanneer je het smelt. Ik smelt eerst altijd 3/4de van de hoeveelheid. Wanneer dit is gesmolten voeg ik de rest toe, roer ik dit er doorheen en laat ik 5 minuten staan. Blijf dan eventjes goed roeren en je zult zien dat het geheel mooi smelt en gelijk wat afkoelt.
Klop de boter luchtig tot het helemaal wit is en ongeveer een verdubbeld volume heeft. Voeg dan schep voor schep de roomkaas toe en meng dit op een lage stand. Voeg de vanille toe en giet dan langzaam de lauwe witte chocolade (het liefst niet warmer dan 30 graden) erbij terwijl de machine op zijn laagste stand staat. Schraap de randen nog eens goed aan met een spatel en zet de machine voor heel kort op standje 3. Zo is echt alles gemengd en heb je als alles goed is gegaan een gladde, egale witte crème.
Het gebeurd af en toe dat deze frosting aan de slappe kant is. Dit kan komen doordat de chocolade toch nog iets te warm was, het soort roomkaas dat je gebruikt of de hoeveelheid geduld die je hebt niet genoeg was. Geen paniek! Zet de kom met frosting en al dan ongeveer een uur in de koelkast en haal er elk kwartier uit om 30 seconden op een lage stand door te laten draaien. Je zult dan zien dat de stevigheid terugkomt.
Als de cakes compleet zijn afgekoeld snijd je ze allebei horizontaal doormidden. Een eventuele bult die erop zit snijd je er eerst recht af. Smeer met een paletmes tussen elke cake laag een laagje crème. Dit gaat het meest egaal en snel als je een spuitzak gebruikt. Herhaal dit tot je op de bovenkant bent. Smeer deze ook in met crème en neem nu ook de zijkanten mee. Je kunt de taart decoreren met bijvoorbeeld rood fruit, kruimels van de cake, rode sprinkels of witte chocolade krullen.
Wil je de taart perfect in mooie strakke punten snijden? Zet de taart dan nog voor minimaal 3 uur in de koelkast voordat je deze aansnijd. De taart is wel het aller lekkerst om op kamertemperatuur te eten. Enjoy!

Opslaan?
Wil je het recept voor deze red velvet taart opslaan? Dan kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest.

Dol op red velvet? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je:
Red velvet cheesecake
Smeuïge red velvet cookies
Liefs,
Eefje