Zelf karamelsaus maken

Zelf karamelsaus maken EEFSFOOD

Recept
Printen
Voorbereiding
10 minuten
Totaal
2 uur
Voorbereiding
10 minuten
Totaal
2 uur
Karamel
 1. 200 gram kristalsuiker
 2. 125 ml slagroom, op kamer temperatuur
 3. 90 gram roomboter, in blokjes
 4. 1 volle tl zout
Materiaal
 1. steelpan, ongeveer 20 cm doorsnee
 2. garde
Bereidingswijze
 1. Doe de suiker in de steelpan en laat de het rustig smelten op laag vuur. Je mag af en toe wel roeren of een beetje met het pannetje draaien. Als je gaat roeren klontert er een beetje suiker in de garde. Dat maakt niet zoveel uit want dat komt straks wel weer los.
 2. Wanneer de suiker gesmolten is voeg je de boterblokjes toe. Dit gaat borrelen en stomen dus doe voorzichtig. Blijf dan met de garde roeren tot het 1 egale massa is. Roer dan nog een minuutje door.
 3. Voeg dan de slagroom en het zout toe. Dit gaat nog meer stomen dan bij de boter, dus pas op je handen. Roer dit ook tot alles weer egaal gemengd is en blijf dan nog 2 minuten doorroeren. Dit allemaal op laag tot middelhoog vuur.
 4. Laat de karamel een uurtje of 2 afkoelen buiten de koeling. Het dikt nu ook een beetje in. Ik bewaar het graag in zo'n plastic doseer flesje in de koelkast. Wanneer je de karamel dan nodig hebt zet je dat flesje eventjes in een warm water badje en dan kun je het weer makkelijk gebruiken.
Notities
 1. In de koelkast met gemak 2 weken te bewaren.
EEFSFOOD http://eefsfood.nl/
Dit delen: