Ui-oude kaas wafels met truffelmayonaise

Vroeger hadden wij thuis echt zo’n ouderwets wafelijzer waarvan je de ijzers kon vervangen om ook pannenkoeken of tosti’s te bakken. Bij wafels denk je in eerste instantie vaak aan zoet maar ik weet nog heel goed dat mijn moeder ze ooit met ui en kaas maakte. Goddelijk! Ik was niet meer weg te krijgen uit de keuken. Ik denk nog altijd aan toen als ik hartige wafels maak of eet. Vorige week zat er in de goodiebag van de Culiperslunch een flinke punt Old Amsterdam kaas. Deze heb ik gebruikt voor dit recept. Natuurlijk zou je ook jonge kaas kunnen gebruiken voor deze ui-oude kaas wafels met truffelmayonaise maar dan mis je een beetje pit. Eet smakelijk alvast!

ui-oude kaas wafels bovenaf

RECEPT
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Baktijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten 

Wat heb je nodig? (4 wafels)
• 110 gram zelfrijzend bakmeel 
• 95 ml karnemelk 
• 1 middelgroot ei 
• 1/2 tl kerrie 
• 1/4 tl cayennepeper 
• mespuntje zout 
• peper naar smaak 
• 60 gram geraspte oude kaas 
• 1 middelgrote ui of sjalot
• 1 flinke el truffelmayonaise 

ui-oude kaas wafels kaas

Benodigdheden:
• mengkom 
• garde/spatel 
• wafelijzer 
• grove rasp 
• boterhamzakje 

Zo maak je het!
1. Verwarm het wafelijzer alvast voor. Op de middelste stand mocht je die keuze hebben.

2. Kluts het ei kapot samen met de karnemelk. Bij deze ui-oude kaas wafels kun je eventueel gewone melk gebruiken maar ik vind karnemelk in dit soort recepten altijd iets extra’s geven. 

3. Voeg de specerijen, het zout en peper toe samen met het zelfrijzend bakmeel. Roer dit tot een glad beslag. 

4. Snipper de ui fijn en voeg dit samen met de geraspte kaas toe. Roer dit door het beslag.

5. Verdeel een kwart van het beslag op het rooster voor 1 wafel. Bak per 2 tot ze goudbruin en gaar zijn. 

6. Laat ze een beetje afkoelen en stapel ze op. Drizzle de truffelmayonaise er overheen. Dit doe ik door het in een boterhamzakje te doen en een klein puntje af te knippen. Rasp er nog een klein beetje kaas overheen en het smullen kan beginnen. 

7. Leuk in klein gesneden blokjes om vervolgens als borrelhapje te serveren. 

ui-oude kaas wafels verti

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Kaas-ui wafels caprese met pijnboompitten 
Citroen-kokoswafels met frambozen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *