Brie-champignon kroketten

Recept
Porties: 5
Printen
Voorbereiding
30 minuten
Kook/baktijd
4 minuten
Totaal
4 uur
Voorbereiding
30 minuten
Kook/baktijd
4 minuten
Totaal
4 uur
Vulling
  1. 350 gram vastkokende aardappels
  2. 8 middelgrote champignons, in hele kleine stukjes
  3. 120 gram brie, in blokjes
  4. 3 takjes tijm
  5. 1/2 teen knoflook, geperst
  6. 1,5 tl zout
  7. olijfolie
  8. 3 el slagroom of kookroom
  9. peper
Jasje
  1. 2 el bloem
  2. 1 groot ei, geklutst
  3. paneermeel, een flink schaaltje vol
  4. 1 liter zonnebloemolie
Materiaal
  1. koekenpan
  2. stamppot stamper
  3. 2 pannen, om te koken en te frituren
  4. keuken thermometer
  5. knoflookpers
  6. keukenrol
  7. schaaltje voor het ei
  8. 2 bordjes voor de bloem en paneermeel
Bereidingswijze
  1. Schil de aardappels en snij deze in stukken. Breng in ruim water aan de kook.
  2. Doe in de tussentijd een flinke scheut olijfolie in de koekenpan en bak hierin de mini stukjes champignon.
  3. Na een paar minuten rits je de tijm blaadjes van de takjes en bak je dit mee. Samen met het zout en de knoflook. Al ze het meeste vocht zijn verloren zet je het vuur uit.
  4. Wanneer de aardappels gaar zijn giet je deze goed af en stamp je ze tot puree samen met de slagroom. Roer hier dan ook het champignon-tijm mengsel doorheen. Laat dit geheel volledig afkoelen.
  5. Snij dan de brie in blokjes en roer deze er doorheen. Verdeel het 'deeg' in 5en en rol hier mooi gevormde kroketten van. Rol deze door een laagje bloem en leg ze dan voor minstens een half uur in de koeling. Dan worden ze nog iets steviger.
  6. Zet een pannetje op halfhoog vuur met de zonnebloemolie erin. Deze pan moet niet te groot zijn, er moet wel een centimeter of 7 olie in de pan zitten. Het duurt ongeveer een kwartiertje tot de olie heet genoeg is. Rond de 180 graden moet het zijn. Het is fijn als je het kunt nameten met een thermometer.
  7. Haal de kroketten eerst door het ei en rol dan door het paneermeel, vergeet ze zijkanten niet. Doe dit met alle kroketten en herhaal dit nog een keer, zodat er twee laagjes paneermeel omheen zitten. Zorg echt dat er een goede laag omheen zit want dan zullen ze minder snel openbarsten.
  8. Frituur de kroketten 3-4 minuten. Zorg dat ze een mooi kleurtje hebben maar wacht niet te lang tot de brie eruit ontsnapt. Frituur ze per 2 en de laatste alleen.
  9. Direct eten, dan zijn ze het lekkerst!
EEFSFOOD http://eefsfood.nl/
Dit delen:

1 Comment

  1. Pingback: Kerrie knol kroketjes met spek • EEFSFOOD

Comments are closed.