Red velvet taart

Red velvet taart

Nog maar een paar jaar geleden proefde ik voor het eerst een stukje red velvet taart. Erg lekker! Maar niet vergelijkbaar met een andere bestaande taart vond ik. Ik werd nieuwsgierig en wilde er zelf ook eentje bakken. Ik zocht wat recepten op om me even in te lezen en daar kwam na een paar keer bakken dit recept uit.

Recept
Porties: 16
Printen
Voorbereiding
45 minuten
Kook/baktijd
45 minuten
Totaal
5 uur
Voorbereiding
45 minuten
Kook/baktijd
45 minuten
Totaal
5 uur
Cake
 1. 750 gram suiker
 2. 325 gram roomboter
 3. 470 gram bloem
 4. 310 ml karnemelk
 5. 7,5 ei
 6. 3 el cacao
 7. 2 tl vanille extract
 8. 1/2 tl zout
 9. 3 tl rode voedingsmiddelen kleurstof (ik gebruik een gel kleurstof, vloeibare zijn minder sterk en geven niet het gewenste resultaat)
 10. 1 flinke tl baking soda
 11. 1 el azijn
Crème-icing
 1. 600 gram naturel roomkaas
 2. 500 gram witte chocolade
 3. 375 roomboter
 4. 1 tl vanille extract
Materiaal
 1. 2 Springvormen (24cm)
 2. bakpapier
 3. Kitchen aid (of iets soortgelijks), handmixer kan ook maar kost wel meer werk
 4. mengkommen
 5. spatels
 6. oven
Bereidingswijze
 1. Zet de oven aan op 170 graden. Bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier. Smeer de zijkant in met boter en stuif hier dan een dun laagje bloem op. Zet de vormen alvast klaar. 1 Op de bakplaat en de ander op het rooster.
 2. Snijd de boter in blokjes en doe deze in de Kitchen Aid kom. Pak de vlinder erbij en draai de boter een beetje los. Doe vervolgens een laag heet water in de gootsteen en zet de kom hierin. Laat het er niet te lang in staan, dus blijf erbij. Draai dan de boter op de hoogste stand en laat kloppen tot het wit en luchtig is. Mocht de boter nog te hard en koud zijn zet je hem nog even terug in het hete water.
 3. Voeg dan langzaam de suiker toe tijdens het draaien en laat dit ook even luchtig kloppen.
 4. Zet de mixer op de middelste stand en voeg dan 1 voor 1 de eieren erbij. Wacht met toevoegen tot het vorige ei is opgenomen. Het kan lijken dat de boel gaat schiften maar dat komt later allemaal weer goed.
 5. Voeg nu zout, vanille extract, kleurstof en cacaopoeder toe. Als dit er goed doorheen zit zet je de mixer op een lage stand en ga je de bloem en karnemelk toevoegen. Doe dit om en om. 2 El bloem en dan weer een scheutje melk, herhaal dit net zo lang tot alles erin zit. Meng dan de baking soda met azijn. Dit gaat bruisen. Voeg als laatst toe aan het beslag en laat dit niet te lang meeroeren.
 6. Verdeel het beslag over de bakvormen en zet deze beide in de oven. Ik doe het bakrooster altijd eerst bovenin omdat de luchtcirculatie dan wat beter blijft. De vorm op de bakplaat schuif ik onder in de oven. Na 25 minuten bakken ruil je van plaats. Dus de bakplaat bovenin en het rooster onderin. Na 45 minuten bakken (en als ze gaar zijn, altijd even checken) leg je de taarten op afkoel roosters.
 7. Begin dan aan de icing. Snij de boter alvast in blokjes en doe deze weer in een schone kitchen aid kom, ook met de vlinder. Doe de roomkaas in een andere kom en roer deze af en toe door. Dit moet richting kamertemperatuur komen. Smelt de witte chocolade au-bain Marie. Zorg dat de chocolade niet te warm wordt want je kunt het pas gebruiken als het lauw is. Kost alleen maar tijd om het weer af te laten koelen.
 8. Klop de boter weer luchtig en voeg dan schep voor schep de niet al te koude roomkaas toe. Laat dit vervolgens op de hoogste stand een paar minuten kloppen. Zet de mixer dan op een lage stand en giet langzaam de lauwe witte chocolade erbij. Laat mengen tot het een mooie egale luchtige crème is. Waarschijnlijk wel aan de slappe kant. Zet de crème in de koelkast en roer elk half uur even door, dan wordt het sneller stevig.
 9. Als de cakes compleet zijn afgekoeld snijd je ze allebei doormidden. Smeer met een paletmes tussen elke cake laag een laagje crème. Herhaal dit tot je op de bovenkant bent. Smeer deze ook in met crème en neem nu ook de zijkanten mee.
 10. Als je de taart mooi strak in puntjes te snijden wil ik aanraden de taart eerst voor nog minsten 4 uur in de koelkast te zetten. De taart wordt daar steviger van.
Notities
 1. Haal alle koude ingrediënten alvast uit de koelkast voordat je aan de taart begint.
 2. De taart is prima in te vriezen. Verpak de puntjes wel even per stuk in folie in om uitdroging te voorkomen.
EEFSFOOD http://eefsfood.nl/
Dit delen:

1 Comment

 1. Pingback: Vanille-citroen-meringue taart – EEFSFOOD

Comments are closed.