Blauwe bes-yoghurtcake met citroen en kokosroom

Al tijden stond het maken van luchtige kokosroom op mijn lijstje. Het leek mij de perfecte topping voor deze cake, en dat bleek! De cake is compact maar toch ook luchtig en smeuïg. Ik heb het recept van mijn kersen-kwark cake als basis aangehouden. Hiermee kun je allemaal variaties maken met het fruit dat jij lekker vindt. Al is deze blauwe bes-yoghurtcake met citroen en kokosroom wel echt een toppertje. Dus ik zou hier lekker mee beginnen. Veel bakplezier! 

Puntje yoghurt cake

RECEPT
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Baktijd: 40 minuten
Wachttijd: 2,5 uur
Totale tijd: 3,5 uur 

Wat heb je nodig? (8 punten)
Beslag:
• 200 gram Griekse yoghurt 
• 175 gram zelfrijzend bakmeel 
• 3 middelgrote eieren 
• 130 gram kristalsuiker 
• 60 gram kokosolie, gesmolten
• rasp van 1 citroen 
• mespuntje zout 
• 100 gram blauwe bessen 
Topping:
• 1 blikje kokosmelk (geen light), minimaal een nacht in de koelkast
• scheutje maple syrup naar smaak
• 1/2 vanillestokje of een beetje extract 
• handje blauwe bessen 
• poedersuiker 

Benodigdheden:
• mengkom
• spatel 
• springvorm van 18 cm 
• bakpapier 
• steelpan
• mixer met garde

Close up yoghurt cake

Zo maak je het!
1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem en eventueel de randen met bakpapier.

2. Doe alle beslag ingrediënten behalve de blauwe bessen en het bakmeel in een mengkom en roer dit goed door elkaar. Voeg dan het bakmeel toe en meng tot een glad beslag. Spatel als laatst de blauwe bessen er doorheen.

3. Giet het beslag in de vorm en bak dit gaar in ongeveer 35 tot 4o minuten. Haal de ring van de cake, zo koelt hij sneller af  

4. Haal het blikje kokosmelk uit de koelkast en schep alleen het stevige witte eruit. Klop dit luchtig met een (garde)mixer en voeg dan de maple syrup en vanille toe. Mix nogmaals en zet het dan in de koelkast.

5. Als de cake volledig is afgekoeld schep je de kokosroom erop en maak je het af met blauwe bessen en poedersuiker.

6. Eet smakelijk! Bewaar de cake in de koelkast. 

Griekse yoghurt cake

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Simpele limoencake met glazuur
Framboos yoghurt cake met granola topping

10 reacties op “Blauwe bes-yoghurtcake met citroen en kokosroom

  1. Hoi Eef, Lijkt me heerlijk deze cake en ik wil ‘m graag een keer maken. Maar ik bak het liefst zonder (kristal)suiker. Zou het met vloeibare zoetstof van Natrena ook lukken of zou dat teveel aan de structuur veranderen?

    1. Hi Renate! Dat durf ik niet te zeggen. Natuurlijk kun je het met zoetstof maken maar je mist het volume en de werking van de suiker. Het zal de structuur zeker beïnvloeden. Dat smaak zal ongetwijfeld lekker zijn. Ik zou het gewoon proberen 🙂

  2. Oeh deze ziet er heerlijk uit en zou ik graag bakken! Is er eventueel een vervanger voor kokosolie? Mag dat ook gewoon roomboter of bijv zonnebloemolie zijn?

  3. Ik snap het deel met alleen het dikke van de kokosmelk niet helemaal haha. Hoe haal ik dat eruit dan, en hoe krijg ik het dikker?

    1. Dat gebeurd dus als je het minstens een nacht van tevoren in de koelkast zet. Dan zit het meestal bovenop en kun je het er zo uitscheppen met een eetlepel. Succes! 🙂

  4. Goedemorgen Eefje,
    Tweede poging omdat het taartje wel écht lekker is. Maar ook nu blijft de kokos topping waterig. Ander merk geprobeerd wat volgens mij geen light variant is.
    Zou je willen delen welke kokosmelk jij hiervoor gebruikt? Alvast bedankt.

    1. Ik weet niet meer welk merk het was.. Vervelend om te horen dat het steeds niet wil lukken. Zoek anders even op kokosslagroom via Google misschien staat er een handige tip bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *